Egyéb kategória

Ide nem kell hálókocsi! – 3 ámulatba ejtő vonatút Európában

Békéscsabáról Budapestre, majd Budapestről Békéscsabára vonatozni egy idő után nem sok izgalmat nyújt, ha nem szociológusként vagy társadalomkutatóként üljük végig a két és fél órás utat. Azért én újságíróként elég sok sztorira bukkanok, de be kell látni, az Alföldön ugyan messzire el lehet látni, csak éppen minek. Nemrég azonban Svájcban és Ausztriában is vonatoztam. A különbség: zongorázható.

vous - 2017.08.07.
Ide nem kell hálókocsi! – 3 ámulatba ejtő vonatút Európában

Ne értsetek félre, imádom az Alföldet, és igazából én aztán tényleg órákig tudom bámulni az ördögszekerek játékát. De azt is be kell látnom, ennél sokkal többre – néhány ragyogó naplementét, vihar előtti színjátékot leszámítva – nem számíthatok egy Békéscsaba–Budapest út alatt. Nemrég viszont Budapestről Zürichbe vonatoztam (kész öngyilkosság, ha nem visztek magatokkal munkát vagy olvasnivalót – én végigdolgoztam az utat), és voltak olyan részek, ahol semmi mást nem tudtam csinálni, csak bámulni az ablakon.

A Wallenstadti-tó mellett, Svájc

Innsbrucktól Zürichig valami egészen elképesztő a táj. A Budapestről Zürichbe tartó nemzetközi vonat hirtelen nőtt hegyek mellett, hegyoldalakban, zöldeskék, friss színű tavak mellett kanyarog, mígnem eléri a zürichi pályaudvart, amely olyan hatalmas, hogy három szinten érkeznek be a vonatok. A legszebb szerintem az a szakasz, amikor már Svájcban a Wallenstadti-tó mellett haladunk, a tóból szürke, bordás sziklák nyúlnak az ég felé, a víz színe pedig valami egészen varázslatos. Olyan, mintha bármelyik pillanatban vízi tündérek bújnának ki belőle.

Ennél a szakasznál tényleg semmi mást nem szabad csinálni, csak bámulni kifelé az ablakon.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Gyors, hatékony bőröndpakolási tippek – hogy minden beférjen a csomagotokba

Gyors, hatékony bőröndpakolási tippek – hogy minden beférjen a csomagotokba

A bőröndpakolással sokunknak meggyűlik a baja utazás előtt. Nemcsak azzal, hogy mit vigyünk magunkkal, hanem azzal is, hogy mibe és hogyan pakoljunk. Vagy magunktól elsajátítjuk a bepakolás művészetét, vagy megtanuljuk szüleinktől, esetleg ráguglizunk a neten. Na igen, csak egy bibi van, hogy így kapásból legalább négy-öt fajta hajtogatási és bepakolási technikával találkozhatunk. Hogy ezek közül melyik a legpraktikusabb? Leteszteltük!

Kattintsatok ide a teljes cikkért!

West Highland Line, Skócia

Ha szerettétek a Harry Pottert (mit szerettétek, rajongtatok érte), és alig vártátok, hogy ti is felülhessetek a Roxfort Expresszre, akkor a West Highland Line névre hallgató vonalat egyenesen nektek találták ki. A Glenfinnan viaduktot láthatjátok a Harry Potter jeleneteiben, szóval tökéletesen olyan lesz, mintha ti is a Roxfortba száguldanátok.

Ez a vonal amúgy szinte az összes olyan válogatásban benne van, amely Európa legszebb vonatos útvonalait említi, így biztos vagyok benne, hogy nem csalódik senki, aki erre vonatozik. Amúgy ahol szerintem van egy hegy (egy alföldi lánynak minden hegy, ami 300 méterrel magasodik a tengerszint fölé) és egy tó, ott már van néznivaló.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

harry potter varázsló

10 varázsige a Harry Potterből, ami megkönnyítené a hétköznapokat a valóságban

„Sziasztok, Viola vagyok, 28 éves, és még mindig nem jött meg a Roxfortból a levelem. Ti is várjátok még a baglyot, igaz? Pacsi. Akkor gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki szeret eljátszani azzal a gondolattal, hogy mennyivel könnyebb is lenne az élet varázslóként – illetve akkor, ha végre hivatalosan is elismernék, hogy az vagyok.”

Viola cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Trenino Verde, Szardínia

Nem, ez nem az útvonal neve, hanem a nyaranta közlekedő édes kis zöld vonaté, amely Szardínia szigetén található. A vonat persze nem minden esetben zöld, de ez a név rajta maradt. Állítólag ez az egyik legjobb mód arra, hogy felfedezzétek a szigetet, ráadásul négy meseszép útvonal közül is választhattok. Egészen pontosan van egy fővonal, amely Cagliariból Chillivaniba vezet Oristanón keresztül, majd két Y-ágra oszlik. A vonatutak viaduktokon, erdőkön, mezőkön visznek át – a fotókat látva mindegyik meseszép lehet.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

600

Mindig legyen nálatok egy hosszú vonatút alatt:

  • olvasnivaló, tanulnivaló
  • fülhallható
  • telefontöltő (a nemzetközi vonatokon van konnektor)
  • nyakpárna
  • elég víz
  • kézfertőtlenítő, vécépapír, fertőtlenítő kendő

Kihagytam valamit? 🙂

Ajánlott cikkek