Kudarcba fulladt a legutóbbi DIY projektetek? A hiba nem bennetek van, hanem a netes tutorialokban

Kudarcba fulladt a legutóbbi DIY-projektetek? A hiba nem bennetek van, hanem a netes tutorialokban

Volt már, hogy kipróbáltatok egy DIY-ötletet, de baromi rosszul sikerült? Ilyenkor mire gondoltatok, hogy ti vagytok kétbalkezesek, vagy hogy nem megfelelő anyagokat használtatok hozzá, esetleg úgy béna az egész ötlet, illetve annak kivitelezése, ahogy van? Megpróbáltátok ti kijavítani, újragondolni, vagy hagytátok az egészet a fenébe? Röhögtetek már másokon, amikor egy ötletet elkészítve a saját verziójukat is bemutatták, és még csak köszönőviszonyban sem volt az eredetivel? És az okokat is tudjátok, hogy valójában miért nem sikerül egy-egy DIY?

Több mint tízéves pályafutásom alatt szerencsére alig futottam bele ilyenbe, de amikor igen, iszonyatosan felment bennem a pumpa. Remélem, az én anyagaimnál ti nem jártatok így, hiszen igyekszem mindent pontosan bemutatni és leírni nektek, hogy ne okozzon majd gondot az elkészítésük. Azonban a legutóbbi anyag, amit szerettem volna bemutatni nektek, kifogott rajtam, illetve szerintem nagy valószínűséggel mindenkin, aki egy olyan verziójába botlott, ami nem adott pontos instrukciókat. Én nem kaptam, és hiába vagyok gyakorlott használója a különböző eszközöknek és a ragasztópisztolynak, hiába ismerem az anyagokat, és azt, hogyan működnek vagy reagálnak,

a végeredmény nem a csodás újrahasznosított tárolódobozka lett, amit terveztem, hanem idegeskedés és egy elsőfokú égési sérülés.

Objektum doboz

Az évek során többször is belefutottam ebbe a PET palack tárolóba, sőt készítettem is korábban ilyet, csak épp hozzávarrtam a cipzárat a PET palackhoz, nem pedig ragasztottam. A varrásos technika azonban hosszú időt és fáradságos munkát jelentett, így gondoltam, kipróbálom az egyszerűbb verziót, ami viszont több sebből vérzett. Például nem írták le, milyen flakont/palackot érdemes használni hozzá. Én egy sima ásványvizeset használtam, így amikor bekentem ragasztóval, és vártam pár pillanatot, egyáltalán nem ragadt rá a cipzár, ha viszont nem vártam vele, akkor olyan forró volt, hogy nemcsak a flakont olvasztotta meg, de a kezemet is megégette. Valahogy nem stimmelt az egész...

Forrás:
Kukta Dóra

Szerencsére valóban ritka, hogy nagyon elbaltázott DIY-nak ugorjak neki, de az is lehet, hogy csak azért, mert már nagyrészt tudom, melyik működik és melyik nem. Ehhez adnék nektek most pár tanácsot, hogy ne csak az energiáitokat, de a pénzeteket se pazaroljátok.

Sellőből érdes hátú krokodil – így baltáztam el a manikűröm majd' egy óra alatt

Sellőből érdes hátú krokodil – így baltáztam el a manikűröm majd egy óra alatt

Nem gondoltam volna, hogy valaha kipróbálom a körömdíszítést. Soha nem volt műkörmöm, sem zselés körmöm, sem semmilyen csináltatott darab. Nem járok manikűröshöz sem, és nem rakok semmilyen csillámot, strasszt vagy egyéb csilli-villi holmikat a körmömre – nehéz vele azonosulnom. Ha máson látom, van, hogy megtetszik egy dekoratív festés, de magamon valahogy nem tudom elképzelni, azaz nem tudtam eddig! De igazából már most meg is bántam, hogy bevállaltam. Na nem azért, mert képtelen voltam elviselni magamon pár percig, hanem mert túl nagy fába vágtam a fejszémet.

Ezekre érdemes figyelnetek!

 • Gyűjtsetek infókat!
  Tetszik egy DIY, nem kell hozzá sok minden, és alig pár lépésből áll? Tudom, csábító, ha valami egyszerű, és sokkal szívesebben nekiugrunk a feladatnak, de lehet, hogy valójában nem az, csak felszínes a leírása. Először üljetek le, és fejben játsszátok végig a folyamatot, és azt is, mi kell hozzá. Ha kérdéseket vet fel, keresgéljetek a neten, míg rá nem találtok egy pontosabb leírásra, persze ti magatok is kísérletezhettek vele, de ebben az esetben benne van a pakliban, hogy elpazaroltok majd egy halom alapanyagot, sőt az is, hogy a végeredmény a kukában végzi.
   
 • Soha ne akarjatok megúszni a feladatokat!
  Egy tutorial lépésenként épül egymásra, ezért lépcsőfokonként kell végigmenni rajta, különben borul a rendszer, és kevésbé lesz tartós, szép vagy épp működőképes a végeredmény. Nem éri meg!
   
 • Pontosan kövessétek az utasításokat! 
  Festés, ragasztás, száradási idő: ezeknél mind-mind baromi fontos az időzítés, ahogyan az is, hogy a megfelelő festékeket a megfelelő felületekre használjuk, vagy hogy ügyeljünk a biztonsági előírásokra... stb.
   
 • Ne spóroljatok!
  Ha egy DIY pontosan leírja, mi kell az elkészítéséhez, tartsátok be, ha arra a végeredményre vágytok, amit a képen láttok. Nem mondom, hogy nem lehet egy-két dolgot helyettesíteni valami mással, de ettől az egész projekt nagyon félre is mehet. Gondoljatok csak egy étel receptjére, ha kicserélitek a fűszereket vagy épp a főzési technikát, ugyanazt az ételt fogjátok kapni, amit eredetileg készítettek volna? Ugye, hogy nem!
Segítünk, hogy ne vesszetek el a Pinterest hálójában – útmutató lépésről lépésre

Segítünk, hogy ne vesszetek el a Pinterest hálójában – útmutató lépésről lépésre

El vagytok veszve, ha egy street style összeállítást, a szobátok vagy a lakásotok stílusát, esetleg az esküvőtökét kellene kitalálnotok, hogy hogyan is nézzen ki? Képesek vagytok naphosszat gyönyörködni a Pinterest csodálatos világában? Sorba bekedveltek egy rakás képet, és azt hiszitek, pillanatok alatt végeztek az inspirálódással, de minél több képet kattintotok le, annál inkább homályosodik el előttetek a cél? Akkor segítek, hogy tudtok könnyen, egyszerűen, gyorsan és hatékonyan inspirálódni, hogy megtalálhassátok a számotokra legtökéletesebb verziót, bármi is legyen az, és bármiről is legyen szó!

DIY-ötletekért kattintsatok a linkre!