Egyéb kategória

Fűszeres szósz üvegbe zárva: chutney csakis ínyenceknek

Sajnos lassan véget ér a nyár és a pihenés, de azért van minek örülni is: ez az év leggazdagabb időszaka, már ami az aromás gyümölcsöket és zöldségeket illeti. Aki szeret a konyhában pepecselni, újdonságokat kipróbálni, az most ki is használhatja a természet gazdag kincseit, sőt el is tehet belőlük -– a klasszikus lekvárok mellett például fűszeres chutney-kat.

vous - 2017.08.27.
Fűszeres szósz üvegbe zárva: chutney csakis ínyenceknek

A chutney az egyik legizgalmasabb találmány, nem könnyű pontosan definiálni, mert nagyon sokféle lehet. Valójában egy indiai gyökerekkel bíró fűszeres szósz, ami gyümölcsből vagy zöldségből készül, vagy akár a kettő keverékéből. 

Egyszerre édes és sós, kicsit pikáns is.

Leginkább egy fűszeres dzsemre hasonlít, amit azonban nem kenyérrel, hanem húsok, halak mellé szósznak, vagy sajtok, pástétomok kísérőjeként is használnak. Állaga lehet darados vagy akár egészen krémes, ezekre nincsenek is szabályok.

petrovits-olga-lekvarcimke-grafika

Itt az ősz, ideje gondosan bedunsztolni a nyarat! – befőzési kisokosunk következik

Befőtt, lekvár, kompót, dzsem, szörp és savanyúság. Nincs olyan, aki ezek közül ne szeretne legalább egyet. Nemcsak az ízük miatt, hanem mert visszarepítenek gyerekkorunkba, amikor nagyszüleink kamrapolcáról lekaptuk, majd a frissen sütött palacsinta vagy egy jó kis pörkölt mellé bonthattunk belőlük egy üveggel. De értékeljük annyira, hogy már ne csak együk, hanem készítsük is?

A chutney lelke a fűszer és a sokféle alapanyag, illetve ezek fúziója, aromáiknak harmóniája. A legegyszerűbb almából, céklából, sütőtökből vagy paradicsomból is készülhet fűszeres szósz, csak merni kell használni a fűszereket, bátran párosítani gyümölcsökkel.

A chutney-ba gyakran kerül hagyma, fokhagyma, citrom vagy narancs héja, valamint olyan karakteres fűszerek, mint a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, de bátran használhatunk szegfűszeget, szegfűborsot, kardamomot, koriandert, mustármagot vagy akár csilit is.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek