Egyéb kategória

Egy bazi finom, kimondhatatlan nevű görög előétel: cukkinis lepény, vagyis kolokythokeftedes

Ennek a zseniális görög ételnek a nevét nehezebb kimondani, mint elkészíteni. A kolokythokeftedes egy cukkinis, zöldfűszeres, fetás lepényke, ami kívül ropogósra sül, belül pedig elképesztően puha és krémes. Aki Görögországban jár, feltétlenül próbálja ki a helyi változatokat, de akár otthon is megsüthető, mert nagyon egyszerű.

vous - 2017.06.28.
Egy bazi finom, kimondhatatlan nevű görög előétel: cukkinis lepény, vagyis kolokythokeftedes

Nem tartozik a legismertebb görög fogások közé ez a nagyon zöld sült lepényke, pedig arrafelé az egyik legkedveltebb előétel. A tipikus mezzék, a különféle falatkákat, kencéket, salátákat felvonultató színes közös étkezés elengedhetetlen darabja.

Sokféle változata van, a cukkinit gyakran gazdagítják padlizsánnal vagy krumplival is, de sokkal könnyebb és alakbarátabb, ha csak cukkinivel készül.

Ugyanígy a sajttal is lehet játszani: vannak, akik nemcsak fetát, hanem más sajtot is tesznek bele, és persze a fűszerezéssel is lehet alakítani a lepényke karakterén: a lényeg, hogy sok finomra vágott frissítő kerüljön bele, legyen az menta, kapor, bazsalikom, petrezselyem vagy oregánó…

görög

Furcsa fóka, őrült utak és fantasztikus tájak – Kevésbé ismert úti célok a görög szigeteken

Itt az ideje megtervezni a nyaralást! Minél hamarabb döntötök, annál olcsóbb lesz az utazás. Görögország tökéletes úti cél: már maga a táj színei és a tenger kékje elég, hogy ne kelljen győzködni senkit arról, hogy odautazzon. Tőlem most ne a hagyományos, „a város lenyűgöző óvárosa fantasztikus élményt nyújt” típusú idegenvezetésre számítsatok. A következő helyek többsége ugyanis nincsen benne egy átlagos prospektusban.

Az eredeti kolokythokeftedes olajban sül, de egyáltalán nem nehéz, ha betartjuk a trükköt, amire a görögök esküsznek. Ez pedig nem más, mint hogy a lereszelt és kicsit sózott cukkinit nagyon alaposan kifacsarják. Általában ezt úgy teszik, hogy egy tiszta konyharuhába rakják, felül összefogják, és addig tekerik-préselik a ruhát, amíg már nem jön belőle lé. Így a zöldség szinte alig vesz fel lisztet, míg ha levesesebbre hagynánk, akkor muszáj lenne még lisztezni.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek