Egyéb kategória

Nincs szükségetek Converse-ekre minden árnyalatban – 5 dolog, amire feleslegesen költötök pénzt

Lássuk be: pénzt megtartani ma nehezebb, mint valaha. Ki sem kell lépnünk az utcára ahhoz, hogy csak úgy kifolyjon a kezünkből, gondoljatok csak a netbankolásra vagy az online vásárlásokra, miközben a fogyasztói társadalom egyre jobban azt sulykolja belénk, hogy még-még költsünk. Persze, a pénz azért (is) van, hogy élvezzük, de néha jobb, ha megálltok egy percre, és átgondoljátok: biztosan kell ez nektek?

vous - 2017.09.16.
Nincs szükségetek Converse-ekre minden árnyalatban – 5 dolog, amire feleslegesen költötök pénzt

Gondoljatok vissza az elmúlt pár napra: hányszor költöttétek a pénzeteket, és hány vásárlásról érzitek úgy ebben a pillanatban is, hogy érdemes volt? Sikerül felidézni magatokban az összes kiadásotokat, vagy meglepve pillantotok a számlátokra, és csodálkoztok, hogy hova tűnt róla már megint ennyi? És egyáltalán, hányszor gondoltatok vissza – akár évekkel később is – egy bizonyos kiadásra, és átkoztátok magatokat, amiért ilyen hülyeségre ennyit költöttetek?

Objektum doboz

Bár az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, és az elszórt pénz sem jön már vissza, de ha az alábbi néhány dologra odafigyeltek, azzal jó nagy szívességet tesztek a jövőbeli önmagatoknak.

Étkezés

Tegyétek a kezeteket a szívetekre: hányszor indultatok már el otthonról azzal a gondolattal a fejetekben, hogy nem volt időtök reggelit készíteni, és majd útközben beugrotok egy pékségbe? És hányszor követte ugyanezt ebédidőben egy kajarendelés? 

Enni márpedig kell, de nagyon nem mindegy, hogy mit – azzal, ha nem készítetek magatoknak ételt, rengeteg pluszköltségbe veritek magatokat. Egy minőségibb szendvics bármelyik pékségben 500 forintnál kezdődik, és egy jobb ebéd is egyre ritkább 1500 alatt (ráadásul akkor még a borravalóról nem is beszéltünk).

Abba pedig már bele sem megyek, mennyivel jobbat tesz a szervezeteteknek, ha magatokra főztök.

Szóval félre a kifogásokkal: a legtöbb kaja egyébként is pont elkészíthető annyi idő alatt, mint amennyit a pizzarendelésetekre várnátok.

Objektum doboz

Kávé

Két közös dolog van a papírpoharas, az elviteles, a kapszulás és a starbucksos kávékban – mindegyik baromi drága és elképesztően környezetszennyező. Kávé nélkül tényleg nagyon nehéz végigcsinálni a napot, de legyetek egy fokkal előrelátóbbak: főzzétek le magatoknak otthon, aztán vagy igyátok meg, vagy vigyétek magatokkal termoszban.

jegeskávé kávézó lány nyár

„Kávé 500-ért, ami felszántja a nyálkahártyát” – Ti vajon álmotokból felébresztve is ráismernétek a kedvenc kávétokra? 

Reggel legtöbben kávéval indítjuk a napot, aztán a nap folyamán még ledöntünk belőle újabb és újabb adagokat a túlélés érdekében. Van, aki készít egy finom lattét a munkahelyén, és van, aki leszalad az irodából a törzshelyére, hogy beszerezze a számára legfinomabb tejes csodát. Sokan ragaszkodnak a szokásos helyükhöz és megszokott kávéjukhoz, de vajon egy vakteszten felismernék a jól megszokott ízeket? Utánajártam!

Cipők

Ha most nagyon akarnék, kábé ezer olyan Carrie Bradshaw- és Coco Chanel-idézetet találnék a neten, ami arról szól, hogy a nagybetűs Nő legjobb barátai a cipők. Ezek persze biztosan motiválóak egy csomó ember számára, de ti azért legyetek ennél okosabbak: teljesen felesleges minden hónapban új cipőt venni, „csak mert jól néz ki”, vagy „csak mert most nagyon le volt árazva”.

Bármennyire is azt hiszitek, valójában nincsen szükségetek Converse-ekre minden árnyalatban,

ahogy ötvenféle különböző magas sarkúra (amiket aztán úgysem vesztek fel kettőnél többször, mert borzasztó kényelmetlenek) és méregdrága edzőcipőkre sem, ha tudjátok, hogy túl gyakran amúgy sem néztek le az edzőterembe. A havonta váltakozó trendek miatt a bolygó egyre jobban fuldoklik a divatszennyezéstől, inkább ne tegyetek rá ti is még egy lapáttal!

Objektum doboz

Szépségápolás

Nézzetek szét a fürdőszobátok polcain: hány krém, hajápoló, tusfürdő, fürdősó és egyéb haszontalanság sorakozik rajtuk? És hány olyan van ezek közül, ami már hónapok (évek!!) óta érintetlenül áll?

Attól még, hogy valaminek finom az illata/csábító a reklámja/menő a csomagolása, nem kell rögtön megvennetek. Helyette inkább keressétek meg azokat a bizonyos termékeket, amikről tudjátok, hogy máskor is beváltak már – akár bőrgyógyász segítségével.

Manikűr

Manikűröshöz járni sajnos kész anyagi csőd, ezt be kell látnotok. Ráadásul az elkészült köröm mindössze egy-két hétig szép, aztán elkezd lekopni, letörni, lenőni, ezért lehet menni újból, ami aztán egy örök, végeláthatatlan körforgást eredményez. Pedig – és most jól kapaszkodjatok meg – a valóságban szinte senkit nem érdekel, hogy milyen a körmötök. Na jó, leszámítva azt az 1%-ot, aki mondjuk ezzel foglalkozik. 

Ha viszont úgy érzitek, hogy márpedig ti akkor sem tudtok lemondani a manikűröztetésről, akkor legalább tartsatok néha 1-2 hónapnyi szünetet – a körmötöknek és a pénztárcátoknak is jót fog tenni.

Segítség, elveszett a pénztárcám! - Ne pánikoljatok, cselekedjetek!

„Annyit spóroltam 5 nap alatt, hogy le sem merem írni” – kipróbáltuk, mennyi kiadástól szabadíthat meg egy kis tudatosság

Ki merem mondani: szerintem jól bánok a pénzzel. Úgy érzem, a lehetőségeimhez mérten kellően tudatos döntéseket hozok a mindennapok során. Odafigyelek rá, hogy mire költök, és amin lehet, azon spórolok. Amire viszont így is, úgy is költeni kell – már ha az ember élvezni is szeretné az életet –, azon nem szoktam sokáig gondolkozni. A VOUS szerkesztőségében ezúttal arra voltunk kíváncsiak, lehet-e egy kis tudatossággal extra pénzt spórolni úgy, hogy az ne menjen az ember mindennapjainak rovására.

Ajánlott cikkek