Egyéb kategória

A legötletesebb tökdekorációk egy helyen

Közeledik a halloween, vagy ha úgy tetszik, a halottak napja. Vagyis éppen ideje, hogy hangulatos, őszi dekorációba öltöztessük az otthonunkat. És hát mi lenne erre alkalmasabb eszköz, mint az óriási, mesés színű tökök, amit nyilván érdemes faragni, de akár festeni, dekupázsolni, és más egyéb módon is fel lehet turbózni. Mielőtt sokan óriási hőzöngésbe kezdenétek, elárulom, hogy a tökfaragás nem csak angolszász és amerikai hagyomány, sőt ötleteket is adok arra, hogyan díszíthetitek a tököket.

vous - 2017.10.22.
A legötletesebb tökdekorációk egy helyen

„Fénylik, mint a Salamon töke”

Sokan nem tudják, de Magyarországon is hagyományai vannak a töklámpásoknak. Az első erről szóló történet pedig Salamontól, Árpád-házi királyunktól származik. A sztori röviden a következő: 1081-ben Salamon és László trónviszályban álltak, Salamon mégis elismerte őt királyként, hiszen cserébe megtarthatta királyi címét, és udvartartást is kapott Lászlótól. Azonban folyamatosan terveket szőtt a trón visszaszerzése céljából, így László a Visegrádi toronyba záratta őt. Hogy éjszaka is szemmel tudják tartani a rabot, töklámpásokkal világították ki azt, amik viszont a Duna vizén hajózóknak is támpontként szolgáltak. Vagyis nemcsak a mondás, de hazánkban az első világító, faragott tökök is ebből a történetből származhatnak.

halloween

Egy részeges férfinak köszönhetjük a halloween kedvenc kiegészítőjét

Töklámpás, cukorkák, csontvázak, denevérek, fákról lógó vécépapírok, na meg persze Amerika. Csak néhány dolog, ami a halloweenról eszünkbe jut, miközben ennek az ünnepnek körülbelül annyi köze van Amerikához, mint nekünk magyaroknak. Szóval nem sok. Az elmúlt években mégis sokan „ünnepelik” itthon is, még ha nem is teljesen abban a formában, ahogyan hagyományosan tették elődeink.

A most következő tökök ugyan nem mind világítanak, ellenben igazi őszi hangulatot csempésznek az otthonunkba az ünnepekre.

Jó inspirálódást!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

tök tökfaragás

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik!

Ha idén ti is szívesen nekiállnátok egy jó kis tökfaragásnak, mutatok egy nagyon dekoratív, egyszerű és kissé újragondolt változatot. Ha nem a tipikus halloweeni mécseses verziót készítenétek el, hanem ennél valamivel izgalmasabb, újszerűbb és elegánsabb megoldásra vágytok, ezt csináljátok utánam!

Ajánlott cikkek