Egyéb kategória

Stella McCartney őszi kollekciója szeméttelepre került

Azt gondolom, nem lehet eleget beszélni illetve írni arról, mennyi szemetet termelünk nap mint nap. A legújabb felmérések szerint csak Nagy-Britanniában egymillió tonna ruha került a szeméttelepre 2016-ban. Ezek nem jutnak el rászorulókhoz, nem dolgozzák őket tovább, hanem megkezdik lassú, évszázadokig tartó bomlásukat. Jövőre vajon mennyi kerül melléjük?

vous - 2017.07.20.
Stella McCartney őszi kollekciója szeméttelepre került

Erre hívja fel a figyelmet őszi kampányfilmjében Stella McCartney brit divattervező, akit valószínűleg nem kell bemutatni. A tervezőnő vegán, évek óta a környezet védelméért küzd, divatmárkáját is igyekszik egyre fenntarthatóbbá tenni. A márka nemrég csatlakozott egy csoporthoz is, amelynek célja, hogy fenntartható megoldást találjanak a cellulóz alapú ruhák elkészítésére. A terv, hogy 2017 végére már ne kelljen esőerdőkből hozott fákkal dolgozniuk. Erről még többet ide kattintva olvashattok.

2017-es őszi–téli kampányfilmet Skóciában forgatták, egy szeméttelepen.

Évente több mint 300 millió tonna műanyagot termelünk, a felét mindössze egyetlen egyszer használjuk. Nem véletlenül született a műanyagmentes július kihívás sem, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy változtassunk a szokásainkon. Nem egyszerre az összesen, hanem lépésenként haladva egy-egy dolgon. A műanyagszemétbe beletartozik a műszálas anyag is, de a ruhaszemét problémakörét érdemes a műanyag mellett külön is kezelni.

Stella a következő kampányfilmmel utal a bevezetőben említett döbbenetes adatra, illetve arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nem mindegy, mit (azaz mekkora mennyiségű szemetet) hagyunk magunk után.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A kollekcióhoz egyébként nagyrészt, de bevallottan nem 100%-ban, fenntartható alapanyagokat használtak fel: biopamutot, újrahasznosított műanyagot, vegán bőrt és esőerdőmentes viszkózt.

Stella kampánya meggyőző, elgondolkodtató, és ha elkezdtek gondolkozni, akkor rájöttök arra, hogy a legtöbbet akkor tehetitek, ha alaposan átgondoljátok, mennyit, mikor és miért vásároltok. A kezdetekhez nagyon sok cikket találtok itt a VOUS-n a #viszlatfastfashion projekt címke alatt.

ruha divat

Egy alig 3 perces videó megváltoztatja, amit eddig a ruháitokról gondoltatok

Mi jut eszetekbe a műszálas ruhákról? Hogy kevésbé gyűrődnek, ezért praktikusak? Hogy utálja őket a bőrötök, ezért amikor csak lehet, kerülitek őket? Hogy totál beléjük lehet izzadni? Hogy ilyet csak a '70-es években viseltek? Ha a következő videót megnézitek, remélhetőleg ennél több dolog is eszetekbe jut majd. Főleg, amikor vásároltok.

A videót ide kattintva nézhetitek meg.

Ajánlott cikkek