Egyéb kategória

Mosás 2.0 – Elárulom, mi a legjobb dolog, ami a ruháitokkal történhet

A mosás szerintem olyan Magyarországon, mint a foci. Mindenki ért hozzá, mindenki tudja a tuti módszert, azt pedig még jobban tudja, hogy a másik miért csinálja rosszul. A focihoz képest annyi a különbség, hogy ha valaki rosszul mos, annak súlyos következményei lesznek a saját és a családja ruhatárára nézve. A fociról azért ez nem mondható el.

vous - 2017.10.02.
Mosás 2.0 – Elárulom, mi a legjobb dolog, ami a ruháitokkal történhet

Én például borzalmasan mosok – és nem a mosószer miatt, arra nagyon figyelek. Általában nem szeretek sok időt tölteni ezzel a dologgal, ami sok szempontból nem a legjobb hozzáállás a ruhák megfelelő kezeléséhez.

Az igazán gyönyörű darabok ugyanis nemcsak azt szeretik, ha viseljük őket, hanem azt is, ha megfelelő ápolást kapnak.

És azért lássuk be, a mai rohanó világban (jaj!) nem sok időnk van arra, hogy ruhákat áztassunk, előmossunk, satöbbi. Pedig… Pedig bizony ez fontos lenne akkor, ha búcsút akarunk mondani az eldobható divatnak. Az csak egy dolog, hogy a mai darabok rémesen rosszul vannak összerakva, és a tervezett elavulásnak köszönhetően lényegesen hamarabb tönkremennek, mint a korábbi ruhadarabok, de ha emellé még rosszul is kezeljük őket, csak meggyorsítjuk a folyamatot.

Szóval mielőtt értékesebb bármilyen ruhadarabot vásárolnék, meg kell tanulnom mosni, úgy rendesen. Most mosódióval, mosószódával és ecettel mosok, szóval amennyire lehet, csökkentem a környezeti terhelést. A legutóbb viszont olyan módszerről hallottam, amely nagyon elgondolkoztatott, hogy valami mást próbáljak ki.

Ez a módszer nem más, mint a

mosás samponnal.

Igen, jól olvastátok, samponnal, amely nem tartalmaz szappanoidot, hanem inkább savas kémhatású. A legtöbb természetes szál ugyanis nagyobb barátságot ápol az olyan tisztítószerekkel, amelyekkel akár a hajunkat is megmoshatnánk.

Azt csak halkan teszem hozzá, hogy a legjobb az lenne – elsősorban a kényes ruhadaraboknál, hogy

  • kézzel mossuk őket (nem, a kézi mosás gépben az gépi mosásnak számít),
  • ne csavargassuk őket, helyette egy vastag frottírtörölközőbe csavarjuk és itassuk fel a vizet róluk,
  • fektetve száírtsuk őket.

Biztos vagyok benne, hogy ezt minden egyes ruhánál nem lehet eljátszani, de ha már áldozunk egy-egy minőségi darabra, akkor igenis ezeket a szabályokat szigorúan tartsuk be.

És ti hogyan mostok?

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. Ebben segítek egy infografikával.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek