Egyéb kategória

Miért éppen Alaszka? Nem kérdés többé, ha ezeket a fotókat megnézitek

Ha azt mondom, Alaszka, mi jut az eszetekbe? Valószínűleg ti már nem voltatok a Miért éppen Alaszka? sorozat nagy rajongói, így azt gondolom, hogy inkább a jávorszarvasok, a medvék, az alaszkai indiánok, a hófödte hegységek, a fából készült totemoszlopok jutnak eszetekbe. Nos, hogy kicsit pontosítsuk a képet, hoztam 5 különleges helyszínt egyenesen Alaszkából, amelyeket szívesen megnéznék. Tartsatok velem!

vous - 2017.10.19.
Miért éppen Alaszka? Nem kérdés többé, ha ezeket a fotókat megnézitek

1. Railroad Alaska

Alaszka majdnem 800 kilométeres vasútvonalát 1903-ban kezdték építeni. Minden egyes kilométere tele van kihívással, erővel és emberfeletti küzdelemmel. Ez a vasúthálózat köti össze többek között az alaszkai farmok lakóit a civilizációval, sok esetben az életben maradásukat is jelenti, hiszen a vasúttal sokszor élelem is érkezik az amúgy elzárt területekre. Utasként különböző szakaszok közül választhatunk, attól függően, hogy mit szeretnénk Alaszkából látni.

Rendszeresen utazom Svájcba vonattal, egészen elképesztő az osztrák és svájci hegyek között, a viaduktokon utazni. Azt viszont elképzelni sem tudom, milyen felemelő lehet Alaszkán átutazni akkor, amikor az időjárás gyönyörű. A képek alapján az utazás minden perce varázslatos lehet.

Szóval, ha Alaszkában jártok, a vonatozást ne hagyjátok ki.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha szerettek vonatozni, olvassátok el ezt a cikket is: Ide nem kell hálókocsi! – 3 ámulatba ejtő vonatút Európában

2. Cook Inlet öböl

A James Cook kapitányról elnevezett Cook Inlet arról ismert, hogy csak itt él a fehér delfin, más néven beluga. Az állatot 2008-ban veszélyeztetett fajjá nyilvánították, ma már alig 400 él az óceánban.

Az öblöt egyébként hegyek, vízesések, gleccserek és aktív vulkánok ölelik körül. Jellemző program az idelátogatók részéről a sétarepülés, így mutatja meg az öböl teljes szépségét. Bálnalesre tavasztól őszig érdemes indulni, ebben az időszakban gyakori a fehérfejű rétisas is a környéken.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

3. Alaska Wildlife Conservation Center

Ha szeretitek a vadasparkokat és érdekel benneteket Alaszka élővilága (ki az, akit nem érdekel, komolyan?!), akkor az AWCC ideális hely lehet a számotokra. A látogatók gyalogosan és autóval is bejárhatják a parkot. A parkot üzemeltető nonprofit szervezet célja, hogy Alaszka jelenlegi állatvilágát segítsen megőrizni, megismertesse a látogatókkal a különböző helyi fajokat.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Kenai Fjords Nemzeti Park

A Kenai-félszigeten található nemzeti parkban évente 250 ezer látogató fordul meg, nem véletlen. Ha eddig azt gondoltátok, hogy a természet gyönyörű dolgokat alkotott, akkor Alaszkának ezen a részén valószínűleg az állatokat keresitek majd. Alaszka nemcsak azokat rejti teljesen rabul, akik David Attenborough filmjein nőttek fel. Nézzétek meg a következő fotókat, és ha arra jártok, küldjetek légyszi nekünk is hasonlókat! 

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

5. Alaska Native Heritage Center

Az őslakos indiánok életét bemutató közösségi térben kiállítások, kézművesműhelyek kaptak helyet. Kicsit skanzenszerű az egész épületkomplexum.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

+1 tipp: Never Alone

Ha szeretnétek jobban megismerni az alaszkai őslakosok varázslatos mondavilágát, kezdjetek el játszani a Never Alone (eredeti címen: Kisima Inŋitchuŋa) című játékkal. A mese során megelevenedik az Iñupiat eszkimótörzs ősi története, amelyben hatalmas szerepet kap a természet szeretete és tisztelete. A játékban megszólaló zenéket a munkálatokat felügyelő őslakosok írták, ők voltak azok, akik a történeteket mesélték. A játék nem is angolul, hanem az ő nyelvükön szólal meg.

Objektum doboz

A cikk megjelenését a SKODA KAROQ támogatta.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek