Egyéb kategória

Nyaralnátok, de házi kedvenc nélkül? Mondom, mit tehettek!

Akinek van házi kedvence, négylábú oldalbordája, az pontosan tudja, milyen körülményes megoldani, hogy mikor, hogyan, hová jusson el nyaralni. Senki sem hagy szívesen otthon bánatosan lógó orrot, búbánatos tekintetű ebet, csincsillát, degut, kaméleont.

vous - 2017.07.23.
Nyaralnátok, de házi kedvenc nélkül? Mondom, mit tehettek!

Na jó, igazából a kaméleonok örülnek, ha elhúzzuk otthonról a csíkot, viszont őket nem is tudnánk felügyelet nélkül hagyni sokáig. Itatni, etetni kell őket, ezenkívül főleg kalciumra és fényre van szükségük, különben könnyen elpusztulhatnak. Mi éppen ezért a hosszú kínai utazásunk előtt nem akartunk új kaméleont bevállalni, miután szomorú búcsút vettünk Kiwitől. Majd ősszel bővítjük a családot ismét.

Előfordult, hogy Kiwit egy hétig magára hagytuk, de ilyenkor a család, barátok néztek rá. Általában ez az első alternatíva, amit be tudtok vetni, ha kirándulni mentek, persze ennél több lehetőségetek is van, lássuk csak sorban!

 #1 Otthon hagyjátok

Nem minden állatnál lehet megoldani, hogy magatokkal vigyétek. Például a cicákat érzékenyen érinti, ha kiragadjátok őt a megszokott környezetéből. Halak, teknősök, tengerimalac esetében pedig egyértelmű, hogy az egyetlen megoldás az, ha otthon marad.

Ilyenkor olyasvalakit érdemes megkérni a gondozásra, akivel közeli viszonyban vagytok, és tudjátok róla, hogy lelkiismeretesen gondozza majd a kedvenceteket, és persze a lakásotok kulcsát is.

Objektum doboz

#2 Gondozóra bízzátok

Legjobb, ha más kutyás, állatszerető barátnál, családtagnál vészeli át a külön töltött időt a kedvencetek. Ez kutyások között bevett szokás, de egy olyan átmeneti gazdi is főnyeremény, aki rajong a kutyákért, de különféle okok miatt nem tarthat kutyát. Ilyenkor, hogy megkönnyítsétek a kedvenceteknek a környezetváltozást, vigyétek el neki a kedvenc játékát, vackát, így kicsit olyan, mintha titeket is magával vinne.

#3 Vigyétek panzióba

Léteznek úgynevezett állatpanziók is. Könnyen kereshettek a neten egyet, megnézhetitek, hol van a közeletekben. Ez valahol jól hangzik, de tény, hogy sokkal több szeretetet kap egy közeli barátnál, mint egy panzióban. Ám ha mégis erre esik a választásotok, akkor válasszatok minél jobban, a következő kritériumok alapján:

  • Hány kutya fér meg a panzióban egymás mellett?
  • Profi, hozzáértő szakemberek vezetik?
  • Mit kínálnak pontosan?

A túl nagy kutyaközösség ugyanis nem jó előjel, sokkal jobb, ha kisebb kutyaközösséggel dolgoznak a panziók.

Objektum doboz

Emellett jó jel, ha a honlapon kihangsúlyozzák, hogy ki miben szakértő, így megnyugodhattok, hogy akkor is kompetensen lépnek fel, ha valami baj adódik a kutyussal. Emellett pedig a programokat illetően sokkal szimpatikusabb, ha valamilyen komplex programban gondolkoznak, nem pedig csak a „felvigyázást” ajánlják, mint szolgáltatást. Ezen túl ugyanis nevelésre, sétáltatásra, játékra, sok szeretetre is szüksége van egy négylábúnak.

Fontos tudnotok, hogy csak érvényes oltásokkal és jó egészségi állapotban szabad oda vinnetek a kedvenceteket, de még így is akad némi esély, hogy betegségeket kap el, vagy megzavarja lelki világát a többi állat közelsége. Továbbá most még ezek a panziók sajnos főleg kutyusokra és cicákra specializálódnak, én ezeken kívül csak kaméleonpanzióról tudok, de reméljük, előbb-utóbb szélesedik a skála.

nyuszi nyúl háziállat

Fotósaink, Zsófi és Ancsa is a családra bízzák kedvenceiket

,,A degum 1-2 napig siman bÍrja, hosszabb időre vagy a szülőkhöz viszem (nyáron amúgy is para, hogy hőgutát kap, ezért a szülőknél jobban elvan), vagy a lakótársam gondozza." – Zsófi

,,A csincsilla kibírja 1-2 napig az egyedüllétet, de aztán szülőket/ öcsémet bízom meg, hogy pár naponta nézzenek rá, adjanak neki enni, és ha kell, cseréljenek almot alatta. A kutya érdekes kérdés, most augusztusban először lesz otthon hagyva, míg utazunk, az öcsém addig oda fog költözni hozzánk, és ő vigyáz az állatokra meg a lakásra." – Ancsa

#4 Vigyétek magatokkal

Hosszú utazás esetén lehet, megéri bevállalnotok a bürokráciát a kedvencetekért (leginkább kutyáért), ha magatokkal vinnétek külföldre. Azon túl, hogy a kutyusotok oltási könyvének kell rendben lennie, már több héttel korábban meg kell beszélnetek a légitársasággal a szállítás részleteit, ugyanis sok járaton korlátozott számban lehet csak állatokat vinni, és a helyek hamar betelnek. Érdemes kevesebb átszállással utazni, mert sok esetben sajnos a csomagtérben kap helyet, és ennek sem az ára, sem a körülményei nem túl szívderítőek. Sok országban ráadásul nem is biztos, hogy egyből beengedik – szóval nem egyszerű.

Belföldön annyival könnyebb a dolgotok, hogy választhattok kutyabarát szálláshelyet, a Balaton környékén pedig keressetek kutyabarát strandot. Így a kedvencetek is veletek élvezheti a nyaralás pillanatait. 

Ajánlott cikkek