Egyéb kategória

Amikor már nem elég egy nap a 24 óra – 4 jó tanács, ha kiutat kerestek a káoszból

Egyre többször halljuk, hogy a mi generációnk a multitasking korában nő fel. Mindent egyszerre csinálunk, folyamatosan új, megoldásra váró feladatok szakadnak a nyakunkba. Ám ha nem figyeltek oda, ennek nagyon rossz vége is lehet! De vajon van kiút a káoszból?

vous - 2017.10.21.
Amikor már nem elég egy nap a 24 óra – 4 jó tanács, ha kiutat kerestek a káoszból

Biztos veletek is előfordult már, hogy annyi dolgotok volt, hogy csak kapkodtátok a fejeteket, és az örökös stressz és túlhajszoltság miatt egyszercsak eljutottatok egy olyan pontra, ahol úgy éreztétek, hogy nem bírjátok tovább.

Hogy egyszerűen muszáj valamit tenni, mert ki sem láttok a sok teendő közül. 

laptop-iroasztal-photoshop

Le a káosszal! – Így rendszerezhetitek könnyen az életeteket

Bármennyire is élvezzük most a húszas éveink adta szabadságot és azt, hogy nagyjából semmi dolgunk nincsen, azért teendők mégis akadnak. Suli, munka, munka, suli. Teendők, beadandók, leadandók és hasonló apróságok, amiket nehéz fejben tartani. De így is van néhány szuper módszer, amivel rendszerezhetitek az életeteket.

Arról már írtam nektek, hogy a kimerültség komoly dolog, és érdemes tényleg odafigyelni rá, hiszen az egészségetek a tét. De emellett a megelőzés is fontos, mert nem elég akkor kapcsolni, ha már megtörtént a baj, sokkal egyszerűbb, ha már eleve odafigyeltek arra, hogy rendszert vigyetek az életetekbe, és ne vállaljátok túl magatokat. Mert oké, vannak olyan időszakok, amikor több gond is a nyakatokba szakad, végzős egyetemistaként én is átérzem a helyzetet, higgyétek el!

Épp ezért hoztam egy pár életmentő tippet, amelyek nekem segítenek átvészelni a nehéz időszakokat, és talán nektek is hasznosak lesznek.

1. Rend a lelke mindennek

Először is, érdemes egy kis rendszert vinni az életetekbe, ám ezt gyakran könnyebb mondani, mint kivitelezni. Egy határidőnapló beszerzése kulcsfontosságú, de nálam például az is bevált, ha este, lefekvés előtt átgondolom, hogy mik a terveim másnapra, hogy kellene csinálni, hogy minden beleférjen. Ha úgy érzitek, nagyon szoros a beosztásotok, akkor nem árt újraszervezni a dolgot, így megspóroltok magatoknak egy jó kis idegbajt és sok-sok felesleges stresszt.

Forrás:
Pexels.com

2. Mozduljatok meg

Tudom, hogy egy hosszú és fárasztó nap után valószínűleg a sportolás az utolsó dolog, amire vágytok, de ne dőljetek be ennek! Higgyétek el, hogy egy kis mozgás segít még a legkétségbeejtőbb helyzetekben is, és újult erővel tölt el benneteket. Plusz segít, hogy levezessétek a felgyűlt feszkót, szóval mindenképp jól jártok. Ha más nem, egy gyors jógát vagy egy kis kocogást mindenképp iktassatok be.

Vagy nézzétek meg, milyen szuper gyakorlatokat mutat be Nóri. Kattanjatok rá a #nóriedz hashtagre!

3. Feltöltődés zenével

A kedvenc dalaitok is segíthetnek, hogy rendet tegyetek a fejetekben, hiszen így kicsit kikapcsolódtok, de közben azért a gondolkodásra is jut idő. Velem például rendszeresen előfordul, hogy ha úgy érzem, nem bírom tovább, csak bedugom a fülest és elmegyek sétálni egy kicsit, és rendszerint mire visszaérek, sokkal nyugodtabb vagyok, és néha szinte észrevétlenül meg is születik a megoldás, hogy merre van a kiút a körülöttem lévő káoszból.

Forrás:
Depositphotos

4. „Kötelező” szórakozás

Mindenki tudja, hogy a barátokkal töltött idő fontos, de ha ki sem láttok a teendőkből, akkor valószínűleg nem egy csajos este az első dolog, ami eszetekbe jut. Pedig mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, szóval még ha rengeteg dolgotok van, akkor se felejtsetek el beiktatni egy pár óra pihenőt, amikor a hobbitoknak hódoltok vagy a csajokkal találkoztok. Tekintsetek erre úgy, mint egy újabb kipipálásra váró pont a határidőnaplótokban.

5. Nyomjátok meg a stopgombot

Ezt a szabályt talán a legnehezebb betartani, de a leghasznosabb is egyben: ismerjétek meg a határaitokat, és tanuljatok meg néha nemet mondani! Ha tudjátok, hogy nem fog menni az a pluszfeladat a melóban, akkor ne vállaljátok el csak azért, hogy szerezzetek egy jó pontot, mert hosszú távon nagyon nem éri meg. Persze néha el kell menni a végletekig, hogy szép lassan rájöjjetek arra, mi az ami belefér még nektek, de egy idő után menni fog ez is.

Szóval nem is ígérek csodákat, de az az egy biztos: ha úgy érzitek, nem látjátok a fényt az alagút végén, mert mindjárt megőrültök a sok teendő és a túlhajszoltság miatt, akkor érdemes elgondolkoznotok:

vajon tényleg megéri ez nektek?

Győri Zsófia Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

8 óra munka, 8 óra pihenés… – de hol van akkor a szórakozás?

Vannak, akik napi nyolc órát dolgoznak, de ez manapság már elég ritka, hiszen sokszor kénytelenek vagyunk hazavinni a munkát. Legtöbbünk tehát túlórázik, de vannak olyanok is, akik önként – és dalolva – vállalják a hosszú műszakokat. Feltettünk öt kérdést öt különböző szakmájú személynek, hogy megtudjuk, hogyan lehet ezt bírni, és hogy mennyire változtatta meg a munkájuk az életük, és hogy milyen hatással van mindez a családi életükre.

A folytatásért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek