gyerek

Kiderült: ez a legmegfelelőbb idő a családalapításra!

Miért szeretnének gyermeket vállalni a magyar párok? Mikor ideális szerintük a családalapítás? Mennyire tájékozottak a fogantatás témakörében? Ezúttal ezekre a kérdésekre kereste a választ a tartós párkapcsolatokért és tudatos családtervezésért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés. A több mint 2000 ember közreműködésével készült Nagy Családalapítási kutatás igen pozitív képet fest a magyar fiatalok gondolkodásáról. A tartós párkapcsolatban élők gyermekvállalási attitűdjeit felmérő, 2017. augusztusában 2357 fő részvételével lezajlott, online, nem reprezentatív kutatás.

Az utóbbi évek statisztikái alapján ma már szinte magától értetődő a gyermekvállalási kor kitolódása. Az idő előrehaladtával azonban csökken a nők termékenysége, ezért talán soha nem volt ennyire fontos, hogy nagyobb tudatossággal tervezzük meg a családalapítást.

A Ragaszkodj hozzá! kampány nem reprezentatív felmérése alapján pedig úgy tűnik, a mai magyar fiataloknál (a kérdőív kitöltőinek 67 százaléka a 18–30 éves korosztályból került ki) már megvan ez a fajta önismeret és felelősségtudat.  

Tudatosság és tájékozottság

Az augusztusban zajló Nagy Családalapítási kutatás egyik legpozitívabb eredménye, hogy a kitöltők döntő többsége, 88 százaléka vallja magát tudatosnak a családtervezés tekintetében, nem bízza a véletlenre a családalapítást.

A legtöbben már azt is tudják, hogy 3–5 éven belül szeretnének belevágni a babaprojektbe.

Szintén derülátásra ad okot, hogy a tudatosság mellett sokan tisztában vannak azzal is, hogy a sikeres fogantatáshoz elengedhetetlen a megfelelő körülmények megteremtése: a válaszadók 58 százaléka érzi magát jól informáltnak e kérdést illetően.

emma-stone-easy-a

Anyu, ne aggódj! Ez a cikk bizonyítja, hogy minden rendben lesz velem

Azok a szülők, akiknek a gyerekei most válnak felnőtté, nincsenek könnyű helyzetben. Az én generációm szülei szenvednek a gyerekeik felnőtté válásától, miközben ők maguk is keresik a helyüket a világban. Nekik üzenem most, hogy nyugodjanak meg, a gyerekeikkel semmi baj nincsen.

A Ragaszkodj hozzá! kampány üzeneteivel összhangban a kutatásban részt vevő párok közül sokan ismerik fel a külső-belső harmónia jelentőségét, ugyanis a legtöbben a testi-lelki egyensúlyt jelölték meg mint a sikeres teherbe esést támogató legfontosabb tényezőt. Ennek megfelelően

a válaszadók csupán 10 százaléka kötötte a babaprojekt sikerét a megfelelő anyagi feltételekhez.

Az elemzés alapján egyre többen látják be azt is, hogy a női szervezetet mihamarabb szükséges felkészíteni a babavárásra, amely során jelentős szerepet játszanak a természetes alapanyagok, a tápanyagokban gazdag ételek, valamint a mio-inozit és folsavtartalmú étrend-kiegészítő, illetve a vitaminok is. 

Időzítés és motiváció

A vizsgálatban résztvevők fele véli úgy, hogy a megismerkedéstől számított 3–5 éven belül a legideálisabb a családalapítás. A válaszok alapján ebben a kétségkívül sorsfordító döntésben szerencsére nem befolyásolja a magyar párokat sem a család, sem a társadalom elvárása.

A kitöltőket a sok nevetés és a leendő gyermekkel együtt eltöltött idő motiválja leginkább abban, hogy babát vállaljanak, illetve az, hogy úgy érzik, akkor lesz igazán értelme az életüknek, ha szülővé váltak.

Biztató adat, hogy a kérdőívet kitöltők közel fele két gyermeket szeretne, míg 18 százalékuk három, 17 százalékuk pedig egy utóddal számol. Akik egyelőre nem terveznek párjukkal közösen gyermeket vállalni, azoknál indokként szerepelt a már meglévő közös vagy előző párkapcsolatból származó gyermekek száma, de nem meglepő módon az anyagi biztonság hiánya, a karrier és a függetlenség előtérbe állítása is. 

„Anyámnak azt mondták, ebből a gyerekből sosem lesz semmi” – Történet az akaraterő sorsfordító erejéről

Kapaszkodjatok meg: vannak nők, akik nem akarnak szülni!

A nőkről valamiért még mindig sokak fejében él az a kép, hogy életük fő célja a gyerekszülés és -nevelés, amihez ráadásul egyfajta pátosz is társul. Pedig nem, bármennyire is meglepő, sok nőnek nem az egyetlen vágya, hogy anyává váljon, sőt! Egyre többen vannak, akiket egyáltalán nem is foglalkoztat a téma.

Ezek szerint...

A testi-lelki egyensúly fontosabb a babaprojekthez, mint az anyagi háttér a magyar párok szerint

  • Tudatosnak és jól informáltnak vallják magukat a magyar párok a családalapítás terén
  • A megismerkedéstől számított 3–5 éven belül a legideálisabb a családalapítás
  • A leendő gyermekkel együtt töltött idő motiválja a fiatalokat a babaprojektben
  • Mind többen ismerik fel a testi-lelki egyensúly fontos szerepét a sikeres fogantatásban

Forrás: KSH