Egyéb kategória

Az egész világ kiakadt rajta, Manolo Blahnik most bevédi: vajon helyénvaló volt Melania Trump tűsarkúja?

Donald Trump talán minden idők eddigi legmegosztóbb amerikai elnöke – a világ viszont nemcsak őt figyeli árgus szemekkel, hanem a feleségét is. Melania Trumpot folyamatosan kritizálják: a first lady hol az akcentusa, hol a házassága, hol a múltja, hol pedig az öltözködése miatt kerül terítékre. Legutóbb pár hete haragította magára a közvéleményt, amikor egy tűsarkú cipőben utazott a Harvey hurrikán sújtotta Texasba. Néhány nappal ezelőtt a cipő tervezője, Manolo Blahnik is megszólalt az ügy kapcsán, hogy védelmébe vegye az exmodellt.

vous - 2017.09.23.
Az egész világ kiakadt rajta, Manolo Blahnik most bevédi: vajon helyénvaló volt Melania Trump tűsarkúja?

Még augusztusban történt, hogy Melania Trump egy Manolo Blahnik tűsarkúban indult el a Harvey hurrikán által sújtotta texasi városba, Houstonba. Mondhatnánk, hogy a cipőválasztás megosztó volt, de ez nem lenne igaz, ugyanis a dolog egyöntetűen kiverte a biztosítékot mindenkinél: nem volt olyan médium, ami ne kritizálta volna a döntést, ahogy a civilek is mélységesen felháborodtak az ügy kapcsán.

Objektum doboz

Amikor Texasban pár nap alatt annyi eső esett, mint máskor egy teljes év alatt, több mint 80 ember vesztette életét, a túlélőknek pedig végleg el kellett hagyniuk a házaikat. A károkra nincsenek szavak, így érthető, hogy az elnök és a felesége is tiszteletét tette egy ponton a katasztrófa sújtotta területen, jelezve, hogy a kormány nem hagyja magára a bajba jutottakat.

A first lady viszont olyat tett a Fehér Háztól a Texasba induló helikopterig vezető pár méteren, amivel ismét magára haragította a közvéleményt: egy tizenakárhány centis tűsarkúban tipegett végig a betonon, azaz így indult el egy olyan városba, ahol épp katasztrofális viszonyok uralkodnak.

Hogy a cipő csinos vagy divatos volt-e, nem kérdés: a probléma nem a stílusérzékkel, hanem az üzenettel volt.

Miközben a texasi látogatás – ha csak szimbolikusan is, de – a hatóságok segítségnyújtásáról szólt volna, Melania lábbelije inkább azt üzente, hogy a first lady nem fog sárban és vízben gyalogolni – azaz a kisujját sem óhajtja megmozdítani.

(Amikor a gép landolt Houstonban, Melania már ugyan egy fehér tornacipőben lépett a nyilvánosság elé, de addigra már megtörtént a baj…)

Érthető, hogy a cipőválasztást a legtöbben elitistának, érzéketlennek és meggondolatlannak érezték–- pár napja viszont a Harper’s Bazaar megszólaltatta a cipő tervezőjét, Manolo Blahnikot az ügy kapcsán, aki a Trump család régi barátjaként természetesen a védelmébe vette a first ladyt:

„Szerintem (Melania) éjjel-nappal dolgozik, és valószínűleg épp ez a pár cipő volt rajta, amikor elhagyta New Yorkot. Nyilván viselhetett volna egy pár Hunter gumicsizmát, de ezt a cipőt viselte és kész. Nem vagyok jó abban, hogy másoknak megmondjam, mit vegyenek fel: mindenki azt hord, amit akar.”

A tervező, aki régről ismeri a korábban modellként dolgozó first ladyt, még azt is hozzátette:

„Nem érdekel a politika és nem is értek hozzá. Kedvelem Melaniát, számomra ő maga a szépség, szerintem nincs több a történetben.”

Csakhogy a történetben több van, ugyanis tetszik, nem tetszik, de

Melania Trump jelenleg az Amerikai Egyesült Államok első számú emberének a felesége – ez pedig kötelezettségekkel –, a kötelezettségek révén pedig számonkérhetőséggel jár.

Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy vajon Melania Trumpot jogosan kritizálják-e állandó jelleggel, vagy inkább már-már bullying áldozata lett a first lady. Kétségtelen, hogy Donald Trump feleségére olyan mértékű gyűlölet irányul, amire nem szolgált rá: amikor például az akcentusa miatt bántják, egy olyan dolgot rónak fel a hibájaként, amiről valójában nem tehet. Az öltözködés viszont már egészen más tészta…

Objektum doboz

Egy first lady ruhadarabjai minden esetben üzenettel bírnak, és ezt Melaniának is szem előtt kell – vagy legalábbis kellene – tartania.

Az önkifejezésnek ilyenkor nincs helye: az elnök felesége nem önmagát, hanem egy egész országot képvisel a megjelenésével.

De mentségére szóljon: ilyenkor nem is ő válogat a gardróbból, hanem egy egész csapat rakja össze a megjelenését. Ezért nem értem, hogy történhetett ez az egész:

nem volt egy stylist, kommunikációs szakember, századik tanácsadó a Fehér Házban, aki észnél lett volna?

Ti mit gondoltok, jogosan kritizálják állandó jelleggel Melania Trump megjelenését? Vagy inkább a Fehér Ház stábjával van a baj?

Objektum doboz

Ajánlott cikkek