Egyéb kategória

5 tipp, amivel legyőzhetitek a vásárlásmániát

Tizenéves koromban imádtam a színes magazinok divatoldalait böngészni, és mindig arra vágytam, hogy legyen sok márkás ruhám és cipőm. Mindig volt mit felvennem, de a szüleim nem engedhették meg maguknak, hogy megvegyék nekem a legutolsó divat szerinti, drága cuccokat. Amikor aztán az egyetem után elkezdtem dolgozni, és lett saját pénzem, igazi „shopaholic” lettem.

vous - 2017.08.12.
5 tipp, amivel legyőzhetitek a vásárlásmániát

Meghatároztam magamnak egy havi keretet, amit aztán teljesen fel is emésztett a divatőrületem. A gardrób roskadásig tele volt, mégis sokszor úgy éreztem, hogy nincs mit felvennem. Ahelyett, hogy átgondoltam volna ennek az okát, az utam újra az üzletekbe vezetett, aminek újabb felesleges pénzköltés és halmozás lett az eredménye.

Eljött az a pont, amikor el kellett döntenem: vagy kibővítem a gardróbot sok-sok pénzért, hogy elférjenek a rég elfeledett és évek óta nem hordott cuccaim,

vagy végre időt szánok arra, hogy átgondoljam, valójában mi számomra a prioritás, és megéri-e pusztán a vásárlás öröméért pénzt költenem. 

A vásárlási mánia megszüntetésének ez volt a legnehezebb pontja. Az önvizsgálat. Odáig viszonylag gyorsan sikerült eljutnom, hogy a mennyiség helyett a minőséget preferáljam, de ettől önmagában sajnos nem lett több hely a gardróbomban. Több évbe telt, mire meg tudtam válni minden olyan dologtól, amit azért tartogattam, mert hátha jó lesz még rám, újra divat lesz, vagy újra kedvem lesz hordani.

Ma már tudom, hogy nem, egyik sem lesz.

Kiselejteztem ezenkívül mindent, aminek kicsit is kényelmetlen volt akár a szabása, akár az anyaga, de mennie kellett azoknak a ruháknak, cipőknek is, amelyek nem illenek többé az életmódomhoz vagy a stílusomhoz. Ahogy ürült a szekrény, úgy tisztultak a gondolataim is. Egy nagy selejtezés után nem csak a tér, de a lélek is felszabadul. Akkor még nem tudtam, hogy ennek a szemléletmódnak neve is van: minimalizmus.

selejtezés

Minimalizmus és selejtezés – hogyan kezdjetek hozzá?

Egy ideje az impulzusalapú shoppingolást lecseréltem a tudatos vásárlásra. Sokan kérdezik, hogy lehet mindezt kivitelezni, amikor a csapból is a rengeteg reklám, akció és újdonság folyik. Az, hogy nem olvasok magazinokat, nem nézek tévét és nem iratkozom fel egyetlen márka hírlevelére sem, hogy aztán jobbnál jobb ajánlatokkal bombázzanak, csak az egyik része a tudatosságnak. A cikk folytatását itt olvashatjátok.

Természetesen nemcsak végletekben lehet gondolkodni a vásárlási szokásokkal kapcsolatban, de a kevesebb fogyasztás a bankszámlánk mellett a gardróbunkat, sőt a pszichénket is segít rendben és egyensúlyban tartani.

A következő 5 tanács nektek is segíthet abban, hogy átgondoltabban, tudatosabban vásároljatok, és ne bánjátok meg később, hogy kiadtátok a nehezen megkeresett pénzeteket olyasmire, amire valójában nincs is szükségetek:

1. Miért akarjátok azonnal megvenni?

Az impulzusvásárlásoknak, vagyis amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy azon nyomban megvegyünk valamit, ami éppen megtetszik, mindig oka van. Az első kérdés, amit ilyenkor felteszek magamnak, a MIÉRT. Úgy értem: VALÓJÁBAN miért vágyom az adott dologra? Mindenkinek van már, csak nekem nincs? Vagy éppen ellenkezőleg, annyira egyedinek tűnik, hogy tuti nem lesz még egy ilyen alkalom, ha most elszalasztom? Az is lehet, hogy egyszerűen csak tetszik, nincs mögöttes ok. Ilyenkor érdemes továbblépni a következő pontra.

A következő négy pontot a blogomon olvashatjátok el. Kattintsatok ide a bejegyzés folytatásához!

Ajánlott cikkek