Egyéb kategória

A varázsgyökér, amivel nem árt vigyázni – Ismeritek a mandragórát?

A halloween népszerűsödésével és a Harry Potter sikerével előkerült egy elfeledett növény, a mandragóra, amelynek a neve ugyan szép, a hozzá kapcsolódó legendák, sztorik és ábrázolások pedig viccesek, de ugyancsak boszorkányos tulajdonságokkal bír.

vous - 2017.10.27.
A varázsgyökér, amivel nem árt vigyázni – Ismeritek a mandragórát?

Az ókortól fogva használták ezt a furcsa növényt, elsősorban a gyökerét, ami erősre és nagyra nő, és az emberi testre – karokkal és lábakkal – hasonlít szerteágazó gyökere. Ördögi, boszorkányos hatóanyagai miatt szövődött körülötte számtalan legenda és hiedelem, a mandragóra – vagy más, népiesebb nevein varázsgyökér, ördögalma, boszorkánygyökér – azonban egy mérgező, hallucinogén anyagokat tartalmazó növény, amelynek mind gyökere, mind termése, de még a levelei is veszélyesek.

Pontosan hallucinogén hatása miatt vált boszorkánykellékké, és sok feljegyzés igazolja, hogy apróra vágva borba áztatták fűszerekkel, és ezt használták altató, kábító, fájdalomcsillapítószerként, vagy épp afrodiziákumként.

A gyökérzet emberalakra emlékeztető formája és ördögi hatásai miatt ténylegesen a sátánhoz és földöntúli rossz erőkhöz kapcsolták, és olyan hiedelmek kapcsolódtak hozzá, hogy félelmetes sikítást hallat, amikor kihúzzák a földből.

600

Humbug az egész? Próbáljátok ki szerelmibájital-receptünket!

Szerelmi bűbájok mindig is léteztek, van, aki hisz bennük, és van, aki nem. Van, aki a gyakorlatban tesz, illetve tett azért, hogy megszerezze a hőn áhított férfit. Évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt a nők varázserejű italokat és ételeket készítettek, szerelmi, szív- vagy gyertyamágiát vetettek be a cél érdekében. Napjainkban sincs ez másképp, épp csak nem ezekkel a technikákkal próbálkozunk, de miért is ne tehetnénk egy kísérletet mi is ezekkel, ha ősanyáinknak bevált? A folytatást keressétek ITT

Tudtátok?

  • Érdekesség, hogy a mandragóra a burgonyafélék családjába tartozik – de se pürét, se csipszet ne készítsünk belőle!
  • Feltehetően Shakespeare is ismerhette a mandragóra hatásait, Júlia tetszhalála és Macbeth őrülete is a mandragórának köszönhető a költőóriás szövegei szerint.

A cikk itt még nem ért véget! Ha kíváncsiak vagytok további érdekességekre, irány a Cookta oldala

Ajánlott cikkek