Egyéb kategória

Nyolc nyomós érvünk van rá, hogy mindig legyen nálatok otthon kamilla

Ha egészségről, bőr- vagy hajápolásról van szó, a legjobb megoldást sokszor maga a természet nyújtja. A kamilla egyike azoknak a növényeknek, amelyek többféle problémára és panaszra is enyhülést hozhatnak. Mi most nyolc nyomós érvvel szeretnénk bebizonyítani, hogy egy zacskó kamillavirágzatnak minden konyhában lennie kell.

vous - 2017.07.18.
Nyolc nyomós érvünk van rá, hogy mindig legyen nálatok otthon kamilla

Egy 50 grammos zacskó virágzat a drogériákban nagyjából 300 forintért kapható, gyógyszertárban viszont a márkajelzés nélküli, kimérős verzió még olcsóbb – az ár ellen tehát senkinek nem lehet kifogása. Mindössze ennyire és néhány deci csapvízre lesz szükségetek a jövőben ahhoz, hogy gyorsan, kíméletesen és természetes módon szabaduljatok meg az enyhébb panaszaitoktól. A  kamillából főzetet kell készítenetek ahhoz, hogy a hatóanyagai és illóolajai kioldódjanak, azaz forrásban lévő vízzel kell leöntenetek a maximális hatás érdekében. Egy evőkanál szárított virágzatot kb. 2-3 deci vízzel kell leforrázni, majd 10 percig állni hagyni.

Az így készített folyadékot külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjátok, ehhez adunk most tippeket. Egy valamit viszont szögezzünk le az elején:

nincs olyan házi praktika, ami kiváltaná az orvosnál tett látogatást!

Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos Molnár Viola Anna

Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos

Három üzlettípus vonz beteges módon: a ruhaboltok, a papírboltok és a gyógyszertárak. Mivel ez utóbbi helyen is meglepően sokáig tudok elidőzni, a kínálattal is eléggé képben vagyok. Ti tudtátok például, hogy szuper minőségű, helyben készült krémekhez is hozzájuthattok meglepően jó áron? Ha nem, akkor összegyűjtöttem nektek, mit érdemes kipróbálnotok a jövőben.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok el.

Álmatlanságra

Nagyanyáink egyik kedvenc praktikája volt, hogy az álmatlanságot kamillateával űzték el. Mivel a virágból készült főzet koffeinmentes és nyugtató hatású, segít ráhangolódni a lefekvésre és elősegíti a valóban pihentető alvást.

Egy japán kutatás során patkányokat itattak kamillateával, és a kísérlet során azt tapasztalták, hogy az állatok álomba merülésére ugyanolyan hatással volt ez a természetes megoldás, mintha egy dózis nyugtatót kaptak volna – méghozzá mindenféle mellékhatás nélkül.

Gyomorbántalmakra

A kamilla nyugtató hatású–- lelkileg és testileg egyaránt. Fejfájásra, gyomorpanaszokra, bélbántalmakra is ajánlják a fogyasztását. Hagyjátok állni kicsit a főzetet, majd ha már langyosra hűlt, kis kortyokban, lassan fogyasszátok el. Ennél olcsóbb, egyszerűbb, gyorsabb és természetesebb megoldás nem létezik a gyomorbántalmakra!

Forrás:
Depositphotos

Borogatásként a szemre

A szem fáradtsága vagy valamilyen gyulladása esetén tökéletes gyógyír lehet. Nem kell mást tennetek, mint két filtert leforráznotok, majd miután kicsit lehűltek, helyezzétek őket a szemetekre, és így relaxáljatok pár percig. Érzékeny szeműeknek viszont nem ajánljuk, ugyanis egyes esetekben a kamilla irritálhatja, száríthatja a szemet.

Inhaláláshoz

Megfázás, hörghurut, nátha esetén csodákra képes, ha egy széles falú edényben leforráztok egy nagyobb adag kamillavirágzatot, majd a gőz fölé hajolva körülbelül tíz percig mélyeket lélegeztek. Fontos, hogy kicsit hagyjátok lehűlni a vizet, különben kellemetlen lesz az inhalálás. Egy törölközővel takarjátok le a fejetek és a tál közti területet, így a pára nem szökik el olyan gyorsan, és koncentráltabban tud hatni. Bizonyos esetkben az allergiás időszakon is enyhíthet.

Gargalizáláshoz

Torokfájdalom, torokgyulladás esetén a kamillateás gargalizálás megnyugtatja és fertőtleníti a torkot. Ehhez viszont koncentráltabb, töményebb főzetet kell készítenetek: 2-3 evőkanálnyi virágzatot tegyetek egy 2 decis pohárba, forrázzátok le, hagyjátok állni 10 percig, majd szűrjétek le a folyadékot. A langyosra hűlt oldattal kezdhetitek is a gargalizálást.

Naponta többször kell alkalmazni, de ha nem tapasztaltok javulást, irány az orvos!

Arctonik helyett

Nyugtató és antiszeptikus hatása révén kiváló lehet tonik helyett a zsíros, problémás bőr kezelésében. Segít a gyulladás, a pirosság és a duzzanatok enyhítésében, ráadásul nem szárítja annyira a bőrt, mint sok drogériás termék. Ennek ellenére igényel némi utóhidratálást az arc – ezt tartsátok észben. Ha tonik helyett használnátok, ugyanúgy főzzétek le, ahogy az előző pontban írtam, és vattakorongra csepegtetve töröljétek át vele az arcotokat.

Forrás:
Depositphotos

A fejbőr és a haj ápolására

Néhányan esküsznek rá, hogy a kamilla alkalmas a szőke tincsek világosítására, de mi inkább hajszíntől függetlenül ajánlanánk, ugyanis tökéletes gyógyír a korpásodás vagy a túl gyorsan zsírosodó fejbőr kezelésére, magát a hajat pedig élettel telivé és csillogóvá varázsolja.

Szúnyogcsípésre

Gyulladáscsökkentő hatása révén ha egy teafilterrel borogatjátok az irritált területet, enyhülni fog a viszketés, és gyorsabban fog eltűnni a duzzanat.

Ajánlott cikkek