mártogatós

Mennyei mártogatós, májas és pesto – Gasztroajándék karácsonyra magyar manufaktúráktól

Egyél szezonálisat, egyél helyit! – halljuk egyre többször. Azt azonban senki nem mondta, hogy csak nyers állapotban tegyük mindezt. Nagy kedvenceim a mártogatósokat, kenyérre kenhető kencéket, pestókat, tojáskrémeket készítő magyar manufaktúrák, amelyek közül el is hoztam 5-öt. Ha ismertek még többet, ne felejtsétek el a cikk alá kommentelni, hogy minél nagyobb legyen a választék.

A következő finomságokat akár karácsonyra is adhatjátok gasztroajándékként, de bármelyik kencét is választjátok, mindenképpen kettőt vegyetek (az egyiket magatoknak).

Tunki-tunki

Már elolvasni is kész gyönyörűség! Sült paprikás édesburgonyakrém, téli salsa, narancsos sütőtökcsátni, szezámos céklakrém – négy karácsonyi íz a vegán szendvicskrémeket készítő Kingától, akivel mi is beszélgettünk arról, miért váltott szakmát (lásd a keretes írás). A négy íz ráadásul különleges karácsonyi csomagban lehet a tiétek, de természetesen más ízélmények közül is válogathattok.

Objektum doboz
Objektum doboz
600

Tévés szerkesztőből vegán vállalkozó: Wertheimer Kinga története mindenki számára tanulságos lehet

Wertheimer Kinga 12 évig dolgozott tévés szerkesztőként, amikor rájött, hogy váltania kell. A dolog nem ment könnyen, hiszen a teste egy betegséggel jelzett, de jól vette az akadályokat, és megvalósította, amit a fejébe vett: ma már vegán szendvicskrémeket készít, és boldogabb, mint valaha. Őszintén tud válaszolni arra a kérdésre, miért hagyja ott valaki a tévézés világát, az egzisztenciális biztonságot, és a presztízst, amit egy-egy csatorna neve jelenthet. Katt az interjúért!

Quail – Fenséges Fürjes Birodalom

Ha Szegeden jártok, a Kispiacon vagy a Bödön Piacon, ne hagyjátok ki a fürjtojásos standot. Mondjuk nem is lesz egyszerű elkerülni, hiszen a tojáskák mindenféle színben pompáznak. Egy közös bennük: mindegyik eszméletlenül finom. De ha már a kencéknél tartunk, a tormás tojáspástétom egyszerűen verhetetlen. (A termékek Budapesten is elérhetőek, mi Szegeden találkoztunk velük először.)

Objektum doboz
Objektum doboz

KamraMóka

Vega, vegán örömködés mindenevőktől. Saját vagy a barátok által termelt zöldségekből egyedi ízek kis szériában – szól a saját meghatározásuk. Az biztos, hogy ízélményben nincs hiány, hiszen a bikavéres faeperlekvártól kezdve a szilvás-bazsalikomos hagymalekváron át a gesztenyés-cukkinis pestóig mindent megtalálni náluk.

Objektum doboz

Csöglei Sonka

Narancsos, gesztenyés, falusi. Mi a közös bennük? Mindegyik libamájpástétom. A Csöglei Sonka termékei, amely prémium minőségű, saját bőrükbe varrva érlelt sonkákat készít. Az őstermelői vállalkozás finomságait az őstermelői piacokon, számtalan gasztrorendezvényen is megtaláljátok.

Objektum doboz
fingerfood-falatka-parti1

Kedvenc kencés receptjeink a Cookta.hu-ról