Egyéb kategória

„Milyen király lenne, ha divatba jönne a símaszk!” – Öltözködési tippek alaszkai hideg ellen

Nem kell egészen Alaszkáig utazni ahhoz, hogy télen jégcsappá fagyva álldogáljunk a buszmegállóban, vacogva jussunk el a buszmegállótól a munkahelyünkre, és dideregve közlekedjünk folyamatosan. Az oké, hogy huszonöt éves kor fölött nem közlekedünk kilógó derékkal, csupasz bokával, de azért ennél többre van szükség, ha szeretnénk átvészelni a leghidegebb hónapokat.

vous - 2017.11.27.
„Milyen király lenne, ha divatba jönne a símaszk!” – Öltözködési tippek alaszkai hideg ellen

Ha a trendeket nézzük, azok egy ideje nem kedveznek a fázósabbaknak: volt idő, amikor a csípőnadrágból lógott ki a derekunk. Aztán jöttek a derekat nem takaró kabátok. Egy ideje hódít a bokavillantás is – télen, nyáron.

Azért ne higgyetek a divatbloggereknek, akiktől szívesen inspirálódunk, mert a legtöbb csak úgynevezett inspirációs szett, azaz eltér a hétköznapi viselettől.

A divat és a praktikum gyakran rendkívül távol állnak egymástól, amit a divatbemutatókon bemutatott ruhaköltemények példáznak a legjobban.

Mégis, ilyenkor fontosnak tartom elmondani, hogy a divat is egy művészeti ág, így ezek a darabok gyakran nem a hétköznapi nőknek készülnek, akik a BKV-ra rohannak, és egy ruhában kell megoldaniuk egy 8-10 órás munkanapot és az utána következő esti programokat” – nyilatkozta korábbi cikkünkben Lángi Dorka divatblogger, aki szerint egy vastagabb harisnyával, melegebb pulcsival is csodát lehet művelni, azaz lehetünk melegen felöltözve is stílusosak.

Forrás:
Youtube

Na, persze, ehhez azért szükség van néhány megfelelő ruhadarabra is, különben könnyen válhatunk Michelin-babává. A szerkesztőségben többen is nagyon fázósak vagyunk, így megvannak a saját már jól bevált tippjeink arra,

hogyan éljük túl az alaszkai időjárást Magyarországon.

Fotósunk, Dóri nagyon rosszul viseli a hideg, jeges szelet. Tudjátok, azt, amelyik képes átfújni a legellenállóbb ruhadarabokon is.

„Én a réteges öltözködésre esküszöm! Ha felveszek a nadrág alá egy harisnyát vagy leggingset, plusz két zoknit, a kabát alá pedig még három réteget, akkor van rá esély, hogy túlélem. És persze sapka, sál!” – mondja.

Viola a puha és meleg lepedősálakban hisz, amelyeket mesterien ki lehet használni télen.

„Meg lehet kötni úgy, hogy ne csak a nyakat, hanem a teljes felsőtestet melegítsék a kabát felett. Ha meg nagyon fázom napközben, akkor takaróként használom őket. Egyébként tavaly gondoltunk arra, milyen király lenne, ha divatba jönne utcára a símaszk, mert az arcunkkal annyira nem lehet semmit sem kezdeni télen, amikor csípős hideg van.”

Másik fotósunk, Zsófi egész fegyverarzenállal rendelkezik a téli hideg elleni harcban.

„Bundabugyi, vastag harisnya a gatya alá, dupla zokni (vagy azok a vastag csúnya karácsonyi zoknik, abból egy is elég:), derékmelegítő, polárpulcsi, alá rövid ujjú, alá ujjatlan. És esetleg még egy kardigán is a kabát alá, ha bicóval vagyok.

Szóval szkafander.”

Forrás:
Depositphotos

A legideálisabb (és nem legdivatosabb) esetben a téli öltözködés a következő rétegekből áll:

  • Aláöltözet: tartsa melegen a testet, vezesse kifele az izzadságot.
  • Szigetelő öltözet: polár/thermo anyagból, ma már készülnek olyan leggingsek, amelyeket thermo anyaggal béleltek. Az igazán fázósak ezt viselhetik a hétköznapi nadrágjuk alatt.
  • Szél- és csapadékvédő öltözet: olyan télikabát, amelyiken nem fúj át a szél, és nem ázik át, magasan fel lehet gombolni, van kapucnija, amely nem csak a fejünket, a nyakunkat is védi a széltől és a hidegtől.
  • Sapka: takarja a fejet és a fület is.
  • Kesztyű: lehetőleg ötujjas, bélelt.
  • Meleg zokni: érdemes olyan anyagból választani, amelyik nem tartja meg az izzadságot, hanem elvezeti azt.
  • Lábbeli: lehetőleg vízálló és bélelt, vagy vegyetek bele bundázott talpbetétet.
  • Egyéb kiegészítők: például létezik olyan eltörhető pálcika, amely hőt ad le, és a zokniba lehet tenni.

Ha megtehetitek, legyen nálatok vagy a munkahelyeteken télen váltás a zokniból, aláöltözőből, fehérneműből.
Érdemes a hűvös hónapokban váltócipőt is a munkahelyeteken tartani, ha megoldható.

Van még más tippetek is? Osszátok meg velünk, fázósokkal!

Ajánlott cikkek