Egyéb kategória

Ropogós, illatos és egyszerűen mennyei – bagett, ahogy a franciák szeretik

Ez a hosszú-hosszú, ropogós héjú, belül lukacsos isteni kenyér a franciák szimbóluma, hozzátartozik a városképhez: táskákból vagy biciklikre, robogókra rakott kosarakból kandikálnak ki, férfiak és nők hónuk alá csapva viszik frissen haza, és bár a legtöbben a nagy bevásárlóközpontokban tankolnak fel élelmiszerrel, a bagett mindig a sarki pékségből kerül az asztalra.

vous - 2017.09.13.
Ropogós, illatos és egyszerűen mennyei – bagett, ahogy a franciák szeretik

Ezt egyébként könnyedén meg is tehetik, hiszen Franciaország tele van pici pékségekkel, ahol saját recept alapján készülnek a hosszú és kerek, lapos és ovális, fehér és rusztikus kenyerek, a különféle croissant-ok, csokis párnák, mazsolás csigák, a legtöbb helyen sütemény és déltől az esti zárásig szeletben vásárolható quiche is kapható. A bagett – vagy ahogy ők írják: baguette – jelentése pálca, nyilvánvalóan formája után kapta a nevét, és nemcsak egészben, hanem félbevágva is kérhető, mármint nem lapjában, hanem hosszában – akinek kevesebb is elég, vigyen felet (demie), csak mindig frissen kerüljön az asztalra.

európa kenyerei infografika

Infografika – 10 európai kenyérfajta, amit ismernetek kell!

Van a fehér kenyér. A félbarna. Van félkilós, negyedkilós, burgonyás, paraszt, vitaminokkal dúsított. Ja, igen. Magvas. Meg rozs. Ha többet ismertek, akkor sem biztos, hogy ettetek már. Pedig kenyerekből ezer és ezer változat létezik csak Európában. Most a legismertebb alapkenyereket gyűjtöttem össze, amelyekkel kontinensünk fővárosaiban is találkozhattok, de akár ti is megsüthetitek őket. Mondjuk ma.

A teljes cikkért kattintsatok IDE

A bagett a legendák szerint Napóleonnak köszönhető, aki azt a parancsot adta a pékeknek, hogy hosszú és vékony kenyeret süssenek, hogy beleférjen a katonák nadrágszárába, hogy egyszerűen magukkal vihessék elemózsia gyanánt…

Akkoriban és utána sem vált túl népszerű kenyérfajtává, és furcsa módon későbbi sikerét is a kényszer szülte – ezért viszont szerintünk csak hálásak lehetnek a franciák. 1920-ban a munkások védelmére bevezettek egy olyan szabályozást, hogy a pékek hajnali 4 előtt nem kezdhetnek neki a munkának. Így viszont olyan kenyeret kellett készíteni, ami könnyen megkel és gyorsan megsül – ekkor került elő a bagett ötlete, mókás formájának és tökéletes tésztájának, ropogós héjának köszönhetően pedig hamar kedvenc lett.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért irány a Cookta oldala

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek