Molnár Viola Anna hol van az alkoholizmus határa?

„Én biztosan nem iszom, ha másnap reggel dolgozom” – Túl lehet élni a másnapos munkanapot?

Kevés embert ismerek, aki sosem iszik alkoholt, ha valaki mégis nemet mond az italra, annak általában komoly oka van. Épp ezért a legtöbben tudjuk, milyen az a bizonyos másnap. Ha szerencsések vagytok, az ágyban fekve heverhetitek ki a jól sikerült estét, rosszabb esetben bizony teljesítenetek kell a munkahelyeden… De vajon érdemes másnaposan dolgozni?

Így, 25 felé közeledve sajnos el kell ismernem, igazak azok a mendemondák, miszerint minél idősebb vagy, annál kevésbé bírod a reggelig tartó mulatást, egyre kínzóbb a másnap is. Persze az igazán bölcsen gondolkodó felnőttek vagy be sem rúgnak, vagy mindenféle praktikákkal próbálják megelőzni, hogy komoly gondjuk legyen a buli utáni reggelen.

Objektum doboz

Én úgy gondolom, az a legjobb megoldás, ha eleve úgy szervezzük a bulit, hogy lehetőleg ne kelljen másnap dolgoznunk, vagy időben szólunk a munkahelyünkön, hogy inkább kivennénk azt a napot, biztos, ami biztos. Ha ez nem opció, akkor pedig próbáljuk visszafogni magunkat és időben leállni az ivással, hogy mire hazaérünk, már kijózanodva feküdjünk le. Nem leszünk fittek másnap, de aki legény éjjel…

Objektum doboz

Én ritkán tudok nemet mondani, ha buliról van szó, de sosem fordult még elő, hogy emiatt beteget jelentsek, vagy a munkámon meglátszódjon, hogy nem az ágyamban töltöttem az éjszakát. Inkább meghúzom magam, és ha kínszenvedés is, de csöndben letolom a műszakot. A legrosszabb, amit tehettek, hogy panaszkodtok a kollégák, ne adj’ isten a főnök előtt, hogy mennyire rosszul vagytok. Eszetekbe se jusson!

Objektum doboz

Mivel mi hétvégén is dolgozunk, előfordult már, hogy belefutottunk egy-egy másnapos műszakba, de mi is tanulunk a hibáinkból. Szerzőtársamnak, Klaunak sincsenek jó élményei ezzel kapcsolatban.

Én már biztosan nem iszom, ha másnap reggel dolgozom.

Volt már, hogy pénteken hajnalig verettük, aztán a másnap délelőtti ügyeletnek nagyon nem lett szép vége. Szerintem alapból felelőtlenség ilyesmit bevállalni, ha tudjátok, hogy rosszul lesztek másnap. Ez már nem olyan, mint a suliban, hogy meg lehet úszni a dolgokat, ha egész nap lapítotok.”

Emcsi a legvagányabb szerzőink közé tartozik, ha buliról van szó, rá lehet számítani! De emellett ő az, aki reggel nyolckor már mosolyogva köszön az iroda folyosóján, nem is emlékszem, láttam-e valaha nyúzottnak. Őt is megkérdeztem, mi a véleménye a témáról.

Aki valaha dolgozott másnaposan, az soha többet nem fog!

Borzasztóan nyomasztó érzés, nem tudsz haladni, szétcsúszik a napod! Én igyekszem ezt elkerülni, egy évben talán kétszer, ha előfordul. Az egyik a karácsonyi buli utáni nap, mivel ezt mindig csütörtökön tartjuk, a másik meg, ha olyan buli van hétköznap, amit nem akarok lemondani!”

Abszolút egyetértek a lányokkal, szerintem is belefér néhanapján, de egy-két alkalom után úgyis rájöttök, hogy nem ér annyit az a buli, hogy másnap végigszenvedjétek a munkát.

Ti dolgoztatok már másnaposan? Írjátok meg nekünk, mi a véleményetek a témáról!