Egyéb kategória

Hogyan deríthetjük ki a baba nemét? – Babonák és a valóság

A népi hiedelmek végtelen tárháza a kíváncsi kismamákat sem hagyja jótanács nélkül. A régiek szerint számtalan titokzatos jelből és körmönfont praktikából következtethetünk születendő gyermekünk nemére, sőt, egy kis boszorkánysággal akár még befolyásolhatjuk is a végeredményt. Összegyűjtöttük a legelterjedtebb és a legérdekesebb babonákat, de mivel a tudomány jelenlegi állása szerint egyik hatékonysága sem bizonyított, adunk néhány valóban hasznos tippet, amivel kideríthetjük, kék vagy rózsaszín rugdalózóból érdemes-e betáraznunk. 

vous - 2020.04.30.
Hogyan deríthetjük ki a baba nemét? – Babonák és a valóság

Reggeli rosszullét

Ősanyáink a várandósok réméből, a reggeli rosszullétekből is ki tudták következtetni, milyen nemű baba növekszik a pocakjukban. A hiedelem szerint ha a kismama nem vagy csak alig émelyeg, kisfiút, ha pedig intenzív rosszulléttel küzd, kislányt vár.

Édes vagy savanyú

A kismama torkossága is árulkodó jel lehet: az édes ízeket előnyben részesítők valószínűleg lányt, a kamrában inkább a savanyúságosüveg felé nyúlók pedig kisfiút hoznak majd a világra.

babona

A fütyülés megidézi az ördögöt? – Babonák a nagyvilágból

Ha átmegy előttetek egy fekete macska, az szerencsétlenséget jelent – ezt a babonát ti is biztosan ismeritek. De minden népnek megvannak a saját hiedelmei, amik talán még a mieinknél is furábbak.

Kerek arc vagy csípő

A régi szép időkben a várandósság alatt felkúszott kilóknak is megvolt a maguk haszna: ha az anyuka arca kerekedik ki, tudta, hogy lánya, ha pedig inkább a csípője domborodik, fia születik majd.

Női szeszély

Egy valószínűleg apukák által terjesztett legenda szerint a terhesség alatt szeszélyesebbé váló feleségek kislányt hordanak a szívük alatt.

Újévi látogató 

Ha az év első napján férfi látogatónk érkezik, fiúgyermek, női vendég esetén pedig lánygyermek várható. Arról nem szól a fáma, hogy ha mindkét nem képviselői tiszteletüket teszik nálunk, ikrekre kell-e számítania az ifjú párnak.

sztárcsajok

Sztárcsajok várandósság előtt és után: bizonyíték, hogy a kismamák a legszebbek

Mítosznak talán nem lehet nevezni, mivel elég egyértelmű, hogy a nők várandósságuk alatt a legszebbek. Inkább azt mondom, hogy ezt az állítást bebizonyítom. Mivel a környezetemben több nő is átesett már a gyermekáldáson, tudom, mennyire kivirulnak a várandósság alatt. Ez azonban szerintem egy tök látványos és szép dolog, ami rendkívül jól észrevehető a sztárcsajokon is.  

A cikk folytatása ITT jön.

A nagy kérdés megválaszolására ma már szerencsére korszerű vizsgálatok állnak rendelkezésünkre: a kötelező ultrahangvizsgálat a várandósság 12. hetében már megmutathatja a baba nemét, a 16. hét környékén azonban már szinte biztos válaszra számíthatunk, amellett, hogy előfordulhat, hogy a felvételen mégsem egyértelmű, kisfiút vagy kislányt hordunk-e a szívünk alatt.

Habár a magyar törvények szerint a magzat nemére vonatkozó információt csak a 12. héttől lehet közölni a kismamával,

a 9. héttől elvégezhető, a kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas PrenaTest megállapítja a baba nemét is.

Ez az egyszerű anyai vérvétellel történő, kockázatmentes szűrővizsgálat a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepényből az anyai vérbe jutó elhasználódott sejtekből kiváló szabad magzati DNS-ek szerkezetének bevizsgálásával képes kimutatni a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket, illetve meghatározza a magzat nemét. Így ez a korszerű genetikai vizsgálat már akkor biztos választ ad számunkra a kisbabánk nemére vonatkozóan, amikor az ultrahangvizsgálat során esetleg ez még nem látható.

Ajánlott cikkek