Egyéb kategória

Akik mögött Hannibal Lecter elbújhat: a legparább női karakterek filmekből és sorozatokból

Amikor minden idők legparább filmes gonoszait gyűjtik csokorba, rendre elfelejtkeznek a nőkről, pedig a gyengébbik nem nem egy alkalommal mutatta már meg a világnak, hogy mire képes. Ahogy a színészi tehetség, úgy a gonoszság sem válogat a nemek között: a filmvásznon valamint a tévéképernyőn már mindkettőt bebizonyították. Mi most összeszedtük nektek a filmek és sorozatok legijesztőbb fiktív női karaktereit: azokat a hölgyeket, akik fittyet hánynak a sztereotípiákra.

vous - 2017.08.08.
Akik mögött Hannibal Lecter elbújhat: a legparább női karakterek filmekből és sorozatokból

Elle Driver (Kill Bill 1.)

A Daryl Hannah alakította bombázó bérgyilkosnő kétségtelenül a filmtörténet egyik legszexibb – és persze legveszélyesebb – filmes gonosza. Elle Driver (fedőnevén Kaliforniai Hegyi Kígyó) kórházi bevonulója nemcsak azért vált ikonikussá, mert tökéletesre komponálták és koreografálták a jelenetet, hanem azért is, mert Daryl Hannah igazán emlékezeteset alakított. A kómában fekvő Uma Thurmant megölni készülő álruhás nővér az egyik legparább karakter, akit valaha láttunk – és persze a halloweeni időszak egyik legnépszerűbb jelmeze.

Objektum doboz

Catherine Tramell (Elemi ösztön)

femme fatale szó szerint értelmezett változata: egy karakter, aki elcsavarja a pasik fejét, és aztán végez velük.

Catherine Tramell gyakorlatilag a női megfelelője is lehetne a Bárányok hallgatnak című filmből megismert Hannibal Lecternek: személyéhez (valószínűleg) több hidegvérrel elkövetett gyilkosság is köthető.

A dúsgazdag, szuperintelligens, rendkívül művelt és zavarba ejtően provokatív biszexuális írónő talán a legizgalmasabb filmes gonosz, akit említeni tudnánk. Egy mosolygó nő ennyire még nem ijesztett ránk…

Objektum doboz

Miho (Sin City)

2005 legnagyobb filmes szenzációja, a Sin City nem szűkölködött sem sztárokban, sem izgalmas női karakterekben. A mi kedvencünk mégis az apró termetű, néma gyilkos, Miho lett, aki nemcsak hangtalanul lopakodik, de mesterien bánik a fegyverekkel is. A szupermodellként megismert Devon Aoki színészként is remekül szerepelt: rezzenéstelen arccal, üres tekintettel alakította a szerepét – talán épp ettől vált olyan hátborzongatóvá az egész Miho jelenség.

Objektum doboz

„A nő” (A felszín alatt)

Kevesen ismerik ezt a filmet, pedig érdemes megnézni: A felszín alatt című mozi ugyanis nemcsak izgalmas, de nagyon szépen van fényképezve is. Scarlett Johansson egy Földre (pontosabban Skóciába) érkező ufót alakít benne, akinek egyetlen célja van: férfiakat ölni. Hogy mindezt miért és pontosan hogyan teszi, nem lehet tudni – ennek ellenére minden egyes új férfi elcsábításakor pattanásig feszülnek az idegeink…

Objektum doboz

Elizabeth grófnő (American Horror Story: Hotel)

Lady Gaga az American Horror Story Hotel című évadában alakított felejthetetlent, amikor magára öltötte a rettegett hoteltulajdonos, Elizabeth grófnő szerepét. A 112 éves Elizabeth valamilyen vámpírszerű hibrid lény, aki a vér és a szex iránti éhségét szinte sosem tudja kielégíteni. Kora és élettapasztalata – az a rengeteg minden, amin keresztülment – nemcsak bölccsé és nyugodttá tette, de már-már kiégetté is. A 112 éves grófnő túl sokat látott már a világból ahhoz, hogy bizonyos dolgokra energiát vagy érzelmeket pazaroljon – ellenben fékezhetetlen, ha valamit meg akar magának szerezni. (Egyébként ezt az attitűdöt talán érdemes lenne tőle eltanulni!)

Lady Gaga alakítását Golden Globe-díjjal is jutalmazták – és ha már nőket méltatunk, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a sorozat kosztümtervezője, Lou Eyrich milyen zseniális munkát végzett!

Objektum doboz

Amy Elliott-Dunne (Holtodiglan)

Az ártatlan tekintetű, de annál betegebb Amy Elliott-Dunne igencsak felkavarta az állóvizet 2014-ben, amikor bebizonyította, hogy egy nő is lehet gyomorforgatóan félelmetes. A Holtodiglan című film főszereplője mindvégig hideg, érzelemmentes tekintettel néz ránk a filmvászonról – de ezt nemcsak teafőzés közben teszi, hanem gyilkolás közben is.

Angyali arctól és szőke fürtöktől korábban még nem rettegett a világ, de Rosamund Pike-nak hála mára már ez is bekövetkezett. 

Objektum doboz

Annie Wilkes (Tortúra)

A Tortúra Stephen King 1987-ben megjelent regénye volt, amely akkora sikert aratott, hogy 3 évvel később már el is készítették a filmváltozatot. A sztori szerint egy sikeres író, Paul Sheldon épp befejezi legújabb művét egy hegyvidéki hotelben, ám amikor elindul a városba, hogy bemutassa az írást a kiadójának, az erős hóesés miatt lecsúszik a kocsijával az útról és balesetet szenved.

A férfi egy fűtött házban tér magához, ahol bemutatkozik a megmentője, Annie Wilkes. Annie-ről kiderül, hogy szakképzett ápoló – és az író egyik legnagyobb rajongója.

Mivel a zord időjárási viszonyok miatt nem biztonságos autóba ülni, Annie magára vállalja, hogy ápolni fogja a férfit. Ám ahogy telnek a napok, Paul számára egyre gyanúsabbá válik,  hogy az ápolónő már soha többé nem szeretné őt elengedni a lakásából…

Kathy Bates Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott az alakításáért.

Objektum doboz

Cersei Lannister (Trónok harca)

A Trónok harca egyik legtöbbet emlegetett karaktere és persze legnagyobb szemétládája ki más is lehetne, mint Cersei Lannister. Az akaratos, gonosz, ellentmondást nem tűrő nő karaktere nagyon szépen egyensúlyoz a gyűlölet és a rajongás határán: amikor már épp megkedvelhetné a közönség, biztos, hogy lesz egy olyan megnyilvánulása, amivel emlékeztet minket arra, hogy igazából  semmi szeretnivaló nincs benne. Minden uralkodó más stratégiát választ arra, hogy legitimizálja a hatalmát, Cersei pedig a legősibb taktikára esküszik:

ha alattvalói félnek tőle, nem eshet csorba a hatalmán.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek