Egyéb kategória

Omlós tésztakígyó: almás rétes illatosan, pikáns töltelékkel

A rétesfélékről szeretjük azt gondolni, hogy a mi konyhánkat dicséri, egy igazi magyar ételről van szó, pedig ezt a finomságot is a törököknek köszönhetjük. Az viszont igaz, hogy a mi közvetítésünkkel jutott Ausztriába, és lett a Monarchia egyik legkedveltebb desszertje.

vous - 2017.09.18.
Omlós tésztakígyó: almás rétes illatosan, pikáns töltelékkel

Valaha a rétes kimondottan ünnepi ételnek számított, hiszen a kézzel nyújtott, hajszálvékony réteslapok ugyancsak sok munkát kívántak meg a háziasszonyoktól. A sok pepecseléssel, pihentetéssel, nyújtással, húzogatással járó réteskészítés nagy tapasztalatot, gyors és határozott kezeket követel meg, amit régen csak lakodalmak és sátoros ünnepek alkalmával vállaltak be. Tőlünk nyugatabbra pedig a rétestésztát fel is váltotta a leveles tészta: a bécsi rétes is többnyire leveles tésztával készül, a tiroli pedig minden esetben.

almaspite01

Lépésről lépésre: az elronthatatlan almás pite titka

Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.

Szerencsére ma már akármikor süthetünk rétest, hála a készen kapható tésztáknak, legyen az papírvékony rétestészta vagy hajtogatott vajas-leveles, ízlésünk vagy a töltelék szerint eldönthetjük, melyiket használjuk épp.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek