boldogság öröm napsütés

Télen is tele D-vitaminnal: így pótoljátok természetesen

A D-vitamin sokkal fontosabb, mint sokáig hittük, legalábbis erről árulkodnak a legújabb tudományos kutatások. Legjobb forrása a napfény, vagyis a napfény hatására a szervezetünk maga termeli meg, na de a szürke télben erre esély sincs. Pótolni pedig mindenképpen érdemes, és ha lehet, akkor természetesen!

Gyereknek és felnőttnek ugyanúgy fontos, sőt a nőknek kiemelten, mert a D-vitamin felel a csontok egészségéért. A fejlődő szervezet esetén a megfelelő növekedés és erősödés miatt kiemelten fontos, a későbbiekben pedig a megfelelő csontsűrűség megtartásáért és a nőket főképp érintő csontritkulás okán. 

600

Jó tudni!

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így csak akkor képes felszívódni és kifejteni jótékony hatását, ha olajjal vagy más zsiradékkal jut a szervezetbe. Ez ételek esetében megoldható, sőt némely D-vitamin önmagában is tartalmaz elég zsiradékot, ahogy az mindjárt kiderül. A D-vitamin a hőkezeléssel nem tűnik el az ételből, megmarad, így nem szempont, hogy nyers étellel jusson a szervezetünkbe.

Miben játszik fontos szerepet a D-vitamin?

  • az immunrendszer erősítésében – fertőző betegségek, influenza esetén
  • Szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a vékonybélből
  • Gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről
  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
  • Segíti a szív- és érrendszer munkáját
  • Csökkenti a depresszió kialakulását
  • Egyes rákbetegségek megelőzését segíti

A cikk itt még nem ért véget, a folytatáért kattintsatok a Cookta oldalára!

Lazac D-vitamin
Forrás:
Depositphotos