Egyéb kategória

Autópucolás lépésről lépésre – fillérekből, pikk-pakk!

Míg a lakásunkat legalább kéthetente egyszer alaposan kitakarítjuk, addig az autónkat hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Igaz, sokszor kevésbé látszik meg a kárpiton vagy a lábtörlőn a piszok, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem hemzseg a bacilusoktól és egyéb kórokozóktól. Gondoljatok csak bele, naponta hányszor ültök be piszkos, poros cipővel, és naponta hányszor fogjátok meg a sebváltót, kormányt, kocsiajtót. Nem elég, ha rendszeresen lemossátok kívül, legalább olyan gyakran kellene belül is kipucolni a négykerekűt. Elmondjuk, hogyan!

vous - 2017.08.30.
Autópucolás lépésről lépésre – fillérekből, pikk-pakk!

Menjetek el a legközelebbi autómosóba, és kérjetek teljes mosást és tisztítást. Nem, csak viccelünk, hiszen ti magatok is pikk-pakk kitakaríthatjátok, fillérekből, jóval kevesebb szintetikus anyaggal. Meglepődtök majd, milyen jól kikapcsol, és milyen büszkén és jókedvűen ültök majd benne a következő utak során.

Tuti tippek és trükkök, hogy mindennek meglegyen a helye az autótokban

Tuti tippek és trükkök, hogy mindennek meglegyen a helye az autótokban

Rendetlenség uralkodik az kocsitokban, és azt sem tudjátok, mit hova kéne tennetek, hogy átlássátok a káoszt, mindennek meglegyen a helye, a vasalt blúzotoktól kezdve a gyerekjátékokon át a kulacsokig és egyéb nélkülözhetetlen holmikig, amikre szükségetek van? Akkor segítünk, illetve mi csak a tippeket adjuk, a segítségetekre olyan hétköznapi tárgyak lesznek, amikre eddig nem is gondoltatok!

Egy alapos tisztítás persze nem csak a porszívózásból áll. A kárpitok, kapaszkodók és szellőzők is rettentően koszosak – ha nem még koszosabbak. A lehúzott ablakok, a ruhánk és cipőnk által rengeteg por, atka és pollen kerül az autóba, ezért érdemes rendszeresen kitakarítani ezeket a felületeket is. Ráadásul a mikróbák a meleg és páradús környezetben gyorsan el is szaporodnak.

Forrás:
Depositphotos

Így kezdjetek neki

  • Először készítsétek elő azokat a szereket és törlőrongyokat, amiket majd használni szeretnétek.
     
  • Minden olyat dobjatok, illetve vegyetek ki a kocsiból, amire már nincs szükségetek: PET-palackok, magazinok, gyerekjátékok stb.
     
  • Mindent, de tényleg mindent vegyetek ki a kocsiból, ami mozdítható, leszerelhető, így jóval könnyebb lesz majd takarítani.

Takarítás lépésről lépésre

Ugyanúgy, ahogyan a lakásban is, mindig érdemes felülről lefelé és belülről kifelé haladni, vagyis érdemes először a tetőkárpitot, mennyezeti kapaszkodókat, a fej- és háttámlákat, üléseket, karfákat, majd egyéb műanyag elemeket megtisztítani. Ezek után jöhetnek az ülések és az ülésközök, végül a jó alapos porszívózás.

Az autó legpiszkosabb részeit nagyon alaposan tisztítsátok meg, akár többször is érdemes áttörölni őket. Azokat, amelyeket gyakran fogdosunk, mint a karfák, kapaszkodók, biztonsági övek, sebváltó, kormány vagy épp az ajtókilincs. És ne feledkezzetek meg az ablakpucolásról sem, amit bár kívülről viszonylag sokszor lesuvikszolunk, belülről már ritkábban tisztogatjuk meg!

Ha elméletben már megvan, mi mi után következik a takarítási listán, akkor most térjünk rá azokra a – szervezetre egyáltalán nem vagy kevésbé ártalmas – szerekre, amiket érdemes használnotok az autótakarításhoz. A most következő alapanyagok tényleg fillérekbe kerülnek, a legtöbb háztartásban megtalálhatóak, és nem károsak a szervezetre, ellentétben a legtöbb tisztítószerrel – ami egy ilyen pici zárt térben pláne nem elhanyagolható szempont.

Forrás:
Depositphotos
autódekoráció diy

DIY autódekoráció, hogy akár a dugóban is öröm legyen a kocsiban ülni

Mi, csajok szeretünk mindent kicicomázni, személyre szabni, kidekorálni, vagyis szeretjük, ha a kezünk nyoma ott van az öltözékünkön, a kiegészítőinken, a lakásunkon, és persze a kocsinkon is – és ez így van jól! Fontos, hogy olyan helyen töltsük az időnket – akár hosszabb, akár rövidebb időről legyen szó –, ami örömmel tölt el, teljesen mindegy, hogy egy lakásbelsőről vagy az autónk belsejéről beszélünk. S habár itthon nem válogathatunk túl sokféle autóbelső-dekorációból, egy kis fantáziával számtalan fajtát elkészíthetünk mi magunk is.

Természetes csodaszerek

Ecet: Kiváló ablakpucoláshoz, fertőtlenít, és egyben portaszító réteget is képez az üvegen.

Alkohol: Legalább annyira hatásos az ablaktisztításban, mint az ecet. Közösen alkalmazva ezeket pedig igazi csodaszerre tehettek szert.

Sütőpor, só és szódabikarbóna: Kiválóak szagtalanításra, és hatékonyan veszik ki a foltokat a kárpitból, lábtörlőkből. A szódabikarbóna ráadásul még fertőtlenít is. Érdemes ezek valamelyikével beszórni a szőnyegeket és kárpitokat, jól átdörzsölni, állni hagyni 15-20 percig, majd kiporszívózni a felületből.

Étolaj: Segítségével hatékonyan szabadulhatunk meg a szélvédőre ragadt bogaraktól vagy akár az autóra hullott termésektől, magvaktól, bogyóktól és madárürüléktől.

Lenmagolaj és olívaolaj: Csodát tesz a kiszáradt és kissé megkopott bőrülésekkel, illetve bőrfelületekkel.

Teafaolaj: Fertőtlenít és illatosít.

+1 Ragasztószalag: Habár ez nem szer, de csodaszer – az biztos. Segítségével pillanatok alatt megszabadulhatunk az állatszőrtől, szöszöktől, morzsától és egyéb apró, elhullajtott szennyeződésektől.

A cikket támogatta: Fabia Clever

Ajánlott cikkek