http://dadsinshortshorts.blogspot.hu

Az internet utálja őket, szerintem viszont nincs velük semmi baj: hagyjátok békén a rövidnadrágos férfiakat!

Minden nyáron előjön az aktuális kérdés: viselhet-e egy férfi rövidnadrágot. Erre szerintem a válasz röviden annyi lenne, hogy igen, már miért ne viselhetne. De nem az én szavam a döntő a témában és a „miért ne” kérdésre számtalan választ ad a Google, ami csak úgy ontja magából a találatokat a témában. Az internet népe ugyanis ha tehetné, eltörölné a világ színéről a sortos férfiakat – én viszont most kiállok mellettük.

Az etikett szerint elvileg csak sportoláshoz, túrázáshoz vagy vízpartra viselhet egy igazi férfi sortot. Tom Ford, a divattervező, akinek bérelt helye van a legjobban öltözött férfiak listáján szintén ezt hangsúlyozza: szerinte egy igazi férfi soha, semmilyen körülmények között nem visel rövidnadrágot a mindennapi életben.

A hangsúly az igazi férfin van, ugyanis kevesen tudják, de

a rövidnadrág a 19. században és a 20. század elején kifejezetten a kisfiúk viselete volt, a felnőtt férfiak kizárólag hosszú nadrágban jártak. Akkoriban a sort elhagyása gyakorlatilag egyet jelentett azzal, hogy egy fiú végleg férfivá érett.

Ez az öltözködésbeli vonás napjainkban is megfigyelhető, például az angol királyi családnál, ahol az ifjú György herceg rendszeresen sortot visel, miközben a család felnőtt férfijai kizárólag hosszú nadrágban állnak a nyilvánosság elé.

A tradíciókon túl a közvélemény is hasonló álláspontot képvisel.

Először ott volt a Dads in Short Shorts blog, ami a rövidnadrágos férfiakat állította célkeresztbe, és ami 2009-ben nemzetközi visszhangot kapott. Bár az oldal eredetileg nem azzal a céllal indult, hogy közröhej tárgyává tegye a sortos apukákat, a kommentek és az érdeklődés erőteljesen ebbe az irányba vitte el a dolgot.

Forrás:
http://dadsinshortshorts.blogspot.hu

A témában számtalan cikk született, de egy tavaly nyári írás minden korábbinál nagyobb port kavart: 2016. augusztus 1-jén a Wall Street Journal online felületén megjelenő Szép oldalzsebes sort! Ma a kanapén alszol című írás futótűz módjára kezdett terjedni a közösségi média felületein.

Az írás már az első héten 107 ezer megosztást kapott a Facebookon, és az érdeklődés még hetekig élénk volt a témában. A szerző, Nicole Hong tulajdonképpen olyan történeteket gyűjtött össze, amelyekben az oldalzsebes sortok vitát kavartak férfi és nő között – a témáról pedig divatszakértőket is megkérdezett. Gondolom, senki nem fog meglepődni, a fő konklúzió természetesen az volt, hogy egy férfi soha, semmilyen körülmények között ne viseljen rövidnadrágot, ha valaha is tetszeni szeretne a nőknek.

Nemrég pedig az a férfi hívta fel magára a figyelmet, aki a rekkenő hőségben női ruhában ment munkába, miután első körben hazaküldték, csak mert sortot viselt.

Azt hiszem, nem kell tovább ragoznom a nyilvánvalót:

az, hogy egy felnőtt férfi viselhet-e rövidnadrágot, máig megosztó kérdés.

Forrás:
http://dadsinshortshorts.blogspot.hu

Miközben mindenki azzal van elfoglalva, hogy esztétikus látvány-e egy férfi rövidnadrágban, vagy férfias-e az a pasi, aki sortot mer húzni, én másik kérdést tennék fel: nem idejétmúlt dolog ilyenekkel foglalkozni?

Amíg mi nők próbáljuk elérni, hogy a világ megértse: nem azért veszünk fel nyáron rövid ruhát, mert arra vágyunk, hogy inzultáljanak minket – hanem mert egyszerűen melegünk van, nem lehet, hogy ideje lenne a férfiakra nézve is hasonló következtetésekre jutni?

Hidd el, apád/a pasid/a kollégád/az utcán szembejövő idegen nem azért vesz fel sortot,

  • hogy bárki megkérdőjelezhesse a férfiasságát,
  • hogy téged vagy másokat vizuálisan inzultáljon,
  • hogy közröhej tárgya legyen,
  • hogy szabotálja a párkapcsolatotokat,
  • hogy a stílusérzékét kritizálhassa bárki,

hanem mert melege van.

Forrás:
www.qz.com

Nyár van, tudod, 30 fok, napsütés, meg minden – nem kérdés, hogy indokolt dolog-e egy rövidebb nadrág után nyúlni a szekrényben vagy sem. A protokoll persze nem tűr ellentmondást:

a stílusguruk, stylistok, illemtanszakértők és a sortgyűlölő nők szerint az igazi férfi még nyáron is férfi – méghozzá azáltal, hogy hosszú nadrágban viseli el a természet viszontagságait.

Bár sem stílusguru, sem stylist, sem protokollszakértő, de még csak sortgyűlölő nő nem sem vagyok, azért rákérdezek:

azt állítani, hogy egy férfi attól lesz igazi férfi, hogy ilyen feltételek mellett is hosszú nadrágot visel, nem nettó kőkorszak?

Félreértés ne essék, nem fogok petíciót benyújtani azért, hogy hadd járjanak a pasik rövidnadrágban fontos üzleti tárgyalásokra – de tegyük a kezünket a szívünkre: a körülöttünk élő férfiaknak hány üzleti tárgyalása szokott lenni a mindennapok során? Nem sok. A protokollt pedig hagyjuk meg azokra az alkalmakra, amikor tényleg sok múlik azon, hogyan nyilvánulunk meg. 

Ha az a bajod, hogy az apád/pasid/kollégád/barátod (szerinted) röhejesen néz ki rövidnadrágban, akkor ne ettől a bizonyos ruhadarabtól akard eltiltani, csak tanítsd meg stílusosan öltözködni. Hidd el, egyik férfi férfiassága sem azon áll vagy bukik, hogy rövidnadrágban éli-e túl a hőségriadót!