Egyéb kategória

Nem kell Spanyolországig menni a Caminóért – léteznek magyar zarándokutak

Egy időben nekem is rögeszmém volt, hogy majd egyszer felkerekedek, és végigmegyek a Caminón. Aztán „caminózni” divat lett, én pedig rájöttem arra, hogy zarándokutak Magyarországon is vannak. Szóval ha egyszer tényleg arra kerül a sor, hogy szükségem lesz rá – a testi és lelki gyakorlat miatt –, akkor nem kell Spanyolországig utaznom. És nektek sem. Megmutatom a „lélekgyaloglás” hazai helyszíneit.

vous - 2017.08.15.
Nem kell Spanyolországig menni a Caminóért – léteznek magyar zarándokutak

Magyar Zarándokút

A Magyar Zarándokút Esztergomból vezet Máriagyűdre körülbelül 431 kilométeren át (de kitérőkkel az út akár 600 kilométeres is lehet). Az útvonal alapítói azt javasolják, hogy március végétől november közepéig vágjunk neki az útnak, amely turistaösvényeken, földutakon, néhol aszfaltúton vezet a Pilisből a Kiskunsági Nemzeti Parkon át a Mecsekbe.

Ahhoz, hogy a zarándokszállásokat kedvezményesen vehessétek igénybe, ki kell váltanotok a zarándokútlevelet. Minimum 16 nap alatt bejárható az útvonal, de ha kényelmesen haladtok 18–24 nap azért kell rá. A jó hír az, hogy nem kell egyszerre legyalogolnotok, akár egy év alatt is megtehetitek a teljes hosszt.

Bővebb infóért kattintsatok a honlapjukra, ahol fotókat is találtok az útról.

Objektum doboz

Gyöngyök útja – Via Margaritarum

Már a neve is gyönyörű! A Mátraverebély-Szentkutat és Mariazellt összekötő 760 kilométeres zarándokút középkori országutak vonalát követi, ahol az őseink is zarándokoltak. Nincsen hivatalos kezdőpontja, bárhonnan el tudtok rajta indulni, de a hivatalos emléklaphoz azért járjátok végig az egész magyarországi szakaszt.

Bővebb infóért kattintsatok a honlapjukra, ahol 50 jótanáccsal is ellátják a zarándokokat.

Objektum doboz

Cséfalvay Fanny

Thin Places – Helyek, ahol olyan emlékeket gyűjthettek, amelyekért igazán érdemes élni

Van egy barátom, egy igazi világutazó. Néha tudom, hogy merre jár, de van, hogy szem elől tévesztem egy időre. Olykor hónapokig távol van, mert azt mondja, arra van szüksége. Aztán újra találkozunk, mert úgy érezzük, van mondanivalónk. Szeretek a társaságában lenni, mert egészen más színben látja és láttatja a világot. Az ő szemein keresztül az élet játék, a létezés könnyű és csodálatos, minden akadálytól és felelősségtől mentes. Grafikus szerzőnk, Cséfalvay Fanny cikkét ide kattintva olvashatjátok.

Mária Út

Egyéni és szervezett zarándoklaton is részt vehettek (leírva ez amúgy nagyon furcsa), ha a Mária Utat választjátok, amelynek egyébként szakmai szemmel is a legszebb honlapja van az összes közül. A Mária Útnak csak egy szakasza halad Magyarországon, valójában ez egyrészt Közép-Európa felfedezése, másrészt önmagatok megtalálására is hivatott. Az útvonal kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Hossza körülbelül 1400 kilométer, amelyet gyalogosan 60 nap alatt lehet bejárni.

A zarándokút honlapján további hasznos információkat is találtok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Szent Erzsébet Út

Középkori zarándoklat hagyományát elevenítették fel 2007-ben, amikor létrejött Sárospatakon a Szent Erzsébet Út Alapítvány. Az útvonal Sárospatakról indul és Kassán ér véget. Csoportosan, vallási szellemben, minden évben a pünkösdhétfői szentmisét követő áldással indul egy csoport, amely öt nap alatt teszi meg a távot. Természetesen ti magatok is végigjárhatjátok az útvonalat.

A részletekért kattintsatok ide!

Szent Jakab Út

Kora tavasztól késő őszig járható zarándokút, Budapestről a hivatalos Camino de Santiago zarándokút Ausztrián belüli legkeletibb pontjáig visz. Természetesen nem kell Budapestről indulnotok, de a zarándokútlevél kiváltásához minimum Pannonhalmától gyalogolnotok kell. Hogy ki, miért és mikor vág bele, az tényleg teljesen egyénfüggő. A lényeg, hogy ha úgy érzitek, itt az ideje, akkor készüljetek a hazai útra.

A részletekért és további infókért kattintsatok ide!

Via Sancti Martini – Szent Márton Út

Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit mutatja be a Szent Márton Út, amelynek kiindulópontja Szombathely, de innen többféle útvonal létezik, amelyek végpontjai lehetnek Szlovéniában, Ausztriában vagy Horvátországban. A magyarországi útvonal Csökölyig vezet.

Objektum doboz

kassai tini

Az én El Caminóm – csizma a csalánban, sült gesztenye, sírás

Még csak bakancsom se volt, csak egy kényelmesnek hitt bőrcsizmám, amiről azt hittem, simán célba érek majd vele. Nem így történt. Hamar lefoszlott az a csizma a lábamról, vele mentek a körmeim is. És már az elején eltévedtem. Így indult az én El Caminóm.

Korábbi szerzőnk, Kassai Tini cikkét ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.