Egyéb kategória

Elárulom, mi volt életem legjobb döntése, amit a karrierem érdekében hoztam

Gyerekként úgy gondoltam, ha elvégeztem az iskolát, egyenes út vezet a tökéletes munkahely felé. Akkor még azt hittem, az egyetemre azért járnak az emberek, hogy olyat tanuljanak, amellyel később el is tudnak helyezkedni. Aztán minden megváltozott, amikor rájöttem, a gyakornokság a dolog kulcsa.

vous - 2017.09.30.
Elárulom, mi volt életem legjobb döntése, amit a karrierem érdekében hoztam

Miért húzzuk sokáig az egyetemi éveket?

Pár nappal ezelőtt találkoztam a volt egyetemi csoporttársaimmal, akik most mesterképzésre járnak. Tavasszal befejeztük az alapszakot, voltak, akik a munkát, munkanélküliséget választották, a többiek folytatták a tanulást. Sokan biztosan élvezik, hogy minél tovább húzhatják az egyetemi éveket, hisz addig nem kell kilépni a nagybetűs életbe, de a barátnőimen azt láttam, nem felhőtlen az örömük.

Nehéz kimondani, de az egyetemi órák nagy része teljesen felesleges,

a legtöbb diáknak fogalma sincs róla, mit fog kezdeni azzal a tudással, amit próbálnak ráerőltetni a tanárok. Akik nem mennek el szakmai gyakorlatot szerezni az egyetemi évek alatt, ott fognak állni a diplomával a kezükben és ötletük sem lesz, merre induljanak. Épp ezért győzködök mindenkit arról, hogy amíg teheti, menjen el gyakornokoskodni, hiszen óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon. Úgy gondolom, a karrierem szempontjából a lehető legjobb döntés volt, hogy az egyetem három évéből kettőt gyakornokként dolgoztam, ezáltal előkészítve a helyemet a mostani munkahelyemen.

A lehető legjobb befektetés

Szerencsére olyan helyre kerültem, ahol nem volt kérdés, hogy maradni akarok-e. Megszerettem a munkát és a kollégákat is, egyszerűen élveztem és az sem érdekelt, hogy sokáig egy forintot sem kaptam érte. A környezetem nehezen fogadta el, hogy felborult a megszokott életem, dolgoztam este, hétvégén és nehéz volt megmagyarázni, hol éri ez meg nekem. Nem értették, nem hittek benne, de

én éreztem legbelül, hogy meg fog térülni a befektetett munka. Az élet pedig engem igazolt.

Tökéletes ugródeszka

Hosszan lehetne írni róla, a cégeknek miért éri meg gyakornokokat alkalmazni, és arról is érdemes lenne beszélni, miért nem működik Magyarországon ez úgy, ahogy kellene. Sokaknak még mindig az él a fejében, hogy a gyakornokok csak kávét főznek, e-maileket küldözgetnek, iratokat tologatnak. De arról kevesen beszélnek, mennyit tanultak a szakmájukról ezalatt az évek alatt, mennyire sokat segít nekik a gyakornoki munka abban, hogy elinduljanak a pályán, mennyi tapasztalatot és önbizalmat ad, hogy ki merjenek lépni az igazi munkaerőpiacra.

Forrás:
pexels.com

Nincs vesztenivaló

A gyakornoki munka egyik legnagyobb előnye, hogy egy cég bizalmat szavaz neked anélkül, hogy bármihez is értenél valójában. Biztosítanak neked egy tanulópályát, ahol kipróbálhatod, milyen az a munka, amiből később meg szeretnél élni. Átadják a tudásukat és tapasztalatukat, lehetőséget adnak, hogy dolgozz és fejlődj, anélkül, hogy igazából nagy felelősség vagy nyomás lenne rajtad. Ha el is rontasz valamit, valószínűleg nem téged vesznek elő, hanem azt, akire rá lettél bízva.

Sok vesztenivalód nincs, hisz nem a megélhetésed forog kockán, de mégis eldöntheted, tetszik-e a munka, amit választottál, ha nem, akkor pedig tét nélkül felmondhatsz. Ha pedig igazán szerencsés vagy és bizonyítottad, hogy alkalmas vagy a munkára, fizetős állást is felkínálhatnak.

Remélem, sikerül megtalálnotok a számotokra megfelelő gyakornoki helyet, és úgy gondoltok majd ezekre a hónapokra, évekre, hogy a jövőtök szempontjából a lehető legjobb döntés volt, hogy belevágtatok!

Ajánlott cikkek