Nem diéta, életszemlélet: hódít a clean eating

Nem diéta, életszemlélet: hódít a clean eating

A különféle diéták mindig is divatosak voltak, és amióta az egészséges életmód és a gasztronómia is egyre inkább a fókuszba kerül, szaporodnak a különféle irányzatok: mi a trendi, mi a legjobb, mitől leszünk fittek, karcsúak, boldogok, szépek. A clean eating egy kicsit más – nem diéta, hanem szemlélet, és a Google idei gasztronómiai keresési listáján a top 3-ban van –, vagyis ugyancsak foglalkoztatja az embereket.

A tiszta táplálkozás, vagyis a clean eating ugyancsak megosztó jelenség. Vannak, akik támadják, mondván, hogy kirekesztő, mert senki nem eszik piszkos vagy tisztátalan ételt, mindennek megvan a helye az étrendben, és ez is csak egyfajta hóbort, divat, trend, olyan dolog, ami tévútra viszi az embereket. Meg hogy nincs definíciója a tiszta ételnek. Tény, hogy ezt is lehet túlzásba vinni, de az alapok nagyon rokonszenvesek, és nem diétát jelent, hanem kulcsot az egészséges életmódhoz, ami nem merül ki az étkezésben, hanem szorosan kapcsolódik a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz, valahogy egy egész szemléletet jelent, teljesen más szintre emeli a mindennapokat.

Mi a clean eating?

A clean eating nem tilt, csak javasol. Minél természetesebb, nem feldolgozott, nem finomított alapanyagokat – ha lehet, akkor csomagolásmentesen –, sok zöldséget és gyümölcsöt és kevesebb húst, lehetőleg finomítatlan gabonákkal kombinálva. Ezt még annyival finomítva, hogy ha lehet, akkor helyi forrásból szerezzük be és otthon készítsük el, ne pedig a világ másik feléből importált alapanyagokat használva. Ez az alap, ami – ha végiggondoljuk – a nagyanyáink konyhája, vagyis a századelő vidéki konyhája. 

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!