Egyéb kategória

Szexi fehérneműk környezettudatos nőknek (is)

Nektek mi a fontos akkor, amikor fehéneműt vásároltok? Oké, legyen kényelmes. Szeresse a bőrötök. De vajon belegondoltok abba is, hogy milyen anyagból készül a fehérnemű? Vagy hogy kik készítik, és hol? Vagy hogy mi történik vele, amikor kikerül a szemétre? Egyáltalán mennyi idő alatt használódik el? Tudatos vásárlóként nem csak annyi lebeg az orrunk előtt, hogy legyen egy szexi, de kényelmes melltartónk vagy bugyink. Olyan márkákat gyűjtöttem össze, amelyek egyszerre odafigyelnek a környezetre, de a termékeik kifejezetten szexisek is.

vous - 2017.12.08.
Szexi fehérneműk környezettudatos nőknek (is)

Van egy blogom, ahol a fenntartható divat, a tudatos vásárlás a téma. Nemrég ott jelent meg egy cikk, amelyben olyan hazai és külföldi márkákat gyűjtöttem össze, ahonnan szívesen vásárolnék fehérneműt. A tudatos vásárlás azzal kezdődik, hogy ismerjük önmagunkat, a testünket, a stílusunkat, a színeinket, az életmódunkat. Tudni kell, mit keresünk egy adott ruhadarabban, miért szeretnénk megvásárolni azt. Néha elég csak annyi, hogy beleszerettünk (az esetek kis százalékában történjen így), néha komoly szempontrendszernek kell állnia a döntés mögött.

Milyen szempontok szerint vásárolok fehérneműt?

Tudatosan vásárolni azt jelenti, hogy igyekszünk sok-sok szempontot felsorolni, ezeket átgondolni és priorizálni. Ha kell, meghúzni a határt. Mindenkinek más a szempontrendszere, ráadásul a tudatosság folyamatos tanulást is jelent a vásárló részéről, így bizonyos szempontok változhatnak egy-egy új információ miatt. De akkor is, ha például más életszakaszba érünk.

Számomra ezek a szempontok a legfontosabbak a fehérneművel kapcsolatban:

  • Kényelem.
  • Alapanyag. (Egyre inkább fontos, hogy ne legyen a környezetre káros az előállítása, minimálisan terhelje a környezetet.)
  • Dizájn. (Mindenkinek más tetszik, így nem írom le, hogy legyen ilyen vagy olyan színű, ilyen vagy olyan formájú.)
  • Magyarországon készüljön, lehessen kommunikálni a márkával.
  • Ha nem Magyarországon, akkor az EU-ban készüljön, lehetőleg minél közelebb hozzánk.
  • Jó állapotban legyen. (Nem vetem meg a turizást sem. Mivel végre tudom a helyes melltartóméretemet, ezért először turiban beszerzett fehérneművel tesztelem a vadonatúj érzést.)

Fenntartható és etikus szellemben alkotó fehérneműmárkák

A blogon több márkát is kiemeltem, ebben a cikkben továbbiakat is gyűjtöttem melléjük.

Between – a magyar

„A Between fehérneműk kis szériás gyártással jönnek létre, varrónő bevonásával – osztotta meg velem a márka tervezője, Szabó Csilla. – Az anyagbeszerzés, kutatás, szabásminta-készítés, kísérletezés és a mintadarab levarrása az én feladatom, a kész terméket varrónő állítja elő Budapesten. Tehát összesen ketten veszünk részt egy fehérnemű megalkotásában. Alapanyagokat tekintve rugalmas anyagokkal szeretek dolgozni, hogy kényelmesebb legyen viselni, és ne legyen annyira kötött a mérete. A minőség nagyon fontos számomra, de nem a természetes anyagok használata az, amivel hangsúlyt fektetek erre.”

Woron – a dán, amit Magyarországon varrnak

Egy dán testvérpár, Arina és Anya Woron közös márkája a vezetéknevükre hallgató brand. Olyan fehérneműmárkát szerettek volna létrehozni, amelynek darabjairól elsőnek az jut eszünkbe, hogy bárcsak viselnénk már, és az utolsó gondolat velük kapcsolatban az, hogy végre levehessük őket a nap végén. A kényelem mellett a nőiesség és a fenntarthatóság is kiemelt szempont volt a számukra. A Woron vegán, állattesztektől mentes, slow fashion márka. A mosózsákok 100% organikus pamuból készülnek. A fehérneműk alapanyaga modál. (A modálszálakat bükkfából nyert cellulózból vegyi úton állítják elő.)

És most figyeljetek!

A márka Magyarországon gyártat egy családi vállalkozásnál. A műhely OEKO-TEX® minősítéssel rendelkezik jelenleg. A mosózsákok egy indiai családi manufaktúrából érkeznek.

Harlow and Fox – vintage-szerelem

2011-ben alapították ezt a nagyon elegáns, nőies, kicsit vintage-hangulatú márkát. Leanna Williams kreatívigazgató és tervező olyan brandet szeretett volna, ahol vásárlóként a nagyobb méret ellenére sem kell lemondani a kényelemről, a luxusról, a különleges darabokról. A tervezés és a gyártás Nagy-Britanniában történik, az alapanyagok Európából származnak. A márkának létezik bespoke vonala is, ahol teljesen egyedi igényekre szabják a fehérneműt.

1. Between, 2. Woron, 3. Aikyou, 4. Harlow and Fox, 5. Essentials

1. Between, 2. Woron, 3. Aikyou, 4. Harlow and Fox, 5. Essentials for Zula
Forrás:
Vous

Aikyou – a kicsi cici is lehet szexin csomagolva

Ha szó volt a nagy mellekről, nem mehetünk el szó nélkül a kicsi cicik mellett sem. Az Aikyou alapítói azt ismerték fel, és márkájukkal azt népszerűsítik, hogy a kicsi cici is lehet szexi. Sőt, mindent meg is tesznek azért, hogy mindenki ezt érezze. Náluk nem találtok extra szivacsot, push-up betétet, csak gyönyörű megoldásokat, és azt a garanciát, hogy mindent megtesznek a fenntarthatóságért is. Az alapanyagokat többnyire Németországból szerzik be. Fair trade és GOTS-minősített pamuttal dolgoznak, a termékek OEKO-TEX® Standard 100 minősítéssel rendelkeznek. A termékek mindegyike és a csomagolás is vegán.

Essentials for Zula – osztrák-thai csoda

A legfinomabb pamuttal dolgozik az osztrák Delie Kastner, akit a fehérneműk készítésénél a napfény, a fesztiválok, a sportolás és az egészséges életmód inspirálnak. Az első kollekcióját csak úgy, hobbiból készítette el, de olyan jó volt a fogadtatás, hogy ma már egy kis, független márkát visz a nap 24 órájában. Delie édesapja Thaiföldről származik, 30 éves tapasztalata van a ruhaiparban, így nem volt kérdés, hogy az anyagok kiválasztásától kezdve a szállításon át a késztermékek szállításáig az ő felügyeletével zajlik a közös munka.

melltartó

10 fehérnemű, amire minden nőnek szüksége van

Egy nő legnagyobb fegyvere a fehérneműs fiók, minden alkalomra egy darab, mert ugye nem mindegy, mikor milyen fehérnemű van rajtunk…

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Anek. (ejtsd: anekdot) – minél kevesebb hulladék a lényeg

A berlini fehérneműmárka különlegessége, hogy magas minőségben, a legkevesebb hulladékmennyiséggel állítanak elő fehérneműt. Upcycled márka, amely nem azt jelenti, hogy valaki már viselte előttetek a fehérneműt, amit ők adott esetben átalakítottak, hanem azt, hogy az alapanyagok többsége a hagyományos értelemben hulladéknak, véganyagnak, maradék anyagnak számít, ami alapesetben a kukában végezte volna.

Az anyagokat tehát soha nem viselte előtte senki, de tulajdonképpen megmentették attól, hogy a szeméttelepen végezzék. Minden darabot kézzel készítenek a berlini műhelyben, és nem is szeretnék, hogy tömegtermékké váljanak a fehérneműik. A márka megálmodóját Sophie-nak hívják, Svédországban született, Londonban tanult, jelenleg épp Berlin és Svédország között ingázik.

1. Underprotection, 2. Luvahuva, 3. Nico, 4. Anek

1. Underprotection, 2. Luva Huva, 3. Nico, 4. Anek.
Forrás:
Vous

Luva Huva – kis csapat, nagy álmok

A Luva Huva nagy bajban lenne, ha most egyszerre rákattannátok, és szeretnétek rendelni tőlük. Valószínűleg hosszú sorbanállás lenne a rajongás vége, ami nem baj, hiszen pont ez a márka filozófiája is. Nem szeretne óriási mennyiségeket gyártani, és nem is tud ugyanabból a fehérneműből sokat készíteni. Ez azért van, mert a fehérneműk egy része olyan maradék anyagokból készül, amelyeket amúgy a gyártó a szemétbe dobott volna, ők viszont felvásárolják azt a néhány métert, és abból alkotnak. Emellett olyan természetes textileket használnak, amelyeket kenderből, bambuszból, szójából állítottak elő, de dolgoznak biopamuttal és tencellel is.

NICO – Made in Bangladesh, másképp

Magyarországon, egy magyar munkahelyen, a laptop előtt ülve kifejezetten egzotikus, amikor olyan márka oldalára tévedünk, amelyiknek külön átláthatósági menüpontja van. (Miért fontos az átláthatóság? Olvassátok el ezt az interjút!) Ez azt jelenti, hogy a márka bevallja, milyen alapanyagokat használ, ezek honnan származnak, hol gyártják a termékeket, kik készítik őket. A NICO esetében az is különleges, hogy bár Made in Bagladesh vagy Made in India szerepel a címkén, pontosan lehet tudni, kik állnak a termékek mögött.

Underprotection – fehérnemű tejből (is) 🙂

Tejből fehérnemű? Nem egészen, de majdnem! Az Underprotection fehérneműk bizonyos darabjaihoz tejrostból készült fonalat is felhasználnak. Ez egy olyan alapanyagot eredményez, amelynek tulajdonságai a selyeméivel vetekednek.

Viszlát, tanga, szerettünk! – ilyen egy jó és nem utolsósorban trendi fehérnemű

Viszlát, tanga, szerettünk! – ilyen egy jó és nem utolsósorban trendi fehérnemű

Nem túlzok, ha azt mondom, a világ leghíresebb villantását köszönhetjük Sharon Stone-nak, aki az Elemi ösztönben elhitette velünk: nem minden ruha alá kell vagy épp érdemes bugyit venni. A hétköznapokban azonban ez is eltér a filmektől: bugyit hordani érdemes, sőt kell is! Ráadásul e téren is állandóan változnak a trendek, íme az idei slágerek!

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek