Egyéb kategória

A tél típusoknak tényleg könnyebb a vásárlás? – 4 érdekesség, amit egy színtípus-workshopon tanultam

Ha valamiben nagy az összhang a VOUS szerkesztőségében, az a divat – mind rajongunk érte –, és ha valami miatt azonnal heves vitába kezdünk, és képtelenek vagyunk egyetérteni, amögött tuti a férfiak színtípusok állnak. Merthogy van, aki szerint fontos tudni, milyen színtípusba tartozunk, van, aki szerint az egésznek az égvilágon semmi értelme, hisz mindenki hordjon olyan színeket, amiket csak szeretne. És van, aki szimplán nem érti, mégis mi alapján tudjuk megállapítani, ki melyik csoportot erősíti. Mit kéne látni, érezni, figyelni? Ebből máris kiderül, hogy egy összetett témáról van szó, amit a stylistok, a színtanácsadók is hónapokon keresztül tanulnak, majd évekbe is telhet, míg igazán magukénak érzik a terepet. #bodypositive témájú napunk alkalmából Szemes Nóra Színtípusok című workshopján jártam. 

vous - 2017.09.19.
A tél típusoknak tényleg könnyebb a vásárlás? – 4 érdekesség, amit egy színtípus-workshopon tanultam

Ha rendszeresen követtek és olvastok minket, különösen a divattal kapcsolatos cikkeinket, Szemes Nóra neve már ismerősen csenghet nektek. Megszólaltattuk már számos cikkünkben, készítettünk vele interjút, de jártunk már nála turis és testalkatos workshopon is, így egyértelmű volt, hogy a legújabb, színtípusokkal foglalkozó workshopját sem hagyom ki. Már csak azért sem, mert egy szuperérdekes és izgalmas témát érint.

Forrás:
Mészáros Virág

Mindenkinek megvannak a kedvenc színei, azok a színek, amiket szívesen lát magán, másokon, és amik a ruhatára nagy részét jellemzik, mégsem biztos azonban, hogy ezek pontosan azok a színek, amiket az illetőnek hordania érdemes. De honnan tudhatjuk, mit érdemes hordanunk? Melyik az az árnyalat, ami sápaszt, és melyik az, amelyiktől csak úgy ragyogunk? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ egy színtanácsadáson, ahol szakember segítségével deríthetjük ki, valóban jól áll-e a kedvencnek hitt árnyalatunk, hajszínünk, rúzsunk vagy ékszerünk.

Elmentem színtanácsadóhoz, elárulom, milyen volt

Elmentem színtanácsadóhoz, elárulom, milyen volt

„Két biztos dolog van az életben: a halál és az adózás. Az én esetemben egy harmadik is: egészen biztosan nem vagyok tél típus. Na jó, azt hiszem, 99%-osan kijelenthetem, hogy tavasz típus sem. Színtanácsadónál jártam, egészen pontosan három szakembert is felkerestem nyáron, hogy biztosra menjek. Okosabb lettem? Igen. Biztosan tudom a színtípusomat? Nem. Bánom? Egy kicsit sem. Megérte elmenni színtanácsadóhoz? Nagyon is!” A teljes cikket ITT olvashatjátok. 

A háromórás workshop kezdetén Nóra, aki több mint tizenegy éve dolgozik személyi stylistként, kihangsúlyozta: nem kell annyira véresen komolyan venni azt, hogy ki milyen színtípusba tartozik. A legfontosabb mindig, hogy tudjuk viselni az adott színt, árnyalatot, és legfőképpen, mi jól érezzük magunkat benne.

Az már más kérdés, hogy mindenki csak abban tudja-e jól érezni magát, ami a nagy könyv szerint jól is áll. 

Na és hogy miket tanulhattok meg egy ilyen workshopon a saját színtípusotok és egyéni stílustippek mellett? 4 érdekességet tutira, íme! 

Nem csak 4 évszak létezik!

Ha igazán érdekel bennünket, melyik típusba tartozunk pontosan, kezdésként fontos tisztázni, hogy nem elég négy évszakot megkülönböztetni. Igaz, egyszerűbb lenne az élet, ha mindössze egy tavasz, egy nyár, egy ősz és egy tél típust kellene ismernünk, de a téma ennél árnyaltabb. Jól bizonyítja ezt az is, hogy egy hófehér bőrű, sötét hajú nő is lehet tél típus, csakúgy, mint egy barna hajú, barna szemű, könnyen barnuló hölgy is. De mégis hogy?!

Ahogy két filozófus elméletei sem mindig egyeznek, úgy a színtanácsadók nézetei sem egyeznek a színtípusokat illetően. Van, aki szerint egyszerűbb mindössze 4 évszakot megkülönböztetni, de van, aki szerint a tizenkét évszak elmélete a helytálló, köztük Nóra szerint is. Ez alapján megkülönböztetünk hideg-meleg, sötét-világos, valamint élénk-lágy típusokat, ezeken belül is további altípusokat, amik a következőképpen állnak össze: 

Tavasz: 

  • meleg
  • világos
  • élénk

Nyár:

  • hideg
  • világos
  • lágy

Ősz:

  • meleg
  • sötét
  • lágy

Tél:

  • hideg
  • sötét
  • élénk

Tehát, ha azt hittétek, tél típusba tartoztok, jobb, ha szűkítitek a kört. Így már nem is olyan egyszerű, ugye? A lényeg a saját árnyalataitokon, kontrasztjaitokon van. Minden az egyén bőrszínétől, szemszínétől és hajszínétől függ. 

Forrás:
Mészáros Virág

Igenis léteznek „vegyes” típusok!  

Úgy érzitek, jól állnak a tél típus élénk színei, de a nyarak vidám árnyalatait is szívesen hordjátok? Ez azért lehetséges, mert egyes kategóriákon belül lehetséges az „átjárás” a kettő között, így például ha a fő színtípusotok a hideg tél, de jól érzitek magatokat hideg nyár színeiben is, bátran hordhatjátok őket, a kettő közötti különbség ugyanis nem számottevő. De ne feledjük, ez nem igaz az összes színtípusra! 

Forrás:
Mészáros Virág

Megvan, miért érzitek, hogy egy szín sápaszt!

Ugye éreztétek már, hogy egy szín sápasztott? Vagy épp sárgított az arcbőrötökön? Vagy csak egyszerűen nem tudtátok megmondani, miért, de belül tudtátok, hogy nem a ti színetek? Ahhoz, hogy máskor tudjátok, miért érzitek így, egy egyszerű szabályt érdemes megjegyeznetek:

A hideg színtípusba tartozó emereket a meleg árnyalatok besárgítják, míg a meleg színtípusokat a hideg árnyalatok beszürkítik. Az öltözködés mellett érdemes erre gondolni a smink, az ékszer és a hajszín kiválasztásánál is.

Forrás:
Mészáros Virág

Telek előnyben!

Nóra elárulta, a magyarok nagy része a tél és a nyár típusokba tartozik – közülük is előnyben vannak a telek, akik a hazai üzletek kínálatait tekintve könnyen beszerezhetik azokat a színeket, amikben biztosan ragyoghatnak. Pláne, ha a fast fashion üzletláncok helyett/mellett a turkálók darabjai is szóba jöhetnek, ne felejtsük el ugyanis, hogy ha valahol, egy turiban biztosan könnyen leakaszthatunk egy élénklila vagy egy rikító piros ruhadarabot. 

Forrás:
Mészáros Virág

Ha tudjátok, melyik színtípusba tartoztok, és szeretnétek összebarátkozni a saját színeitekkel, látogassátok meg Nóra Pinterest albumát, amiben megtaláljátok a 12 évszak színpalettáit.

Ajánlott cikkek