Egyéb kategória

Egy könyv, amit minden gyereknek látnia kell – és két másik Föld-mentő ötlet

Ha így haladunk, bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe. Nagyjából ezt gondolom, amikor belenézek a saját szemetesünkbe is, miután végignéztem néhány dokumentumfilmet. Nekünk át kell szokni, újra kell tanulni a szokásainkat. A gyerekeinket viszont már most megtaníthatjuk arra, hogy miért rossz a műanyag. Velük együtt pedig mi is okosodhatunk.

vous - 2017.10.24.
Egy könyv, amit minden gyereknek látnia kell – és két másik Föld-mentő ötlet

Azt tudjátok, mennyire fontos nekem a fenntartható és etikus divat. Ezzel együtt az életem számtalan más területén is egyre érzékenyebb vagyok a környezettel kapcsolatos problémákra, zavar a túl sok szemét, a túl sok műanyag. A környezetet számtalan módon védhetjük. A Kickstarteren számtalan olyan ötletet támogathattok, amelynek fontos célja a környezetvédelem.

Magyar gyerekkönyv a műanyag-szennyezésről

Nagy kedvenceim azok a „mesekönyvek”, amelyek edukálnak, érzékenyítenek, felvilágosítanak. Nem is konkrétan mesekönyvek ezek, hiszen sokszor túl direktek, és nem is olyan mesés a téma, amiről szó van bennük. Mégis azt gondolom, szükség van ezekre az esti olvasmányokra is, és nem csak a gyerekeknek.

A Planet ERATH (nem, nem elírás) gyerekkönyv egyszerre mesél el egy történetet, miközben tele van a gyerekek számára feldolgozható hiteles információkkal a környezetterhelésről, a műanyagszennyezésről, és megoldásokat is kínál arra, hogyan csökkenthetjük a műanyagszemetet. A könyvben olyan játékos feladatokat is találhattok majd, amelyek a hétköznapi szituációkban mutatják a helyes utat.

Az 5–10 éveseknek szóló könyv évek komoly munkájának eredménye, amely már csak arra vár, hogy megvalósulhasson. Akár 5 dollár adománnyal is hozzájárulhattok a megjelenéshez. A könyv először angol nyelven jelenik meg, de magyar kiadásra is számítani lehet. És még valami: addig nem vonják le a pénzt, amíg nem jön össze a teljes összeg.

Bővebben a projektről itt olvashattok, és a linken adományozhattok is.

Forrás:
Kickstarter.com
Felkiáltójel

Mi az a Kickstarter?

A Kickstarter egy olyan gyűjtőoldal, amelyre feltölthettek egy projektet, és pénzt gyűjthettek rá a közösségtől. Emellett persze nagyon jó reklámfelület is.

Ha nem is gyűlik össze a teljes összeg, akkor is lehet, hogy valaki felfigyel rátok. Szóval ha van egy jó ötletetek, készítettetek hozzá videót vagy illusztrációt, összeállítottátok a támogatói csomagokat, kitaláltátok, mennyi pénzre van szükségetek a megvalósításhoz, akkor indulhat a kampány. Ha a megadott időpontig összegyűlik a megnevezett összeg, a Kickstarter levonja belőle a részét, ti pedig nekiláthattok a megvalósításnak.

A Kickstarter az elmúlt években ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött (nagyon optimista) reményeket, de sok-sok kis projekt tényleg megvalósult.

Könyv, orángutánok, pálmaolaj

Könyves projektből bőven találhattok amúgy a Kickstarteren megvalósulásra váró ötleteket. Az olajpálma-túltermelés káros hatásairól már olvashattatok a VOUS-n, amikor a Felelős Gasztrohős alapítvánnyal beszélgettünk. Leysa Henderson kampánya egy öko-kalandkönyv megvalósítására épül, amely az esőerdők élővilágával, az orángutánok egyre csökkenő élőhelyével foglalkozik. Bővebben itt olvashattok róla.

Szemétpatakok és szemétfolyók Guatemalában

A könyvek mellett a természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmek is keresnek adományozókat. Egy kis kutatómunka után megtaláltam a kedvencemet: a Disposable Addiction munkacímű dokumentumfilm Guatemala lakosai, aktivistái és fejlesztői harcát mutatja be a tisztább jövőért.

Az egyszer használható, eldobható műanyag ugyanis óriási problémát okoz az országnak és a városnak.

Minden guatemalai lakos (16 millióan vannak jelenleg) naponta közel fél kiló szemetet termel, ez 17 milliárd kiló évente, amelynek 85%-a kommunális hulladék, azaz nem kerül feldolgozásra és újrahasznosításra. A dokumentumfilm megvalósulását itt támogathatjátok.

Objektum doboz

Azt hiszitek kidobjátok, devalójában megeszitek - A nagy műanyagpara

Állatok, akik miattunk pusztulnak el, és ha így folytatjuk, mi sem járunk majd jobban!

Ennétek műanyag kupakokat és zacskókat, egyéb nem lebomló hulladékokat? Kizárt! Akkor már csak egy kérdésem maradt: miért gondolja bárki, hogy az állatok emésztésének jót tesznek? Persze ha nem is tudatosan szemetelünk – és ezalatt nem arra gondolok, hogy direkt eldobjuk a természetben, khmm… –, elképesztő mennyiségű hulladékot termelünk, ami nemritkán a folyókban, tengerekben, óceánokban végzi.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek