Egyéb kategória

Jártatok már a provence-i szellemfaluban? – állítólag bakancslistás hely

Vannak olyan helyek, olyan természeti képződmények és emberi építmények, amelyeket egyszerűen látni kell. Ilyen a Big Ben, a Tádzs Mahal, az Eiffel-torony, a Szabadság-szobor, a Golden Gate-híd. Nagyjából napestig lehetne sorolni a bakancslistás látnivalókat. A mainstream helyek mellett azonban vannak olyanok is, amelyekről sokkal kevesebben hallottak, de ha arra jártok, ne hagyjátok ki őket. Az egyik ilyen egy provence-i szellemfalu.

vous - 2017.08.17.
Jártatok már a provence-i szellemfaluban? – állítólag bakancslistás hely

Keskeny, macskaköves utcák, üres házak és egy kis kastély is található abban a franciaországi faluban, amely a Lubéron-hegységben terül el. A települést a 12. században alapították. A II. világháború alatt búvóhely volt, egy időben pedig az a nemes hölgy lakta, aki elrabolta Antoine de Saint-Exupéry szívét – és akit a Kisherceg rózsájaként ismerünk.

Oppède-le-Vieux két részből áll: a völgyben található faluban ma is van élet, másik fele viszont szellemfaluként, üres tekintettel bámul le a hegyről. Egészen a 19. századig lakták, de közben egyre többen költöztek egyre lejjebb a hegyről, mígnem a hegyen lévő árnyékos, sötét, nyirkos otthonok lakatlanná váltak – a turisták legnagyobb örömére, akik most egy szellemfaluban sétálhatnak, ahol lassan újra a természet az úr.

Szeretitek az ilyen romos helyeket?

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

600

Elhagyatott helyek Magyarországon – Miért szeretünk borzongani?

„Mindig is vonzottak az elhagyatott helyek, a kopottas falak, lepergő festéklemezek, az ősi hangulat. A titkok, hogy vajon mit rejthet egy hely, ami már évek óta lakatlanul áll. Ki szerette, ki utálta, ki sírt a sarokban, és ki sétált végig a folyosókon. Valószínűleg a hozzám hasonló beállítottságú emberek miatt született meg a Szellemvárosok blog, amit Hajner Gyula és Bozó Zsolt visz” – írta korábbi cikkében szerzőnk, Andi. A folytatást ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek