piac

Spóroljunk együtt! – A jó bevásárlólista titka

Korábban sosem gondoltam volna, hogy mekkora szerepe van a bevásárlólistának abban, hogy áttérjek az egészséges élelmiszerek fogyasztására.

A vásárlások megtervezésére szánt idő minden esetben megtérül, de nemcsak emiatt, hanem mert:

Pénzt takarítok meg

Ha előre összeírom, hogy mire van szükségem a hétvégi vagy a következő heti menühöz, akkor kevesebb a valószínűsége, hogy olyan élelmiszerek is a kosaramban landolnak, amelyeket csak azért vennék meg, mert megkívánom őket. A bevásárlások körülbelül 25%-a ugyanis impulzusvásárlás, még az ennivaló esetében is.

Kevesebb élelmiszert dobok ki

Bevásárlólista nélkül bizony a mai napig könnyen beleesem abba a hibába, hogy túl sok kaját veszek, ami sajnos még sok pénzbe is kerül, majd előbb megromlik, mint ahogy elfogyasztottuk volna. Ráadásul ha telepakolom a hűtőszekrényt, mindig elbújik egy-egy dolog a mélyén, amire rosszabb esetben csak akkor csodálkozom rá, hogy jé, ilyet is vettem, amikor már kimászik a hűtőből. A brit sztárséftől, Gordon Ramsay-től hallottam egyszer, hogy egy bevásárlás alkalmával csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyi egy kis kosárba belefér. Milyen igaza volt!

Forrás:
Unsplash.com

Időt és üzemanyagot spórolok

Bár a közvetlen közelünkben van egy nagy szupermarket, ahol pár dolgot be szoktam szerezni, szívesebben járok piacra és bioboltba. Ezek viszont csak autóval megközelíthető távolságra vannak. Ha nem írnék listát, tuti, hogy a legfontosabb két dolgot felejteném el megvenni, és újra furikázhatnék miattuk. Ez mondjuk a jobbik eset, de ahogy magamat ismerem, inkább valamilyen gyors és kevésbé egészséges alternatívát választanék ahelyett, hogy további egy órát szánjak a hiányzó biocukkini beszerzésére.

3 különböző listát készítek, ami megkönnyíti a heti és havi tervezést.

1. Gyümölcsök és zöldségek

A listán szerepel minden olyan friss hozzávaló, amely a következő napokra tervezett otthoni menühöz szükséges. Ez nemcsak zöldség-gyümölcs lehet, hanem pl. pékáru, friss hús vagy hal is, annak, aki nem vegetáriánus vagy vegán étrendet követ. Ezek az élelmiszerek azok, amelyeket minden héten vásárolunk.

A további két pontért és még több tippért kattintsatok az oldalamra!

600

Még több tipp spórolás témában