Egyéb kategória

Burnout helyett boreout – Amikor a munkahelyen az unalomtól égtek ki

„Teljesen kiégtem!” – a szerkesztőségben ez a mondat gyakran elhangzik, de szerencsére szó sincs kiégésről a klasszikus értelemben. Általában hülye videókon, Insta Storykon vagy YouTube-videókon égünk ki teljesen. A burnout azonban nem elhanyagolható téma, írtunk is róla többször. A burnout mellett viszont meg kell ismerkedni egy másik fogalommal, a boreouttal is.

vous - 2020.11.11.
Burnout helyett boreout – Amikor a munkahelyen az unalomtól égtek ki

A boreout jelenséget azok ismerhetik, akiket a napi elfoglaltságuk nem tesz elégedetté – a legtöbb esetben unatkoznak, mert nincs elég dolguk, vagy olyan munkát végeznek, amely kitölti ugyan a munkaidejüket, de nem igényel különösebb szellemi erőfeszítést. A boreout nemcsak frusztráló lehet, lehúzhat, hanem a legrosszabb esetben meg is betegíthet.

Honnan ismerhetitek fel a tüneteket, és mit tehettek ellene? A következőkben erről lesz szó.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám a hobbim is, így én általában nem tudok unatkozni a monitor előtt, de nem egy ismerősöm, barátom került már olyan helyzetbe, hogy egész álló nap unatkozva bámulta a monitort. Míg egyesek képesek arra, hogy ilyenkor nyelvvizsgára (vagy bármilyen vizsgára) készüljenek, tanuljanak, okos videókat nézzenek, és ne csak pasziánszozzanak, amíg a felettesük meg nem jelenik – azaz hasznosan töltsék el az időt –, addig mások számára az üresjáratok belső feszültséget generálnak.

Úgy vannak vele, hogy ez egy munkahely, nem szörfölhetnek a neten csak úgy összevissza, mert a végén „lebuknak”. Tanulni sem lehet nyugodtan, mert bármikor (!!!) kaphatnak valami új feladatot, egész nap ugrásra készen kell állni. Elmélyedt tanulás helyett marad az egész napos egérpöckölgetés, a monitor rezignált bámulása, miközben alig telnek a percek péntekig, amikor végre felszabadultan mehetnek haza, hogy a következő két napban végre kipihenjék a hétköznapi semmittevés okozta stresszt.

Aztán hétfőn kezdődik minden elölről.

Forrás:
Unsplash.com

A stresszt és a frusztráltságot leginkább az okozza, hogy feleslegesnek kezdjük érezni magunkat. És bár a munka nem megerőltető, pont ez a baj. A boreout, azaz az unalomtól való kiégés ugyan pont a burnout ellentéte, a tünetei mégis nagyon hasonlóak.

600

Burnout

A boreout tünetei a következők lehetnek:

  • Nem látjátok értelmét annak, amit csináltok.
  • Nem érzitek az elismerést.
  • A feladataitokat képesek vagytok nagyon rövid idő alatt letudni.
  • Tudjátok, hogy sokkal több van bennetek, mint amennyit a feladat teljesítése megkíván.
  • A munkával kapcsolatban támasztott igényeiteket nem tudjátok kielégíteni az adott feladatkörben.

A következmény: demotiváltak lesztek, és úgy érzitek, keveset értek. A legrosszabb esetben depresszióhoz is vezethet ez a tartós állapot, de sok esetben alvászavar, ingerültség, hát-és fejfájás lehet még jellemző tünet.

Mit tehettek?

Mielőtt munkahelyet váltanátok, van néhány dolog, amit kipróbálhattok.

  • Beszéljetek a munkaadótokkal arról, hogy a jelenlegi feladataitok mellé szívesen vállalnátok egyéb munkát is.
  • Kezdjetek el valamilyen tanfolyamra járni, így a munka mellett lesz kihívás az életetekben.
  • Képezzétek magatokat tovább – így a munkaadóitoknak is több lehetőségük van arra, hogy különböző feladatokat bízzanak rátok.
  • Kezdjetek el sportolni – például futni.

És hát igen… Ha semmi sem válik be, akkor pedig keressetek új munkahelyet!

Ajánlott cikkek