világítótorony

5 különleges világítótorony, amely megbabonáz

Romantikus álmodozó voltam tinilányként, aki nagyon szeretett volna a múltban élni (vagy ha nem a múltban, de akkor is hosszú szoknyát és kalapot viselni), lehetőleg egy világítótoronyban. Persze a hajókig nem jutottam el képzeletben, az agyam szkippelte, hogy azokkal is kellene foglalkozni. Sokkal inkább a természet közelsége, az óceán, ugyanakkor a torony biztonsága tette olyan romantikussá a képet.

Nos, most már kinőttem abból, hogy világítótoronyban szeretnék élni, de ettől függetlenül gyönyörűnek találom őket. Azokon a partszakaszokon, ahol jellemző a köd, a viharok és a szeles időjárás, sűrűn fordulnak elő világítótornyok is. A 18. században kezdtek egyre nagyobb számban épülni, a többségük ma is üzemel. Sajnos a dolog romantikája annyiban csorbult, hogy ma már a legtöbb világítótoronyban nem élnek, hanem automatán működnek.

Öt olyan épületet mutatok, amelyek nemcsak gyönyörűek, hanem emellé megkapják az „elképesztő” jelzőt is. Tartsatok velem!

Tourlitis, Görögország

Ándrosz szigetének partjainál található ez a festői világítótorony. Az eredetit 1897-ben építették, de a második világháborúban elpusztult. 1996-ban építették újjá a megmaradt festmények alapján. Az utazókat annyira megbabonázza, hogy sokan magukra is tetováltatják a különleges épületet.

Objektum doboz
Objektum doboz

Herkules-torony, Spanyolország

A 2000 (!) éves épület több okból is különleges. Az egyik pont az életkora: még a rómaiak idején épült, és szinte azonos a szerkezete az eredeti épületével. A másik, hogy ez az egyetlen olyan antik világítótorony a görög-római időkből, amelyik a mai nap is világítótoronyként működik. Lenyűgöző!

Objektum doboz
Objektum doboz

Nechraje, Alaszka

Eldred Rocknak is nevezik Alaszka egyetlen épen maradt, hatszögletű alaprajzú világítótornyát. 1905-ben építették, hogy a nagy aranyláz idején segítse a Lynn-csatornán hajózókat.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Rubjerg Knude, Dánia

Ha Dániában jártok, akkor érdemes felkeresni ezt a világítótornyot, mert a következő évtizedekben valószínűleg a tengerben végzi majd. A partszakasz, ahova épült, ugyanis folyamatosan süllyed. 1900-ban épült, 1968 és 2002 között kávézóként és múzeumként üzemelt.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Þrídrangar, Izland

Ilyen nincs! Ilyen nincs, és mégis van! Egyetlen kérdés üvölt a fejemben folyamatosan, ahogy ezt a világítótornyot bámulom: hogyan? 

Objektum doboz
Objektum doboz

Ti jártatok már világítótoronynál?