Egyéb kategória

Fekete fogakkal kampányolnak a hófehér mosolyért – Mindent a szenes fogfehérítésről

Amikor az 1980-as évek végén egy zseniális marketingszakember kitalálta, hogy dobjanak piacra egy olyan forgkrémet, amely vakítóan fehérré varázsolja a fogakat, beindult egy olyan gépezet, amelyre ma már számtalan szolgáltatás épül, és márkák százai keresnek vele nagyon (NAGYON) sokat. Pedig azt valahol mindenki sejti, hogy a fogak színe genetikailag meghatározott, függ az életkortól, és csak részben függ attól, milyen életmódot folytatunk.

vous - 2017.11.22.
Fekete fogakkal kampányolnak a hófehér mosolyért – Mindent a szenes fogfehérítésről

Miért szeretne fehérebb fogakat, nem olyan színű a csontja!

– szólt a fogorvosom, amikor azon keseregtem egy másodpercre, hogy miért nem lehet hollywoodi a mosolyom. Ő nem híve annak, hogy vakítóan fehéret varázsoljon abból, ami alapjáraton nem fehér, nem szeretné roncsolni a fog felszínét, és türelmes magyarázatával engem is meggyőzött arról, hogy a fog túlzott fehérítése azért nem annyira jó móka, mint amennyire annak tűnik.

Akkor most lehet vakítóan ragyogó?

Fogunk természetes színe leginkább attól függ, hogy mennyire látszódik át a fogzománc alatt a sárgás árnyalatú dentin. A dentin színét meghatározhatja a genetika mellett az is, hogy az anyaméhben milyen tápanyagokhoz jutottunk hozzá, mennyi vitaminhoz, illetve óvodás korban ettünk-e például fluoridtablettát (és ha igen, túladagoltuk, vagy sem.)

Ahogy telnek az évek, úgy vékonyodik, kopik el a fogzománc, úgy lesznek egyre sárgábbak (vagyis kevésbé vakítóan fehérek) a fogaink. De nemcsak ez játszik közre, hiszen az életmódunk is befolyásolja a fogak árnyalatát. Nem mindegy, mennyit iszunk vagy eszünk

  • teából,
  • kávéból,
  • csokoládéból,
  • kólából,
  • vörösborból,
  • bizonyos gyümölcsökből és zöldségekből (például cékla, szeder, áfonya),
  • egyéb savas élelmiszerből,
  • milyen az ivóvíz, amit rendszeresen fogyasztunk,
  • vagy mennyit dohányzunk.

A fogaink felszíne nem egyenletes, így a sötét színű ételek és italok nyomait nehéz eltávolítani fogkefével, de ha ezek mennyiségét csökkentjük vagy helyettesítjük, akkor a fog felszínén kialakuló barnás foltok egy idő után halványodni fognak.

Próbáljátok ki a fekete teát tejjel, a kávé után igyatok egy pohár vizet,a vörösbor helyett igyatok fehéret. Ha mindenképp maradni szeretnétek az eredeti verziónál (aki vörösbort akar inni, az nyilván vörösbort akar inni), akkor evés-ivás után igyatok egy pohár vizet.

Arra is érdemes figyelni, hogy vajon valóban a fog felszíne színeződött-e el, vagy a dentin. Az előbbit egy ideig könnyebb kezelni, a húszas éveinkben járva tényleg vakító fehér lehet a fogzománc. Az utóbbira jó odafigyelni, mert fog- és egyéb betegségek jele lehet.

Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Egyre többen gondolkodnak el azon – legalábbis nekem úgy tűnik –, hogy milyen tisztító- és szépségápolási szerekkel veszik körbe magukat nap mint nap. Éppen ideje, hiszen ezek a szintetikus „vegyszerek” a szervezetünkbe jutva nyilván nem tesznek jót rövid, és pláne nem hosszú távon. De akkor azt, hogy mivel mosunk fogat, miért hagyjuk figyelmen kívül?

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

A fogfehérítésnek ma már számtalan verziója van, a technika folyamatosan fejlődik. Az „ősi” módszerek, mint a szódabikarbónás vagy a sós dörzsölés időről időre újra előkerülnek. A fogorvosok szerint ezek a módszerek rövidtávon hatásosak ugyan, de érdemes belegondolni, mennyire károsítják a fog felszínét. A fogkrémek nagy része csak a marketingnek köszönheti a sikerét, nem véletlenül vannak tele a rendelők méregdrága, csúcstechnológiás fogfehérítő eszközökkel.

Az új technológiák mellett az utóbbi időben egy régi-új módszer is újra reneszánszát éli: az aktív szenes fogfehérítésért őrült meg az internet az utóbbi időben.

Az aktív szén 100%-ban természetes szer, amelyet gyerekorotokból ismerhettek, hiszen hasmenés, gyomorfájás, hasfeszülés, enyhébb ételmérgezés esetén mindig előkerült. Gyógyító hatása annak köszönhető, hogy nagyon jól megköti felületén az idegen anyagokat. És amilyen kicsinek tűnik, a felülete valójában nagyon nagy, hiszen rendkívül sok pórust tartalmaz. Az aktív szén felhasználása nagyon széles, a drogok és mérgező anyagok semlegesítésétől kezdve a csípések enyhítésén át a bőr és a fogak tisztításáig alkalmazzák.

A szénnek nincs íze, szaga, csak a látvány bizarr, viszont a hatása szinte azonnal látható.

Forrás:
instagram

Mi a rövidtávú tapasztalat?

„Nagyjából fél éve láttam először ezt a terméket. Az Instagramon nagyon népszerű, rengeteg hazai híres ember promózta és promózza a mai napig. Utána olvastam, és egy akció alkalmával megrendeltem. Nem fogkrém helyett, hanem amellett használtam, vettem egy külön fogkefét hozzá, mivel befogja a sörtéket és nem túl esztétikus utána. Minden fogmosás után ezzel a fekete porral is megmostam a fogam.

A megdöbbentő az volt, hogy már az első alkalom után láttam az eredményt – ez most nagyon promósan hangzik, de így volt, magam is meglepődtem.

Nagyjából három hétig használtam napi rendszerességgel. Pusztán lustaságból hagytam abba, mert így a fogmosás dupla annyi időt vett igénybe, én pedig ezt meguntam. A tudat nyugtat, hogy ott van a polcon, és ha fehérebb fogakat szeretnék, elég egyszer használnom. Nekem bevált, bár az ára nem túl baráti” – osztotta meg a tapasztalatait szerkesztőnk, Emcsi.

Mi a hosszú távú tapasztalat?

Sajnos erről sokkal kevesebb videót találni a Gyakorikérdések.hu után a második legfontosabb információs csatornán, a YouTube-on. Ahogy az a só és a szódabikarbóna esetén is felmerült, a szén sem olyan kíméletes a fogakhoz, mint elsőre gondolnánk. Dr. Wendy például ellene kampányol teljesen érthető okokból.

Objektum doboz

Ti használtok fogfehérítő termékeket? Mi a tapasztalatotok?

Fehér fogak és méregtelenítés olajos szájöblítéssel – ismerjétek meg ezt a régi-új módszert!

Fehér fogak és méregtelenítés olajos szájöblítéssel – ismerjétek meg ezt a régi-új módszert!

Az egész döbbenetem egy videóval kezdődött, amikor az egyik kedvenc bloggerem bemutatta, hogyan és miért öblöget minden reggel (!) húsz percen keresztül (!!!) egy teáskanálnyi kókuszolajjal.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek