Egyéb kategória

A férfi, aki elérte, hogy a világ leggyönyörűbb női 10 000 dollár alatt ne keljenek ki az ágyból

Cindy, Naomi, Linda. Nem egyszerű keresztnevek. Még azoknak is mondanak valamit, akik karrierjük csúcsa után születtek. Nemcsak az köti össze őket, hogy a világ legsikeresebb szépségei voltak, évtizedekig megmaradtak egy olyan szakmában, amely látszólag csak a külsőségekről szól, de amelyben ész nélkül hamar elbukik az ember. Összeköti őket egy név is. John Casablancas.

vous - 2017.09.07.
A férfi, aki elérte, hogy a világ leggyönyörűbb női 10 000 dollár alatt ne keljenek ki az ágyból

2011 májusában két férfi néhány napra bezárkózott egy stúdióba. Az egyik Hubert Woroniecki volt. A másik John Casablancas, aki úgy döntött, elmeséli az életét barátjának, aki rögzíti azt. Akkor még egyikük sem sejtette, hogy 2013 júliusában John rákban fog elhunyni. Így kezdődik az a dokumentumfilm, amit a Netflixen találtam. Egy olyan csillogó éráról szól, amely a mai napig meghatározza, mit gondolunk a kifutókról, a divatról, a modellekről még akkor is, ha a modellek világa ma már nem úgy működik, mint akkor.

John Casablancas, az Elite Model Management atyja maga volt a szem. Ő fedezte fel egy korszak leghíresebb szupermodelljeit, csupa szép nő vette körül, mindenki rá irigykedett. Arra a férfira, aki a legmagasabbra jutott, de megélte a legnagyobb bukásokat is, akinek egy 16 éves modell törte darabokra a szívét, majd egy 17 éves modellt vett feleségül.

Forrás:
Casablancas

De mint minden történetnek, ennek is megvan az eleje: a kis John New Yorkban született egy barcelonai iparoscsalád sarjaként. A második világháború után a szülei visszaköltöztek Európába, Svájcban telepedtek le. John franciának vallotta magát, katalán lélekkel és amerikai nemzeti öntudattal. Egy bentlakásos iskolába járt, a nyarait Franciaországban töltötte. Az egyik nyaralás alkalmával feltűnt édesanyja 20 évvel ezelőtti ismerőse, Albert két gyönyörű nővel az oldalán. Meghatározó pillanat volt ez az életében. Innen kezdődött az az életforma, amely miatt végül kiutasították a Le Rosey magániskolából, ahol addig a tanulmányait folytatta. Elmondása szerint nem értette akkor, mi volt a baj, ő csak élvezte az életet, és szerette volna magát minden (értsd: MINDEN) gyönyörű nővel jól érezni.

Lehetett az modell vagy az iskolájában dolgozó egyszerű szobalány is.

Ez a rövid felvezető előrevetíti a jövőt. John imádta az életet, a nőket, és mindössze 22 éves volt, amikor feleségül vette akkori barátnőjét. Szerette a szerelmet, a romantikát, nem gondolkozott azon, hogy okos döntés-e bárkit feleségül venni, csak tette, amit a szíve diktált. Négy évet éltek a feleségével Rio de Janeiróban, majd visszaköltöztek Európába, Párizsba, ahol belecsöppent a fotósok, manökenek világába. Válásukat követően nem sokkal beleszeretett egy modellbe, Jeanette Christiansenbe, a korábbi Miss Dániába. Évekig élettársa volt, és fiút szült neki (a házasságából már született egy lánya).

Az első modellügynökség, amit alapított Elysées3 néven futott, és – érthető okoból – inkább északi lányokkal dolgozott együtt. Összesen 15-tel. Egy olyan világba szállt be, amelyben akkoriban a nők domináltak. Ők szerződtették a modelleket, ők vezették az ügynökségeket. Heteroszexuális férfiként, aki sosem dolgozott a divatiparban, ráadásul teljesen hétköznapi ruhákat viselt, azt gondolhatjátok, nem volt olyan egyszerű dolga, de John szerint pont jókor volt jó helyen. Az ipar elkezdett változni. Ő pedig innovátor volt. Ráadásul teljesen másképp tekintett a modellekre, mint az akkori ügynökök.

A szakmát nők és meleg férfiak vezették, ő viszont azért is lehetett sikeres, mert nem modelleket, hanem nőket keresett.

1971-ben írta le először egy levélben a leendő Elite ügynökség alapkoncepcióját: ahelyett, hogy kezdő modellekkel és már ismert lányokkal is dolgozott volna, csak és kizárólag 15-20 topmodellt szeretett volna szerződtetni. Az ötletére nem voltak vevők, ezért gyerekkori barátaival állt össze, hogy megalapítsa az Elite Modellügynökséget.

Aminek a logója egy fallikus szimbólum volt. Nem véletlenül.

Forrás:
Vogue

Még John számára is hihetetlen volt, hogy az első modellügynökségének bukása után, a semmiből létrehozott valamit. John csak és kizárólag topmodellekkel dolgozott, akiket már nem kellett befuttatni, akikre figyeltek, így kapott figyelmet ő is. Zseniális húzás volt. A marketingtevékenységet ellátták a lányok, akik rendre lenyilatkozták a sajtónak, mennyire jó az ügynökségnél lenni, mennyire figyel rájuk John. A legjobb az volt, amikor az Elite ügynökség bulijaiba a topmodellek egy szál logózott fehér pólóban érkeztek meg.

A hetvenes éveket imádta, szabad volt a szex, ment az üzlet, de hatalmas bukás lett a vége: szerencsejátékban elveszítette minden pénzét, ezzel együtt a topmodelleket is.

Évek kellettek, mire újra visszakapaszkodott a csúcsra, meggyőzve a legnagyobb ügynökségek alkalmazottait, hogy igazoljanak át hozzá. Felborította az ügynökségek működését, folyamatosan meglepetést okozott az ellenfeleinek. Nagy játékos volt, aki élvezettel tekintett arra, amit csinál. Számára az üzlet szenvedély volt.

Forrás:
W Magazine

Christie Brinkley volt az első szupermodell, akit leszerződtetett. Az utcán sétálva fedezte fel a lányt, aki álmában nem gondolta volna, hogy modellkednie kell. Janice Dickinson már nagy sztár és fantasztikus modell volt, amikor alkalmazta. A Ford ügynökségtől igazolt át hozzá. Patti Hansen, Keith Richards felesége is hozzá tartozott.

Úgy dolgozott velük, mint Hollywood aranykorának nagy stúdiói az istállójukhoz tartozó színésznőkkel: az életük minden percét meghatározta. Mindent. Mit viseljenek, milyen legyen a hajuk, hogyan viselkedjenek. Még azt is, mit és hogyan mondjanak. Rájött arra, hogy akkor fogják megjegyezni a modellek nevét, ha sztárokat kreál belőlük, akiknek történetük van, akikről mindig kiderül valami. Minden lánynak imidzst teremtett, amelyet profi módon épített fel.

Az embereket érdekelni kezdték a modellek, a modellek pedig imádták, hogy sztárokká válhattak. Legalábbis ő így gondolta.

A show-bizniszbe pedig beletartozott a provokatív fotózás, a folyamatos bulizás. Közben Casablancas megalkotta az Elite Model of The Year modellversenyt, amely újabb hatalmas húzás volt. Az 1983-ban megrendezett első versenyen fedezték fel Cindy Crawfordot és Stephanie Seymourt. A vad Stephanie-ba John teljesen beleszeretett, menthetetlennek vallotta magát később. Kapcsolatuk két évig tartott, ő volt az első nő (16 éves volt, amikor összejöttek), aki összetörte a szívét.

Később az ügynökség legnagyobb sztárja Linda Evangelista volt, aki tökéletes szupermodell volt. Ellenben Naomi Campbell, akinek rémes viselkedése a közös munkára is rányomta a bélyegét, de ennek ellenére nem lehetett elveszíteni. Cindy Crawford már egy új éra volt a modellszakmában. Ő volt az első, aki meztelenül pózolt a szupermodellek közül, saját MTV-műsort kapott, fitneszvideókat forgatott. Olyan sikeresek voltak, hogy a legenda szerint 10 000 dolláros napidíj alatt ki sem keltek az ágyból. A szupermodellek táborához később Gisele Bündchen és Heidi Klum is csatlakoztak.

Janice Dickinson:

Objektum doboz

Cindy Crawford:

Objektum doboz

Stephanie Seymour:

Objektum doboz

Naomi Campbell:

Objektum doboz

Linda Evangelista:

Objektum doboz

A kilencvenes évek végére megváltozott a divatipar és a modellek világa is. És megváltozott az is, mennyire elnéző vele szemben a sajtó. Addig is folyamatosan cikkeztek arról, hogy milyen fiatal modellekbe szeret bele, hogy drogokhoz juttatja őket, hogy az ügynökségekkel való háborúja tisztességtelen húzásokon alapul, de a kilencvenes évek végére már más lett a környezet is.

1999-ben a BBC One riportfilmet mutatott be arról, milyen a fiatal modellek élete, különösen milyen az Elite-modellek élete. Sokan nyilatkoztak megdöbbentő dolgokat, később sokakról kiderült, hogy nem mondtak igazat, de ez már mindegy volt. A botrány után John Casablancas otthagyta az Elite Modellügynökséget, modelliskolát alapított, és folyamatosan kereste az új arcokat. Egyszer azt nyilatkozta, az Elite ügynökség lányai sosem köszönték meg neki, hogy azzá tette őket, akik. A mondandóját így zárta le:

Elegem van. 

„A szeplők, a fogak közötti rés mindig izgalmas, de…” – Interjú a Maverick Agency modellügynökség vezetőjével

Modellek. Az a dolguk, hogy szépek legyenek. A szépségről viszont tudjuk, hogy relatív – mást jelent annak, aki fogékonyabb a vizuális újdonságokra, aki nyitottabb a világra. Mást jelent Budapesten. Mást jelent az ország keleti határa mellett fekvő maroknyi település lakói számára. Mást jelent egy modellügynökség vezetőjének is. Szekeres Kata, a Maverick Agency modellügynökség vezetője egy sokak által vágyott, de még mindig kevéssé ismert világot mutat be.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek