Egyéb kategória

Így lesz rend a sminkcuccaitok között

Léteznek olyan pontok az életben, amikor arra kerül a sor, hogy átgondoljunk, miért és mennyi tárggyal élünk együtt. Állhat költözés, életmódváltás is a háttérben, amikor rájövünk arra, hogy elég kevesebb cucc, de annak viszont tökéletesnek kell lennie. A következő cikk abban segít, hogy mi alapján szelektáljatok, és a jövőben mi alapján vásároljatok új dekorkozmetikumokat.

vous - 2017.09.15.
Így lesz rend a sminkcuccaitok között

Marie Kondo egy ideje beférkőzött a magyar otthonokba is, rendet tesz az egész lakásban a pincétől a padlásig. És természetesen a neszesszerünket sem hagyja ki, benne a sminkcuccainkkal. Nem kell KonMari-fannak lenni, a dekorkozmetikumokat érdemes rendszeresen átnéznetek, szelektálnotok. Hogyan kezdjetek neki? Milyen szempontok alapján? Mutatjuk.

Ti tudjátok, összesen mennyi szempillaspirálotok, rúzsotok, alapozótok, szemhéjfestéketek, pirosítótok van? És azt tudjátok, melyiket használjátok rendszeresen? Illetve azt vajon mikor ellenőriztétek utoljára, hogy melyiknek a szavatossága járt le?

Én ugyan nem sminkelek mindennap, ennek ellenére is sok sminkcuccom van. A sok természetesen relatív: sok ahhoz képest, amennyit rendszeresen használok. A japán rendrakóművész, Marie Kondo szerint azoktól a használati tárgyainktól is érdemes megválni, amelyek valamiért nem okoznak örömet.

A gyűjtögetés magasfoka – így ne essetek bele ebbe a csapdába!

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan! A cikket ide kattintva olvashatjátok végig.

Na de ne szaladjunk ennyire előre! Ha eldöntöttétek, hogy velem együtt szanáljátok a sminkcuccaitokat, akkor kezdjük az első lépésnél.

1. Mindent halmozzatok egy helyre!

Ahhoz, hogy átlássátok, mennyi dekorkozmetikumotok van valójában, keressetek egy olyan terepet, ahol mindet fel tudjátok sorakoztatni. Ez lehet az íróasztalotok, a letakarított dohányzóasztalotok, ezek híján a letakart ágy vagy kanapé, adott esetben a konyhapult vagy a padló is. 

2. Rendezzétek őket termékkategóriák szerint!

Kerüljenek egymás mellé a pirosítók, külön kupacba a rúzsok, megint külön az alapozók, szempillaspirálok, szemöldökceruzák, satöbbi. Úgy is szortírozhattok, hogy a szájra kerülő kozmetikumokat teszitek az egyik sarokba, a szemre kerülő kozmetikumokat a másikba, és ezen belül alkategóriákat csináltok. Lehet, hogy macerásnak tűnik, de így biztosan látni fogjátok, mennyi majdnem egyforma rúzsotok, körömlakkotok vagy szemhéjceruzátok van.

3. Ellenőrizzétek a szavatosságot!

A kozmetikumok többségének van szavatossági ideje. Ezt a tégelyen jelölik is, általában 6M, 12M vagy 24M jelöléssel, amely azt jelenti, hogy a termék 6, 12 vagy 24 hónapig őrzi meg a szavatosságát a felbontás után. Jó egyébként, ha az orrotokra (is) hagyatkoztok: szagoljátok végig a termékeket. A szúrós, kesernyés, avas szagú termékektől azonnal szabaduljatok meg.

kerdojel

Mi meddig áll el általában a felbontás után?

  • Folyékony alapozó – 12 hónap
  • Kompakt púder – 24 hónap
  • Szemhéjpor – 24 hónap
  • Szemceruza – 24 hónap
  • Folyékony szemhéjtus – 6 hónap
  • Szempillaspirál – 6 hónap

4. Nézzétek át, jól áll-e a színe!

Ha a hozzánk leginkább illő szín kerül az arcunkra vagy az arcunk közelébe, annak számtalan pozitív hatása lehet. Üdévé, fiatalabbá teszi az arcot, kiemeli a természetes (!) hajszínünket, szemszínünket és bőrszínünket. Mások is észreveszik a változást (csak elképzelhető, hogy nem tudják megmagyarázni),

és megdicsérnek, ami jót tesz az önbizalmunknak is.

Az utóbbi időben sokat foglalkoztam a színtípusokkal, hiszen én magam nem vagyok egyszerű, tankönyvi eset. Színtanácsadóknál jártam, hogy segítsenek meghatározni azt is, egyáltalán a hideg vagy a meleg színek állnak jól, ezen belül pedig mely árnyalatok.

Csak röviden: a természetes bőrszínünk, szemszínünk és hajszínünk egysége alapján négy típusba sorolhatnak be a színtanácsadással foglalkozó szakemberek. Ezeket a négy évszakról nevezték el (tavasz, nyár, ősz, tél), és teljesen független attól, mely színek tetszenek nekünk. Én például gyermekkorom óta nem szívelem a lilát, de a tanácsadások rendre azt hozták ki, hogy bizony a lila lenne az egyik olyan árnyalat, amelyiktől ragyogna a szemem, gyönyörűnek tűnne a hajam és a bőröm. A négy fő típusnak vannak altípusai is, így jön ki összesen 12 színtípus.

Ha tisztában vagytok vele, mely színek állnak jól neki, nemcsak praktikus ruhatárat alakíthattok ki, hanem az ahhoz harmonizáló sminkeket is. Ez pedig nemcsak a szelektálásban, hanem a sminktermékek vásárlása során is segít.

Ha például csak a rúzsokat nézzük, akkor a négy színtípusnak más-más árnyalatok állnak jól.

Ezeket a gyönyörű színű rúzsokat a Cosmia dekorkozmetikum termékei közül válogattuk össze.

Ezeket a gyönyörű színű rúzsokat a Cosmia dekorkozmetikum-termékei közül válogattuk össze.
Forrás:
Vous

A tavasz típus rúzsszínei

A tavasz típusú lányok bátran viselhetnek élénk, világos színeket, meleg árnyalatokat. Jól áll nekik a korall, a narancspiros, a paradicsompiros. Ide kattintva olvashattok bővebben a tavasz típusról.

Az ősz típus rúzsszínei

Aranyfényű, mély, perzselő árnyalatok állnak jól nektek, ha az ősz típusba tartoztok. Narancspiros, bézs, barnáspiros, terrakotta állhat nektek jól. Ide kattintva olvashattok bővebben az ősz típusról.

A nyár típus rúzsszínei

A hideg színek állnak jól nektek, azokból is a világosabb, tompább árnyalatok. Egyszer valaki azt mondta, a nyár típus akkor a legszebb, ha végigfolyik rajta az ezüstös árnyalat. Pirosai között a hűvös málna, a hideg bogyószínek, a ciklámen is megtalálható. Ide kattintva olvashattok bővebben a nyár típusról.

A tél típus rúzsszínei

Szintén csak és kizárólag a hideg színek árnyalatai állnak jól nektek, azok viszont nagyon. Rubin- és bíborvörössel, szikrázó vörös árnyalatokkal nem lőhettek mellé. Ide kattintva olvashattok bővebben a tél típusról.

Teszteljétek az érzelmi kötődést és az örömelvet!

Ha eljutottatok eddig a pontig, akkor már valószínűleg kevesebb sminktermék van előttetek, mint az első pontnál. Marie Kondo szerint olyan tárgyakkal érdemes körülvenni magunkat, amelyek örömet okoznak. A dekorkozmetikumok esetén ezt úgy fordítanám le, hogy

ha van olyan rúzsunk, amely ugyan piszkosul jól áll, de egy rosszul elsült randin viseltük utoljára, akkor valószínűleg csak állni fog a neszesszerünkben, amíg világ a világ.

Mindennek legyen helye!

Ha végeztetek a szelektálással, már csak egy dolog van hátra: alakítsatok ki olyan helyet a sminkcuccaitoknak, amelyet egy pillanat alatt átláthattok. Az átlátható elrendezés miatt rendszeresen használni fogtok mindent.

A cikk megjelenését a Cosmia támogatta.

Címkék: #divat #rúzs #smink
Ajánlott cikkek