Egy frissen sült puha és illatos házi péksüteménynek párja nincs, a legjobb reggeli vagy uzsonna egy kis vajjal, lekvárral, mézzel. Különösen igaz ez a fityiszre vagy bütykös kalácsra, ami egy kis trükknek köszönhetően elképesztően foszlós, ráadásul neve és készítése is vicces.
Régebben nagyon népszerű volt, pékségekben is beszerezhettük a kalács és a kifli közé besorolható isteni péksüteményt, de valahogy eltűnt. Tolnában és Bács-Kiskun térségében bütykös kalácsnak nevezték,
máshol fityisz vagy csavart névre hallgatott a csomóba kötött péksütemény.
Többnyire mákkal meghintve találkozhattunk vele, az egész mákszemek a tetején kellemesen megpörkölődtek és roppantak a fogak alatt, tejjel, kakaóval az egyik legfinomabb reggelinek, uzsonnának számított.
Budai retrotúra indul: 3 vérbeli klasszikus hely, amit érdemes felfedezni
Bár a retrónak nagy divatja van mostanság, nemrégiben zárt be egy ikonikus étkezde, a Pajtás, így elmondhatjuk, hogy inkább a retrósra hangolt új helyek hasítanak – de vannak még felfedezésre váró igazi, régi helyek is. Most 3 budai helyet ajánlunk azoknak, aki szívesen elmerülnének a múltban.
Ennek a péksütinek a titka a foszlóssága, amit egy apró trükknek köszönhet. A tejes-vajas kelt tésztát a kiflikhez hasonlóan a körlappá kinyújtott és cikkekre vágott tésztából feltekerjük, majd egy kicsit átsodorjuk, így a tésztarudacska, amit összecsomózunk, belül réteges, ezáltal pedig a sütés során nagyon foszlós lesz.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!