Egyéb kategória

Az 5 legnagyobb baki, amit mosáskor elkövethettek

A háztartásvezetésben sokszor a szüleink vagy a nagyszüleink rutinját követjük, pedig a tudatosság arról is szól, hogy ezeket adott esetben felülírjuk, újragondoljuk. Ez nem azért van, mert anyáink vagy nagyanyáink rosszul csináltak valamit, hanem olyan tudás van adott esetben a birtokunkban, amely nekik még nem volt meg.

vous - 2017.09.15.
Az 5 legnagyobb baki, amit mosáskor elkövethettek

Ma már a háztartások nagy részében a fürdőszobában vagy a konyhában áll egy mosógép is. Nem mindenhol van ez így: Svájcban (és gyanítom, más országokban is) például egy 8 vagy 12 lakásos ház alagsorában található a mosókonyha, amelyben több nagy teljesítményű mosógép és szárítógép áll. Ezeket az egész lakóközösség használja, a lakásokban így nem kellenek ezek a berendezések.

Visszatérve a mosásra: ti belegondoltatok már abba, mennyi energiát, vizet és pénzt spórolhattok néhány aprócska változtatással? Íme 5 hiba, amit gyakran elkövetünk, pedig teljesen evidens lenne másképp csinálni.

1. hiba: csak félig töltjük meg a gépet

A leggazdaságosabb akkor indítani a mosógépet, amikor tele van. Na nem teljesen tele! Annak sincs értelme, hiszen úgy nem jut a szálak közé sem a víz, sem a tisztítószer, a centrifugázás sem lehet olyan hatékony, és nem tesz jót a gép motorjának sem, ha telepakoljuk.

Viszont érdemes minimum a jó háromnegyedéig megpakolni a gépet. Hogyan lehetséges ez, amikor csak három piros felsőtök van, a többi viszont más színű? Tegyétek össze őket például a fekete ruháitokkal. Érdemes így különválogatni a ruhákat:

  • fehér
  • világos tarka
  • sötét tarka

Így biztosan meg tudjátok tölteni a mosógépet.

Forrás:
Unsplash.com

2. hiba: túl meleg vízzel mosunk

A legtöbb ruhának teljesen megfelel a 30-40 fok, nem kell ennél magasabb hőfokon mosni. A babaruhákat, ágyneműt, törölközőket moshatjuk akár 60 fokon is. A hosszú programoknál hatékonyabb, ha előkezeljük a textileket – például – áztatással.

3. hiba: túl bőkezűen bánunk a mosószerrel

De még mennyire! Egyszer jártam egy ökomosásworkshopon, ahol a workshopot vezető Nagy Réka „Ökoanyu” elárulta, hogy a magyarok a mosószerből, öblítőből és tisztítószerből is szeretnek nagyon sokat használni, mintha kiapadhatatlanok lennének a készletek. Nos, ez nincs így, ráadásul a mosószerek számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket sokaknak már nem tolerál a szervezete, és allergiás reakciókat produkál.

Ha ökomosószerre váltunk, akkor sem vagyunk felmentve, hiszen ezekkel is érdemes inkább kisebb mennyiséget használni. Az adagolásnál érdemes kísérletezni, hiszen függ a víz keménységétől és a mosógépünk teljesítményétől is.

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. A következő infografika ebben segít.

4. hiba: előmosást használunk indokolatlanul

Az előmosás teljesen szükségtelen akkor, ha nem nagyon koszosak a ruháink. Amikor viszont azok, még mindig érdemesebb inkább beáztatni egy időre, marhaepeszappannal kezelni a foltokat, vagy természetes (!) folttisztítót használni, és utána normál programmal kimosni.

5. hiba: többször mosunk, mint kellene

Sokkal többször. Persze nem kell megvárni, míg a farmer megáll a sarokban vagy a zokni önállóan elindul valamerre, de ha nagyobb adagokat mosunk (lásd: 1. pont), akkor valószínűleg ritkábban is kell majd beindítani a mosógépet.

Mit gondoltok?

Ajánlott cikkek