Egyéb kategória

Ez történik a testetekben, amikor kólát isztok

1886-ban, amikor John Pemberton gyógyszerész feltalálta a Coca-Colát, Amerikában úgy gondolták, a szénsavas italok használnak az egészségnek, a kólát pedig többek között emésztési zavarokra, migrénre és impotenciára is ajánlották. Ma a világ egyik legnépszerűbb itala, de valamiért nem az egészség az első szó, ami eszünkbe jut róla… Mi is történik a szervezetünkbe, ha megiszunk egy kólát?

vous - 2017.11.19.
Ez történik a testetekben, amikor kólát isztok

A Wake Up World készített egy videót, amelyben bemutatják, mi zajlik le 60 perc alatt a testünkben, ha megkínáljuk egy 0,33-as dobozos kólával.

10 perc

Az első 10 percben kb. tíz teáskanálnyi cukorral sokkoljuk a szervezetünket. Normális esetben ettől azonnal hánynunk kellene, de az italban lévő foszforsav meggátolja, hogy a cukor teljes mértékben kifejtse a hatását.

Objektum doboz

20 perc

20 perc elteltével a vércukorszintünk ugrásszerűen megemelkedik, a szervezetünk pedig nagy mennyiségben termeli az inzulint. A máj elkezdi zsírrá alakítani a cukrot.

Objektum doboz

40 perc

A fogyasztás után 40 perccel a koffein beépül a szervezetünkbe, a pupilláink kitágulnak, megemelkedik a vérnyomásunk. A koffein az agyban lévő adenozin receptorokat is blokkolja, így meggátolja, hogy elálmosodjunk.

Objektum doboz

45 perc

45 perc kell ahhoz, hogy a testünk fokozza a dopamin termelését, stimulálva ezzel az agy jutalomközpontját, így növelve a boldogságérzetet. A heroin is hasonló elven működik.

Objektum doboz

60 perc

Egy óra elteltével vizelési inger jelentkezik, az üdítőben található vízmennyiséggel együtt pedig a csontok egészsége számára fontos kalcium, magnézium, nátrium és a cink is távozik a szervezetből. A vércukrunk gyorsan visszaesik, és újra fáradtnak érezzük magunkat.

És az egész kezdődik elölről…

Ti milyen gyakran isztok kólát?

Ajánlott cikkek