Egyéb kategória

A nagy szoknyakérdés: tényleg le kell mondani a miniről negyven felett?

Itt a nyár, a fesztiválok javában zajlanak és az éjszakák hosszabbak, a szoknyák pedig rövidebbek lettek. De még mennyire rövidek! Ember legyen a talpán, aki talál egy olyan darabot, ami bizony nem egy franciabugyira hajaz – mondom ezt én, huszonévesen. Mit szóljon az, aki szerint a kor előrehaladtával egyre kevésbé illik miniben járni? Egyáltalán igazuk van? Meddig érdemes egy nőnek rövidben mutatkoznia? A VOUS szerkesztősége erre kereste a választ.

vous - 2017.07.14.
A nagy szoknyakérdés: tényleg le kell mondani a miniről negyven felett?

Ha nap mint nap követitek a VOUS-t, tudhatjátok, mennyire különböző érdeklődési körrel és ízléssel rendelkezünk. Sőt, életkorban is eltérő a „felhozatal”. A szerkesztőség legfiatalabb tagjaként gyakran hallgatom a „vének” – nem én mondtam – sopánkodását elmélkedését. Hol a reggeli energikusságomat irigylik, hol azt, hogy én „még” hordhatok minit.

Merthogy a legutóbbi meeting során felmerült a kérdés: meddig viselhet egy nő miniszoknyát és sortot? A kérdésre mi magunk sem találtuk a választ. Annyi biztos: a harmincas évei elejét taposó Eszter és Mojzi elárulták: csinos lábak ide vagy oda, ők már korántsem úgy érzik magukat rövid alsóban, mint néhány évvel ezelőtt. De mi lehet az oka? Az évek számával együtt a szoknya hossza is nő? 

Azt gondolom, a rövid szoknya-nadrág kérdésben a lényeg sokkal inkább az ízlésességen van, mintsem az életkoron. Azért, mert valaki nem húszéves, nem kell elrejtenie az adottságait. Ha valaki gyönyörű, hosszú, netán izmos lábakkal rendelkezik, mutassa csak meg – még negyven felett is.

A rövid szoknyák, nadrágok és ruhák titka leginkább abban rejlik, hova és hogyan viseljük.

Az éremnek itt is két oldala van: egy negyvenes nő is mutathat tökéletesen egy jól megválasztott miniben. De ne felejtsük el, hogy egy tökéletes lábakkal rendelkező huszonéves lány látványa is lehet visszás, ha közönséges hatást kelt a szoknya rövidsége. 

Forrás:
Depositphotos

Mit mondanak a VOUS-lányok? 

Főszerkesztőnk, Eszter hiába rendelkezik irigylésre méltó alakkal, ritkán látni rövidnadrágban vagy épp szoknyában. Ennek ellenére ő mindenkit arra biztat, bátran viseljen rövid ruhákat, ha megteheti.  

Szerintem akinek szép a lába, az mutassa is meg, akár 35, 40 évesen is.

„Nem mindegy persze, hova vesz fel sortot vagy szoknyát, meg milyen hosszú az a rövidnadrág. De miért is ne? A lényeg, hogy kritikusak legyünk magunkkal, de ne túl kritikusak. Én női magazinokon szocializálódtam, szóval (sajnos) kritikus vagyok magammal szemben.

Ahogy egy korábbi Insta-posztomban is írtam: általában nem viselek sortot, de akkoriban pont az IRONGIRL futóverseny után voltam pár nappal, így még formában voltak a combjaim. Nem szeretem a lábaimat, mert seprűeresek, visszeresek, és sokáig nem voltak túl feszesek sem. Ez utóbbi most kezd változni, hogy hetente háromszor egy órát sportolok – amire amúgy rém büszke vagyok. A fehér bőrszínemmel megbarátkoztam, azon biztosan nem fogok változtatni, de feszesedni szeretnék. Ennek ellenére jelenleg még mindig érzem azt, hogy az én combom nem feltétlenül mutogatni való. Meghagyom ezt azoknak, akiknek tényleg gyönyörű végtagjaik vannak.”

Objektum doboz

Takács Nóra, a VOUS szépségszakértője többéves modellkarriert tudhat maga mögött, és habár évek óta leginkább szépségszakértőként és műsorvezetőként tevékenykedik, alakja és lábai még mindig hibátlanok – meggyőződhettek erről ti is a hetente megjelenő #csinoskedd képeknek hála. Nóra egy fontos dologra hívja fel a figyelmet, hiszen mint azt említettem, legtöbbször nem önmagában a szoknya-, nadrághossz a baj:

Nyár van, forróság,  így én amondó vagyok, hogy aki akar, viseljen rövid szoknyát, nadrágot, hosszú ruhát, ki miben érzi jól magát kortól és nemtől függetlenül – de mindezt a megfelelő helyen tegye.

Objektum doboz

De mit mond a személyi stylist?

Szemes Nóra személyi stylist a kérdésemet hallva azonnal kihangsúlyozta: óriási különbségek vannak a szoknya és a sortviselés „szabályai” között. Míg egy szoknya felcsúszhat,
fellibbenhet, addig egy sort feszül, testhez áll.

szemes nóra

Szemes Nóra, személyi stylist

Szemes Nóra tíz éve dolgozik személyi stylistként, több mint 900 ügyféllel rendelkezik, emellett számos VOUS cikkben olvashattátok már a véleményét különböző témákról. Lemaradtatok? Ideje pótolni!

„Jó ruhákkal a valóságot tálaljuk a lehető legjobb módon” – Interjú egy személyi stylisttal

Ne gondoljuk, hogy a konfekcióméretnek tökéletesnek kell lennie

Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

„Mintha Lagzi Lajcsi ingét hordanám” – Alacsony lányok, így vásárolhattok könnyebben és öltözhettek magasabbnak!

„Egy sort viselésénél fontos, hogy mennyire van valakinek jó alakja, jó lába és jó önkritikája. Nos, itt jön az, hogy ki mit ért jó alatt. Például egy teljesen mini sorthoz – ami leginkább
most divat – majdnem tökéletes lábak kellenek: narancsbőrmentes, striamentes, visszérmentes. És ehhez jön hozzá a barna bőr és a feszes testrészek. 

A szoknyákat illetően nehéz egy konkrét hosszt megnevezni határnak. Nem lehet kijelenteni, hogy a szoknyahossz korkérdése kell, hogy legyen – sokkal inkább helyzetfüggő. Ne felejtsük el, hogy a jól öltözöttség és a stílusosság egyrészt attól függ, hogy a testalkatod szerint öltözöl-e, másrészt, hogy az alkalomnak megfelelően vagy-e felöltözve. A kor az mellékes. Ha muszáj lenne egy határt meghúzni, biztosan negyven plusz köré tenném, de kár így általánosítani.

Azt gondolom, kortól és testalkattól függetlenül kell éreznünk, hogy melyik az a ruhadarab, aminek a viselése már inkább közönséges, mintsem szexi vagy csinos.

Ajánlott cikkek