Egyéb kategória

Hajmosás 2.0: mindent a samponszappanról – Miért jó? Hogyan kell használni?

Legyen természetes. Ne ártson nekem. Ne terhelje feleslegesen a környezetet – se a beltartalmával, se a csomagolásával. Lehetőleg legyen hazai készítésű. Jelenleg nagyjából ilyen igényeim vannak a samponommal kapcsolatban. Az egyetlen megoldást a samponszappanban látom, mivel ott még nem tartok, hogy teljesen leálljak a samponozással – bár elgondolkoztam rajta.

vous - 2017.08.14.
Hajmosás 2.0: mindent a samponszappanról – Miért jó? Hogyan kell használni?

Olyannyira, hogy nemrég cikket is írtam olyan nőkről, akik nemet mondtak a samponra, és más utat választottak. A cikket ide kattintva olvashatjátok el. Akiknek ez túl sok(k), mégis hasonló igényei vannak, mint nekem, azoknak lehet jó megoldás a samponszappan.

Mi az a samponszappan?

Azt valószínűleg ti is tudjátok, hogy a legtöbb sampon, amelyet a drogériában megvásárolhattok, tartalmaz olyan anyagokat (felületaktív anyagok, szilikon), amelyektől láthatóan gyönyörűek, csillogóak, selymesek lesznek a tincseitek. Minél tovább használtok egy olyan sampont, a szilikon elkezdi szárítani a hajatokat, az elkezd töredezni, majd ekkor jönnek a hajregerenálók, balzsamok és egyéb mesterséges pakolások.

Amikor már mindent kipróbáltatok, de úgy érzitek, semmi sem használt, érdemes egy próbát tennetek a samponszappanokkal is.

A samponszappannal kapcsolatban viszont két fontos dolgot meg kell jegyeznetek:

  1. A samponszappanra át kell állnia a hajatoknak és a fejbőrötöknek, az eddigi szilikonbevonatnak távoznia kell a hajszálaitokról. Ehhez legalább 2-3 hétre, 5-6 hajmosásra van szükség. (Azaz nem lesz egyből tökéletes a végeredmény.)
  2. A samponszappanok használatát meg kell tanulni. (Azaz újra meg kell tanulnotok hajat mosni.)

Hogyan kell használni?

  • Először vizezzétek be a hajatokat.
  • Vizezzétek be a szappant is, majd kenjétek a hajra, és kezdjétek vele dörzsölni a fejeteket finoman, míg eléggé fel nem habzik. (A habosítást amúgy végezhetitek a kezetekben is, nem kell a hajatokon dörzsölni a szappant.)
  • A képződő habbal dörzsöljétek át a hajatokat, majd öblítsétek le sima vízzel.
  • Ismételjétek meg a samponos dörzsölést még egyszer vagy kétszer.
  • Ezután következik a savas öblítés. A samponszappanok a legtöbb szappanhoz hasonlóan lúgos kémhatásúak, a hajatok viszont inkább savas kémhatású. Ezért a hajmosás után érdemes átöblíteni a tincseiteket almaecetes vízzel. (Az öblítőléhez 1,5-2 liter vízhez mindössze 1-2 evőkanál almaecetre lesz szükség. Almaecet helyett használhatjátok 1 citrom levét vagy 1-2 evőkanál ecetet is.) Ezt aztán már nem kell leöblíteni.
  • Ha az arányok nem váltak be, akkor kísérletezzetek nyugodtan.

Elképzelhető, hogy minden igyekezetetek ellenére nem válik be egy bizonyos hajmosó szappan, akkor érdemes több különbözőt is kipróbálnotok. Ha pedig semmi nem jön be, akkor válasszatok környezettudatos sampont magyar márkáktól.

Csodás samponszappanok magyar készítőktől

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Három mézes házikence, ami szuperpuhává varázsolja a bőrötöket

Természetesen magyar! 5 szappan- és kencemanufaktúra, amit ismernetek kell

Valamiben meg kell halni! Valószínűleg ti is hallottátok már ismerőseitektől, barátaitoktól ezt a választ akkor, amikor valamilyen káros szenvedélyükre felhívtátok a figyelmet. Jómagam nem vagyok az a térítő, lebeszélő alkat, de arra szívesen felhívom a figyelmet, hogy ha valamit teszünk magunkkal, akkor tegyük tudatosan. Azt is, ha mérgezzük magunkat, azt is, ha másképp döntünk. Én nemrég úgy döntöttem: sicc, méreganyagok! Igyekszem minél kevesebb vegyszerrel körbevenni magam. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek