Egyéb kategória

Júliusi kihívás: egy hónap műanyag nélkül

A VOUS-nál szeretjük a kihívásokat, szeretünk kipróbálni új dolgokat, szeretjük a határainkat feszegetni, eltérni a megszokottól. A legtöbb kihívást a szerkesztőségen belül hajtjuk végre, de most arra biztatunk, hogy velünk együtt csatlakozz valamihez. Július világszerte műanyagmentes hónap, ebben részt venni nemcsak a ti életeteket teheti jobbá, hanem a bolygónak is segít.

vous - 2017.07.03.
Júliusi kihívás: egy hónap műanyag nélkül

Ha városban éltek, csak gondoljátok végig egy napotokat:

  • reggel nincs időtök reggelizni, beszaladtok a pékségbe egy péksüteményért = 1 műanyagzacskó
  • vesztek mellé egy palackos vizet = 1 műanyagpalack
  • meg egy joghurtot is = 1 műanyagdoboz
  • innátok egy kávét = az elviteles kávé teteje is műanyag
  • kiszaladtok ebédért, nem visztek dobozt = 1-2 műanyag kajás doboz kerül hozzátok
  • megisztok valahol munka után egy limonádét = 1-2 műanyag szívószál
  • majd még beszaladtok valahova vacsinak valóért = 1 műanyagszatyor

És ez mind csak egy napotok. (Nyilván, kis túlzással, de remélem, értitek a lényeget.) A műanyagpalackok, műanyagtasakok, -szatyrok, elviteles dobozkák csak néhány azon műanyagok közül, amelyeket nap mint nap előállítanak.

A drámai számoktól sokan óva intenek akkor, amikor valakit vagy valakiket szeretnénk meggyőzni: változtatni kell a szokásain. Én azt vallom, muszáj megemlíteni néhány dolgot ahhoz, hogy tudjátok, miért szeretnénk, ha csatlakoznátok a műanyagmentes hónaphoz.

Forrás:
Unsplash.com

Tudtátok, hogy…

…a lebomló műanyag többsége valójában nem bomlik le, hanem apró mikrodarabkákra esik szét, amely sokkal rosszabb a bolygónak. (A cukornádból készült műanyagzacskók jók lehetnek, de ezek nagyon drágák.) A nem lebomló műanyagok nagy részét legalább újra lehet hasznosítani.

…a legtöbbet úgy tudják újrahasznosítani, hogy alacsony minőségű tárgyakat készítenek belőlük, amelynek további egy életük van, és utána mindenképp a szemétre kerülnek.

…a legtöbb a vizekben vagy az óceánokban végzi, a tudósok szerint 2050-re több tonna műanyag lesz a vizeinkben, mint hal.

Objektum doboz

…a vizekből bekerülnek a táplálékláncba, és előbb-utóbb ránk is hatással vannak.

Mivel a műanyagok lebomlása több száz év, ezért a Földön jelenleg az utolsó gramm műanyag is itt van, amit valaha gyártott az ember.

Hulladékmentes életmód

Olvasnivalók a műanyagmentes hónapra

Mit tehetünk?

Bármekkora nagy is a baj, a szokásaitokon nem lehet és nem is szabad drasztikusan változtatni. A hulladékmentes hónapban válasszatok ki egy kihívást, és próbáljátok ehhez tartani magatokat.

Kezdőként:

  • Ne fogadjatok el műanyagzacskót sehol (a piacokon a zöldségeseknél különösen legyetek résen), helyette használjatok textilzsákokat.
  • Ne vegyetek elvivős kávét a hónapban, helyette főzzetek kávét ti vagy vigyetek magatokkal termoszt.
  • Ne vásároljatok palackos ásványvizet a hónapban, helyette igyatok szűrt vizet, csapvizet, szódát, amelyet pohárba kérhettek kávézókban, éttermekben is; vagy vásároljatok üvegkulacsot, amelybe szűrt vizet, csapvizet vagy szódát tölthettek otthon.
  • Ne vásároljatok eldobható dobozba ételt, helyette saját ételesdobozokba hozzátok el az ebédet, vagy egyétek meg a helyszínen.
Objektum doboz

Haladóként:

  • Az összes fentit egyszerre tartsátok be.

Szuperhaladóként:

  • Az egész életeteket tegyétek műanyagmentessé júliusra.

A sikereitekről posztoljatok az Instagramra. Használjátok a #plasticfreejuly hashtaget a fotóitokhoz.

kump edina

Kump Edina: „A hulladékmentes életmód nem arról szól, hogy innentől kezdve csak ez az életed”

Kicsit feszengek, mert nagyon meleg van, és elfelejtettem megtölteni a vizespalackomat. Harminc fok van, tűz a nap, szomjas vagyok. Vegyek egy palackos vizet? Mit tenne most Kump Edina hulladékcsökkentési szakértő, aki a hulladékmentes életmód mellett kampányol évek óta? Szerencsém van, mert épp vele találkozom, hogy erre, és sok minden másra is válaszoljon. A hulladékmentességre való törekvés ugyanis fejben dől el, de gyakorlat nélkül sajnos keveset ér. A folytatásért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek