Erdei gombás bruschetta

5 perces villámvacsora olaszosan, erdei gombával

A bruschetta tulajdonképpen pár falattal elfogyasztható kis pirítós, mindenféle izgalmas feltéttel, amit az olaszok elsősorban előételként fogyasztanak, de bátran helyettesíthet egy vacsorát is. Főleg, ha olyan finomsággal pakoljuk meg, mint a pirított erdei gomba.

Az őszi piacokon csábítóan kelletik magukat a különféle erdei gombák. Olyan illatosak és aromásak, hogy lehetetlen nekik ellenállni. Ha teljességében szeretnénk kiélvezni az ízüket, és nem akarunk egy vagyont költeni rájuk, akkor már egy kevéssel is isteni gombás bruschettákat készíthetünk, ami baráti társaságnak előkelő előétel is lehet, ha magunknak készítjük, akkor isteni vacsora, mindössze 10 perc alatt.

keretes kérdőjel

Tudtátok?

A bruschetta név a pane bruscato, vagyis a pirított kenyér kifejezésből származtatható, és leginkább a szegények konyháin volt fellelhető eredetileg. Nem azért ettek előételt, mert az olyan elegáns, hanem egyrészt a kissé megfáradt, már nem igazán friss kenyeret megpirítva, eredetileg csak kis fokhagymával, olívával meglocsolva élvezetes falatokká tették, másrészt ez a kiadós előétel gondoskodott arról is, hogy utána az értékesebb, drágább ételekből kevesebb is elég legyen. Az már az olasz mammák leleménye, hogy később a kertben és az erdőben megtermő, kissé átpirított zöldségekkel is megpakolták.

Az erdei gombák készítésekor nagyon fontos, hogy nem szabad megmosni, mert pillanatok alatt magukba szívják a vizet.

Helyette egy kefével érdemes alaposan átsimogatni, illetve a földes részeket egy késsel eltávolítani.

Jó tudni azt is, hogy nem kell sokáig sütni, gyakorlatilag nyersen is fogyasztható lenne, de persze sütve finomabb, viszont elég neki 4-5 perc. Ennyi, lehet is tálalni!

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Cookta.hu