Egyéb kategória

Békebeli hangulatra vágytok? Akkor irány egy jó szatócsbolt vagy delikát!

Ti hol szoktatok vásárolni? Hiper- vagy szupermarketekben, esetleg piacon? Az utóbbi időben megfeledkeztünk a kisebb boltokról, maximum kenyérért, tejért rohanunk be oda, mondván, úgysincs akkora választék, és egy ilyen helyen nem is juthatunk jó minőségű, háztáji, termelői vagy akár kézműves élelmiszerekhez. De ez nem igaz! Dédszüleink még jártak szatócsboltokba, szerencsére – ha nem is sok helyen, de mi is vásárolhatunk ezekben. Ahol akár egyszerre tehetünk a kosarunkba sajtot, zöldséget, szépségápolási termékeket vagy konyhai felszereléseket.

vous - 2017.10.12.
Békebeli hangulatra vágytok? Akkor irány egy jó szatócsbolt vagy delikát!

Hogy mi is az a szatócsbolt?

Ma leginkább kiskereskedő néven emlegetjük a szatócsokat, akik olyan vegyesáru-boltokkal rendelkeztek, ahol az élelmiszerek mellett háztartási kellékeket árultak és italokat mértek ki. Eleinte a két világháború között jöttek létre, főként a kisvárosokban és a falvakban, de elvétve ma is találkozhatunk ezekkel a kis vegyeskereskedésekkel.

Hogy miért érdemes betérni egy ilyen „békebeli” csemegeboltocskába, és melyekbe érdemes ellátogatni?

Csendes csemege és a Pesti szatócs

A Károlyi-kert környékén található Csendes család – Csendestárs, Csendes Létterem, CsendesM vegán bisztró – és a Pesti szatócs újabb testvérrel bővült idén augusztusban. A Csendes csemege valójában a Pesti szatócsból nőtte ki magát. Kizárólag hazai kistermelői termékeket árulnak, rendkívül változatos felhozatallal. A tejtermékek mellett tészták, lekvárok, szörpök, natúrkozmetikumok, könyvek, füzetek, friss pékáruk, mézek, fűszerek, borok, gyümölcslevek és még megannyi finomság az, ami miatt érdemes betérni hozzájuk.

Ahogy idősebb testvérébe is, a már említett Pesti szatócsba, ahol szintén háztáji finomságokat és a ház körül használatos kézműves portékákat, válogatott művészek alkotásait találhatjátok. Dekorációs és dizájnbolttal egybekötött vegyesbolt. Csak imádni lehet!

Forrás:
facebook.com/CsendesStore

Szatyorbolt

A Szatyorbolt nem kifejezetten szatócsbolt, de legalább rímel rá, és legalább annyi minőségi és ízletes ételt: húsokat, sajtokat, zöldségeket/gyümölcsöket, magvakat, vászonszatyrokat, tisztítószereket találtok nálunk. Sőt natúrkozmetikumokat, és olyan alapanyagokat, amikből akár otthon is készíthettek szépségápolási kencéket. Emellett hasznos workshopokat is gyakran tartanak, amiért szintén érdemes ellátogatni hozzájuk.

viaszosvászon ételtároló Szatyor workshop Mojzes Nóra

Oldjátok meg ezer forint alatt az ételcsomagolást egy életre!

Mostanában egyre több figyelmet fordítok arra, hogy egészségese(bbe)n egyek, éljek, és hogy ha tehetem, minél kevesebb szemetet termeljek. Ezért számtalan szuper Facebook-csoporthoz csatlakoztam, ahol remek praktikákat, ötleteket, inspirációt kaphatok arra, hogyan éljek jól. Úgy, hogy jó legyen nekem, a családomnak és a bolygónak. Így a napokban bele is ütköztem egy olyan workshopba, amit a Szatyorbolt indított Ételtárolási praktikák csomagolásmentesen címmel.

A szatyor nem csupán egy bolt, egy olyan közösség, amihez érdemes tartozni – ha fontosnak tartjátok, hogy egészségesen, vegyszermentesen táplálkozzatok, és hogy a saját egészségetek mellett a bolygónkét is legalább annyira óvjátok.

Forrás:
facebook.com/szatyorbolt

Sarki Fűszeres

A Sarki Fűszeres hosszú évek óta elérhető azok számára, akik kedvelik a delikát alapanyagokat és a ráérős evéseket, kávézásokat. Ha eddig azonban még nem jártatok itt, vegyétek az irányt a Pozsonyi út felé!

A hely maga nem túl nagy, pláne, ha azt vesszük, hogy bolt és kávézó is egyben, viszont rendkívül barátságos, ahol helyben is fogyaszthatjuk a finomságokat, de a kosarunkba is bekerülhetnek a friss pékáruk, sajtok és húsok. Ezek mellett pedig számtalan francia, spanyol, olasz bor is megtalálható náluk, ahogyan hazai termelők párlatai is, sőt szakácskönyvek, fűszerek, olajok, salátaöntetek és kávék. Érdemes ellátogatni tehát hozzájuk a kihagyhatatlan fogásokért és élményekért!

Forrás:
facebook.com/pg/sarkifuszeres
Alternatív piacok

A legjobb alternatív piacok Budapesten

„Miért szeretünk piacra járni? Elsősorban azért, mert friss és hazai, többnyire vegyszermentes alapanyagokat lehet vásárolni, általában kedvező áron, kistermelőtől, őstermelőtől, háztáji gazdaságból származó gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, hús- és pékárut, igazi gyümölcsből készült szörpöt, lekvárt, termelői mézet kapunk.”

A cikk itt még nem ért véget, a Cookta oldalán elolvashatjátok.

Ajánlott cikkek