Egyéb kategória

Tényleg végleges? – minden, amit a lézeres szőrtelenítésről tudni akartatok

Szerintem nincs nő a világon, aki már legalább egyszer ne álmodozott arról, hogy bárcsak soha ne kéne foglalkoznia bizonyos időközönként azzal, hogy hogyan ne legyen szőr az egyes testrészein. Nem csoda hát, hogy egyre többen jutnak el az IPL- vagy a lézeres szőrtelenítés gondolatáig. Pedig ez az út sem vezet a teljes szőrtelenséghez.

vous - 2017.08.06.
Tényleg végleges? – minden, amit a lézeres szőrtelenítésről tudni akartatok

Elég sok kérdést vet fel a fent említett lehetőség, sokan érvelnek mellette és ellene is. Egyesek szerint nincs értelme, mások szerint a kezelés olcsóbb, ha otthonra szerzünk be egy házi készüléket, mások szerint ez a végleges megoldás sem igazán végleges. Némi fogalomzavar is van ezen a téren, sokan egy kalap alá veszik az IPL-szőrtelenítést a lézeressel, pedig a kettő nem ugyanaz.

Ezért kerestem meg Ördögh Mártát, aki maga is lézeres szőrtelenítéssel foglalkozik, neki tettem fel azokat a kérdéseket, amiket bárki feltenne, mielőtt belevágna egy hosszadalmas, több alkalmas szőrtelenítő procedúrába.

Hogyan működik a lézeres szőrtelenítés?

Fototermolízis alapján működik, a lézer által kibocsájtott fény elnyelődik a szőrszál pigmentjében, ahol hővé alakul, és gyakorlatilag elégeti a szőrszálat, illetve a növekedési fázisban lévő szőrszál esetében magát a szőrszálat termelő mátrixsejteket. Pont ez az egész eljárás lényege, hogy a sejteket „kiirtsuk”.

Mi a különbség az IPL-szőrtelenítés és a lézeres szőrtelenítés között?

Az IPL-gépeket eredetileg kozmetikai kezelésekre fejlesztették ki, mellékhatásként a szőrben is nyelődött el a fényéből, és néhol ritkította a szőrzetet, ezért kezdték el használni szőrtelenítésre is. Nyilván nem tud olyan hatékony lenni, mint egy lézergép, amit a szőrtelenítésre fejlesztettek ki, és az energiát kifejezetten a szőrbe juttatja.

Objektum doboz

Tényleg végleges? Tudtommal maradnak utána pihék.

Ha megnézünk egy IPL-hirdetést, akkor mind arról szól, hogy végleges kezelést ígér. Nos, olyan, hogy végleges szőrtelenítés, nincs. Élő, emberi szervezetnél ilyenről nem beszélhetünk. Igen, pihék maradhatnak, sőt, néhány szőrszál évekig pihenő fázisban van, és később jön elő, aki pedig egy hirtelen fellépő hormonális változáson megy keresztül, tapasztalhat visszanövekedést. Ezért is van szükség évente egy-két alkalommal fenntartó kezelésekre, hogy az elért eredményt megtarthassuk. Alapvetően a lézeres kezeléssel 80–90%-os tisztulást tudunk elérni.

Igaz, hogy a sötét testszőrzettel rendelkezőknél hatékonyabb?

Igen, mivel az egész folyamat a pigmentelnyelődésen alapul, magát a fényt pedig legjobban a fekete pigmentek nyelik el, így a sötét szőrszálaknál a leghatékonyabb. Az ősz, szőke és vörös szőrszálak esetében hatástalan.

600

Még több szakember szépség témában

Hogyan kerüljétek el a szemöldök-katasztrófákat? – kiderítettük

Rúzs, ami sosem kenődik el – minden, amit tudnotok kell az ajaktetoválásról

Bye-bye, felemás tusvonal! Ezt kell tudnotok a szemhéjtetoválásról

Mikor nem szabad alkalmazni lézeres szőrtelenítést?

Abban az esetben, ha valaki fényérzékeny gyógyszert szed, pacemakere van vagy a kezelés előtt és után egy héttel szoláriumozott vagy napozott.

Hogyan kell felkészülni a kezelésre?

Napozni, szolizni tilos előtte, és kb. 1–2 mm nagyságú szőrrel kell érkezni, ehhez a kezelés előtt nagyjából egy héttel kell otthon a kezelendő területet leborotválni.

Hogyan történik maga a kezelés?

Elsősorban a vendég számára egy kezelőkartont állítunk ki. Majd az adott terület szabaddá tétele után a lézergéphez csatlakoztatjuk a hűtőgépet, és így biztosítjuk a kezelés folyamán a hideg levegővel a kezelt bőrfelület hűtését, az égések elkerülése végett és a komfortérzet érdekében. A kezelés végén pedig aloe verával nyugtatjuk a kezelt területet. Ez a kezelendő testrésztől függően 10 perc vagy akár több óra is lehet.

Objektum doboz

Mire kell figyelni a kezelések után? 

Előfordulhat a bőr kellemetlen égése kezelés után, ami ellen semmit nem tehetünk, jegelhetjük, ha nagyon ég, de pár óra múlva ez elmúlik. A napot kerülnünk kell az égésveszély miatt.

Hány alkalommal kell ismételni a kezelést?

Kezelendő testrésztől, bőr és szőrtípustól függ, átlag 8–10 kezelésre szükség van, adott esetben van, ahol elég 4–6 kezelés is, de van, akinél több mint 10 kezelésre is szükség lehet.

Mennyire fájdalmas?

A lézergép melletti hűtőnek köszönhetően abszolút elviselhető a kezelés, van, aki érzékenyebb kicsit, de van, akinek egyáltalán nem fájdalmas.

Bárhol? Bikinivonal, homlok, hát, hónalj?

Igen, bármelyik testrészen lehet alkalmazni.

Érdemes beruházni otthoni készülékre?

Amennyiben valaki tartós szőrtelen állapotot szeretne elérni, akkor nem. Igaz, hogy sokkal olcsóbban juthatunk otthon használható készülékhez, de ez, mint ahogy árában sem, teljesítményében sem közelíti meg a kozmetikában használatos lézereket. Talán a szőrnövekedésünket lassítja, de ezen kívűl tartós eredményt nem érhetünk el vele.

600

Csupasz vagy bozontos? – Állítólag tombol a testszőrforradalom

Hideg gyanta, meleg gyanta, borotválás, szőkítés, epilálás, csipesz, szőrtelenítő krém – dolgok, amiket szinte mindenki használ. Aki nőből van, az életében legalább egyszer döntött már úgy, hogy valahonnan valamilyen mennyiségű szőrt eltüntet. Ez mindenkinek a magánügye kéne, hogy legyen – de ha valami, hát a női test szőrösödése teljes mértékig az arcunkba van tolva. Most épp a létező legtermészetesebb valójában: hódít a szőrös hónalj.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek