Egyéb kategória

Úti patika – avagy milyen gyógyszereket vigyetek magatokkal a nyaralásra

Utazás előtt mindig érdemes biztosítást kötnötök, hiszen sosem tudhatjátok, hogy nem történik-e valamilyen baleset veletek. De ugyanúgy fontos, hogy felkészüljetek megfelelő gyógyszerekkel a különféle fájdalmak, betegségek ellen.

vous - 2017.07.16.
Úti patika – avagy milyen gyógyszereket vigyetek magatokkal a nyaralásra

A ruhák és a kozmetikai csomag mellé tegyétek be az elsősegély-dobozkát is, amiben benne vannak a legfontosabb kellékek, gyógyszerek. Külföldön és az otthonotoktól messzebb szembesülnötök kell azzal, hogy nem a megszokott orvos lát el benneteket, más gyógyszerek vannak a patikákban, és gyakran drágábbak is.

vitamin kapszula tabletta pirula gyógyszer

Forrás:
iStock

A következő dolgok nem hiányozhatnak az egészségügyi csomagotokból – már a speciális betegségetekre való gyógyszereken túl:

  • Baleset esetén hasznos dolgok: kötszer, ragtapasz, fertőtlenítőszer, égésre spray vagy kenőcs, elasztikus pólya, csipesz, olló.
  • Megfázásra vigyetek lázmérőt, lázcsillapítót, C-vitamint, torokfertőtlenítőt, gyógyteát, orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót, gyulladáscsökkentő tablettát, antibiotikumot.
  • Fájdalomcsillapító készlet: válasszatok többfélét, a gyengébbtől a nagyon erős fájdalomig. Hasznos, ha egyben gyulladáscsökkentő hatása is van, illetve görcsoldó. Ez utóbbi menstruációs görcsöknél valódi áldás lehet.
  • Hasmenés elleni szerek: széntabletta, illetve gondoljatok a vírusos hasmenésre is, az ellen is érdemes beszerezni egy készítményt.
  • Hányinger és hányás elleni szer, B6-vitamin.
  • Székrekedés elleni szerek, amelyek segítik az emésztést, illetve elmulasztják a puffadást.
  • Rovarcsípésre enyhítő gélek, kenőcsök.
  • Allergia ellen antihisztamin tartalmú készítmények. 

Mindenképpen kérjétek ki a háziorvosotok véleményét, hogy melyik gyógyszert ajánlja a különféle problémákra, hogyan alkalmazzátok őket, és melyik gond esetén melyik gyógyszert használjátok. Hasmenés esetén nézzetek utána a tüneteknek, hogy felismerjétek, szimpla gyomorrontásról vagy vírusos hasmenésről van szó, így a megfelelő gyógyszer után tudtok nyúlni.

A használati utasítást vigyétek magatokkal, ha pedig távoli országokba utaztok, ne feledkezzetek meg a kötelező védőoltásokról sem.

Ajánlott cikkek