Egyéb kategória

Új kihívás: a műanyagmentes július után jön a szívószálmentes augusztus

Van egy hely, amit nagyon szeretek, mert nemcsak finomak az ételek, az italok, hanem jó fej csajok váltják egymást a pult mögött. Mára már azt is megtanulták, hogy az én italomhoz nem kell szívószálat adni. Ugyan, ez nem nagy dolog, gondolhatjátok. Pedig egy aprócska vendéglátóhely is rengeteg szemetet termel csak azzal, hogy az italokhoz kérés nélkül szívószálat ad.

vous - 2017.07.20.
Új kihívás: a műanyagmentes július után jön a szívószálmentes augusztus

Belegondoltatok már, milyen sokáig használtok egyetlen darab szívószálat? Én az említett helyen nagyjából 1 és 5 perc közötti időtartamig. De ha kikértek egy italt, akkor is maximum 30 percig van előttetek a pohár, benne a szívószállal.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ekkora mennyiséggel 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet – írja a Felelős Gasztrohős, amely 2017 augusztusára szívószálmentes hónapot hirdetett.

A rövid életű luxuscikkel több probléma is van:

  • átlagos használati ideje mindössze húsz perc,
  • lebomlási ideje körülbelül 500 év,
  • a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható,
  • a legtöbb az óceánokba, tavakba, tengerekbe kerül, ahol borzalmas károkat okoz. Erről bővebben Mojzi korábbi cikkében olvashattok.

Forrás:
Felelős Gasztrohős

Valójában a legtöbb esetben a szívószálra semmi szükségünk, hiszen az ital vele vagy nélküle is pont ugyanolyan finom. Az esztétikai élményt pedig más módon is növelhetitek.

Próbáljátok csak ki! Augusztusban ne kérjetek szívószálat!

Legyetek résen, mert a legtöbb helyen kérés nélkül adnak. Ezután posztoljatok fotót a szívószál nélküli italotokról az Instagramra vagy a Facebookra #szívószálnélkül taggel, és nyerjetek! Bővebb információt a nyereményjátékról és az eseményről a Felelős Gasztrohős eseményében olvashattok a Facebookon.

600

Júliusi kihívás: egy hónap műanyag nélkül

A VOUS-nál szeretjük a kihívásokat, szeretünk kipróbálni új dolgokat, szeretjük a határainkat feszegetni, eltérni a megszokottól. A legtöbb kihívást a szerkesztőségen belül hajtjuk végre, de most arra biztatunk, hogy velünk együtt csatlakozz valamihez. Július világszerte műanyagmentes hónap, ebben részt venni nemcsak a ti életeteket teheti jobbá, hanem a bolygónak is segít.

Kattintsatok ide a részletekért!

Ajánlott cikkek